Νέα έρευνα: Η υψηλής έντασης αερόβια άσκηση εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Share
Δρομέας σε στίβο, ταχύτητα

Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε νέα έρευνα

Mία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv στο Ισραήλ έρχεται να αναδείξει μία διαφορετική επίδραση της έντονης άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα “An exercise-induced metabolic shield in distant organs blocks cancer progression and metastatic dissemination” που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research journal, ο κίνδυνος της ανάπτυξης μεταταστατικού καρκίνου μπορεί να μειωθεί έως 72% όταν εκτελείται έντονη αερόβια άσκηση.

Είναι η πρώτη έρευνα που ερεύνησε την επίδραση της άσκησης σε εσωτερικά όργανα όπου συνήθως η μετάσταση αναπτύσσεται, όπως τα πνευμόνια, το ήπαρ κ.ά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Carmit Levy δήλωσε: “Εξετάζοντας τα κύτταρα αυτών των οργάνων βρήκαμε μία σημαντική αύξηση στον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης δραστηριότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση στην πρόσληψη σακχάρου με αποτέλεσμα τα όργανα να “μετατρέπονται” σε “μηχανές” κατανάλωσης γλυκόζης, όπως περίπου και οι μύες.

Πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει καθώς τα όργανα ανταγωνίζονται τους μυς στην αναζήτηση σακχάρων. Έτσι, αν ο καρκίνος αναπτυχθεί αυτός ο “διαγωνισμός” για τη γλυκόζη μειώνει την προσφορά ενέργειας (προς τα καρκινικά κύτταρα) που είναι σημαντική για τη μετάσταση. Επιπλέον, όταν ένας άνθρωπος ασκείται συστηματικά, αυτή η διαδικασία γίνεται πιο μόνιμη. Οι ιστοί των οργάνων αλλάζουν και ομοιάζουν περισσότερο τους μυικούς ιστούς.

Με λίγα λόγια, η άσκηση αλλάζει όλο το σώμα και ο καρκίνος δεν μπορεί να επεκταθεί, ενώ και ο αρχικός όγκος μπορεί να μικρύνει“, καταλήγει ο Levy.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ως παράδειγμα επαναλήψεις ενός λεπτού τρεξίματος σε υψηλή ένταση (στο 80-85% της Μέγιστης Καρδιακής συχνότητας) και ένα λεπτό περπάτημα ως διάλειμμα, κάτι που φυσικά εμείς οι δρομείς αναγνωρίζουμε ως διαλειμματική προπόνηση.

Yποστηρίζουν, δε, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η υψηλή ένταση έχει αρκετή διαφορά με τις χαμηλότερες εντάσεις όπου δεν παρατηρείται τόσο μεγάλη καύση υδατανθράκων, αλλά λίπους.

Τέλος, θεωρούν ότι στο μέλλον η άσκηση θα πρέπει να συνταγογραφείται, ανάλογα με την περίπτωση, σε ασθενείς με καρκίνο!

Δες πώς να κάνεις την πρώτη σου διαλειμματική

Διαλειμματική για πρωτάρηδες

Μερικά ακόμα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Break the wall Νο2
Μπορεί το φαινόμενο “Hit the wall” να είναι κατά κύριο λόγο οργανικό αφού σχετίζεται με την εξάντληση των αποθεμάτων του γλυκογόνου στο σώμα, ωστόσο, συνδέεται και με τη λειτουργία του εγκεφάλου εμπλέκοντας και τον ψυχολογικό τομέα του δρομέα. Δείτε λοιπόν με τη βοήθεια του ψυχολόγου – αθλητικού ψυχολόγου, Γιάννη Ζαρώτη πώς να το αντιμετωπίσετε για να σπάσετε τον τοίχο και… με το μυαλό σας!
Speed apple pie
Γρήγορη μηλόπιτα με αλεύρι βρώμης & πεκάν
To... minimal or not to minimal?
Μία τελευταία έρευνα έρχεται να προφυλάξει τους δρομείς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο