5+1 tips για τρέξιμο το καλοκαίρι

Οι απαντήσεις στις καυτές απορίες σας

Share
Ζευγάρι δρομέων τρέχουν δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι από τις πιο αγαπημένες εποχές για τους περισσότερους. Ποιος δεν αγαπά τα μπάνια στη θάλασσα, τις διακοπές και τον ήλιο; Άλλοι πάλι, δεν το πολυ… θέλουν γιατί δεν αντέχουν τη ζέστη. Το μόνο βέβαιο είναι πως το τρέξιμο το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η αγαπημένη σου δραστηριότητα να ξεκινήσεις. Κι αν νομίζεις ότι υπάρχουν εμπόδια σου δίνουμε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα σου προκύψουν.

1. Η πιο μεγάλη ώρα

Ο καυτός ήλιος και η έντονη ζέστη δεν είναι οι κατάλληλοι σύμμαχοι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο το καλοκαίρι. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να επιλέξεις σωστά την ώρα της ημέρας που θα δοκιμάσεις να τρέξεις. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή από τις 11:00 έως τις 18:00. Ιδανικά επίλεξε είτε τις πρώτες πρωϊνές (7:00-9:00) αν είσαι πρωινός τύπος, ή αργά το απόγευμα (19:00-22:00) αν είσαι βραδινός. Η σωστή επιλογή της ώρας είναι κρίσιμη καθώς ένα λάθος μπορεί να σου χαλάσει την προπόνηση, αλλά και τη διάθεση γι’ αυτό δεν θα πρέπει και να την υποτιμήσεις.

► Το τρέξιμο σε δρόμο βραδινές ώρες και σε μέρη όπου δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός απαιτεί προσοχή, αλλά και μερικές προληπτικές κινήσεις προστασίας, όπως ρούχα με ανακλαστικά στοιχεία, σωστή τοποθέτηση στην πλευρά του δρόμου (σε σημείο όπου βλέπεις τα οχήματα να έρχονται).

2. Τα σωστά ρούχα για τρέξιμο το καλοκαίρι

Είναι κάποια ζητήματα που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να σου φαίνονται αδιάφορα ή ασήμαντα, όμως πίστεψέ μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένα από αυτά είναι και τα ρούχα. Τους καλοκαιρινούς μήνες προτίμησε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ιδιαίτερα αν τρέχεις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Σε κάθε περίπτωση επίλεξε ρούχα με διαπνέοντα υλικά (τα λεγόμενα και «τεχνικά»). Σε περίπτωση που δεν έχεις τέτοια στην κατοχή σου, τότε τρέξε με ένα άνετο, υφασμάτινο T-Shirt που να αφήνει το σώμα σου να αναπνέει. Οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν κι ένα αθλητικό τοπ αρκεί να μην προκαλεί ερεθισμούς. Προ- τίμησε ακόμα ένα άνετο σορτς ή ένα κοντό κολάν.

► Όσο ευχάριστο κι αν είναι το να τρέχεις χωρίς μπλούζα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς όταν πρόκειται για ώρες που ο ήλιος είναι ψηλά, ενώ υπάρχει κίνδυνος να σε τσιμπήσουν έντομα.

3. Θάλασσα

Ποιος είπε ότι τρέξιμο και θάλασσα δεν ταιριάζουν; Δεν υπάρχει καλύτερος καλοκαιρινός συνδυασμός από το να τρέξεις για 20-40 λεπτά και να το συνδυάσεις με μία βουτιά. Το νερό θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος και θα αποβάλλει την αίσθηση της κόπωσης από το τρέξιμο. Απόφυγε μόνο να κάνεις το αντίθετο, δηλαδή, πρώτα μπάνιο και μετά τρέξιμο, ενώ αν αισθάνεσαι έντονη κόπωση μετά την προπόνηση ανέβαλε τη βουτιά για μία άλλη μέρα ή, έστω, απόφυγε να κουραστείς και να κάτσεις πολύ στον ήλιο μετά.

► Συνδυάζοντας τρέξιμο και κολύμπι θα βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την αντοχή σου και τη φυσική σου κατάσταση και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες.

4. Τριπλή προστασία

Γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό. Αυτή η τριπλέτα είναι που μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αν δεν πολυσυνηθίζεις να φοράς κάποιο από αυτά, ξεκίνα τώρα και δεν θα χάσεις. Το καπέλο θα σε προστατεύσει από τις ακτίνες του ήλιου και θα αποφύγεις ενοχλήσεις, πονοκέφαλο κλπ. Τα γυαλιά θα προστατέψουν τα μάτια σου και θα κρατήσουν το πρόσωπο σου χαλαρό, ενώ θα διατηρήσεις την καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον. Τέλος, το αντηλιακό εκτός από προστασία στο δέρμα, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις ενοχλητικό κάψιμο κι ευαισθησία στο δέρμα.

► Προτίμησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας – κατά προτίμηση ειδικό για σπορ – και βάλε σε περιοχές που ο ήλιος «χτυπάει» τους δρομείς, όπως είναι ο σβέρκος, η εξωτερική πλευρά των μπράτσων και οι γάμπες.

5. Το νερό σώζει!

Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος του δρομέα χειμώνα-καλοκαίρι. Μόνο που τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, όπως τους καλοκαιρινούς, η αξία του αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο. Κατανάλωσε, λοιπόν, επαρκείς ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο την ώρα της προπόνησης, ή μετά από αυτήν. Φρούτα και χυμοί βοηθούν κι αυτά σημαντικά, όχι μόνο για να ενυδατωθείς, αλλά και για να πάρεις πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της προπόνησης, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα δοχείο με νερό (μπουκάλι, παγούρι, θερμός κλπ.) και κάθε 10-15 λεπτά να πίνεις μικρές γουλιές. Απόφυγε να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης γιατί θα γεμίσει το στομάχι σου και πιθανώς να αισθανθείς δυσφορία.

► Πλέον θα βρεις στην αγορά νερό με ηλεκτρολύτες που δεν θα σε «βαρύνουν» με θερμίδες, θα σε δροσίσουν, θα σε ενυδατώσουν και σου φτιάξουν τη γεύση.

+ Η διαδρομή   

Δεν είναι πάντα εύκολο να το πετύχεις, όμως αν έχεις τη δυνατότητα βρες μία διαδρομή που να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη φυσική σκιά, όπως δέντρα, κλαδιά κλπ. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη, επίπεδη και ομαλή ώστε να κάνεις με μεγαλύτερη ευκολία τα πρώτα σου χιλιόμετρα. Τέλος, καλό θα είναι να είναι κυκλική ή out and back (γραμμική δηλ. που θα πηγαινοέρχεσαι), έτσι ώστε να περνάς από το ίδιο σημείο συστηματικά και να έχεις μία επίβλεψη στα πράγματά σου, αν έχεις αφήσει, αλλά ακόμα περισσότερο για να μπορείς να πίνεις συχνά νερό.

► Ένα πάρκο, δασάκι ή μία παραθαλάσσια διαδρομή είναι από τις καλύτερες επιλογές για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O δρομέας "καλλιτέχνης"
Ο δρομέας που “ζωγραφίζει” ζώα με τις διαδρομές του στους δρόμους του Λονδίνου
Δρομικές ασκήσεις για το καλοκαίρι
Δυνάμωσε και προετοίμασε τα πόδια σου για τα πρώτα χιλιόμετρα
Λάβετε θέσεις!
Δέκα λόγοι για να τρέξετε τον πρώτο σας αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο