Σπάστε τον πάγο

Αντιμετωπίστε τους τραυματισμούς με τη βοήθεια του πάγου

Share

Όλοι γνωρίζουμε, πως η χρήση του πάγου μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αντιμετώπιση πολλών τραυματισμών των συνδέσμων αλλά και του μυοτενόντιου συνόλου. Αυτό που ίσως αγνοούμε είναι κάποιες λεπτομέρειες για τη σωστή χρήση του, για καλύτερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα και για την αποφυγή εγκαυμάτων του δέρματος. Οι μικρές αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν, θα βοηθήσουν να εφαρμόσετε σωστά και αποτελεσματικά την παγοθεραπεία, έτσι ώστε να προλάβετε ένα πιθανό τραυματισμό ή να επιταχύνετε τη διαδικασία αποκατάστασής του.

Με μέτρο…

Είπαμε, η χρήση του πάγου είναι ευεργετική αλλά… με μέτρο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Παγώστε την τραυματισμένη περιοχή για 10 με 20 λεπτά, όχι όμως παραπάνω, γιατί μπορεί να προκληθεί καταστροφή των ιστών του δέρματος αλλά και της τραυματισμένης περιοχής. Ο επιτρεπόμενος χρόνος εφαρμογής του ψυχρού επιθέματος εξαρτάται από το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας στη συγκεκριμένη περιοχή. Και βέβαια να παρεμβάλλετε πάντα κάποιο υλικό ανάμεσα στο δέρμα και στον πάγο, όπως χαρτί κουζίνας ή λεπτό ύφασμα.

Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο

Βάλτε πάγο αμέσως μετά την προπόνηση ή όποια άλλη κινητική δραστηριότητα εκτελέσατε και σας προκάλεσε τον τραυματισμό ή τον πόνο. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε μία φλεγμονή, τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να την περιορίσετε. Η χρήση πάγου (ή καλύτερα κρύου λουτρού) ενδείκνυται και σε περιπτώσεις μεγάλης μυϊκής καταπόνησης για την επιτάχυνση της αποκατάστασης ή σε χρόνιες καταστάσεις, όπως ο πόνος στο γόνατο.

Μια φορά δεν είναι αρκετή

Επαναλάβατε την παγοθεραπεία 4 έως και 5 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσέχοντας πάντα κάθε φορά να μην ξεπερνάτε τα 15 λεπτά εφαρμογής και αφήνοντας πάντα τουλάχιστον μια ώρα κενό ανάμεσα στις εφαρμογές. Η χρήση ψυχρού επιθέματος πρέπει να διαρκεί από 48 μέχρι και 72 ώρες, ενώ αν τα συμπτώματα (π.χ. πρήξιμο) επιμένουν, μπορείτε να συνεχίσετε την εφαρμογή του, αφού βέβαια έχετε αναζητήσει και τη συμβουλή ενός ειδικού.

Μη βιαστείτε να επανέλθετε

Ο πάγος προκαλεί μια τοπική αναισθησία στην περιοχή που καλύπτει τον πόνο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε γι’ αυτό μη βιαστείτε να κάνετε απότομες κινήσεις, δοκιμάζοντας την τραυματισμένη περιοχή. Ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να τρέξετε αμέσως μετά την παγοθεραπεία, καθώς οι παγωμένοι μύες δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Αποφύγετε όσο μπορείτε την έντονη κίνηση της περιοχής όπου εφαρμόσατε κρύο επίθεμα μέχρι να επανακτήσει την κανονική θερμοκρασία.

Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Το ψυγείο του αθλητή

Χρησιμοποιήστε αν είναι δυνατόν παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο και τυλίξτε τον σε ένα μαλακό πανί. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές παγοκύστες που μπορούν ανάλογα με τη χρήση να λειτουργήσουν ως κρύα ή ζεστά επιθέματα (τοποθετήστε τα στην κατάψυξη ή σε καυτό νερό αντίστοιχα) και έχουν το πλεονέκτημα της πολύ καλύτερης εφαρμογής σε κάθε σημείο του σώματος αλλά και της πρακτικότητας, αφού μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Αν τώρα δεν έχετε προμηθευτεί μια παγοκύστη, ο παγωμένος αρακάς της μαμάς μπορεί να αποτελέσει μια λύση ανάγκης, αφού εκτός του ότι διατηρεί για αρκετή ώρα τη θερμοκρασία του, μπορεί και εφαρμόζει πολύ πιο καλά από ένα κομμάτι πάγου. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε πάντα ένα κλειστό πακέτο αρακά στην κατάψυξη και… ό,τι ήθελε προκύψει!

Και όχι μόνο…

Αν και η παγοθεραπεία μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα, αρκετές φορές δεν αρκεί από μόνη της για να σας επαναφέρει μετά από έναν τραυματισμό. Έτσι, αν το πρόβλημα παραμένει, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια αναλγητική ή αντιφλεγμονώδη κρέμα για την αντιμετώπιση του πόνου ή/και της φλεγμονής. Ορισμένες φορές απαιτείται και επίδεση του σημείου με έναν ελαστικό επίδεσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσέχουμε για να έχουμε και για τα πόδια
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αυτό ισχύει για όλους τους τραυματισμούς.
Τράβηγμα στη γάμπα: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι σημαντικότερες αιτίες που το προκαλούν και πώς αντιμετωπίζεται
Το τελευταίο check πριν τον αγώνα
3 σημεία ελέγχου για έναν αγώνα χωρίς κινδύνους!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο