Τα ρούχα και τα παπούτσια των δρομέων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως το βάρος από τα ρούχα ή τα παπούτσια σας μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις σας;

Share

Τη δεκαετία του ’80, ο ερευνητής Ε.D Stevens είχε υπολογίσει πως μία διαφορά 90 γρ. στα ρούχα μπορεί να σημαίνει μέχρι και 13 δευτερόλεπτα καλύτερης επίδοσης σε έναν ελίτ μαραθωνοδρόμο και 23 για έναν δρομέα που καλύπτει την απόσταση κοντά στις 4 ώρες.

Έτσι, αν τα ρούχα σας ζυγίζουν 240 γρ. και τα αντικαταστήσετε με ένα σετ με βάρος 150 γρ. θα κερδίσετε αρκετά δευτερόλεπτα στην τελική σας επίδοση.  Αν όμως τρέξετε έναν μαραθώνιο με φόρμα τότε πιθανότατα να τερματίζατε 4 λεπτά πιο αργά, χωρίς να υπολογίζεται και η μείωση της απόδοσης από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας.

Τι γίνεται με τα παπούτσια;
Από παλαιότερες έρευνες είναι γνωστό ότι για κάθε έξτρα 100 γρ. που προστίθενται σε κάθε πόδι ο οργανισμός δαπανά 1% περισσότερο οξυγόνο σε μία μέση δρομική ταχύτητα. Έτσι όταν φοράμε ένα ζευγάρι παπούτσια που ζυγίζει κοντά στα 300 γρ. το οξυγόνο που δαπανάμε είναι κατά 3% περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι θα κουραστούμε πιο γρήγορα σε μία δεδομένα ταχύτητα.
Βέβαια, τα παπούτσια παρέχουν άλλα οφέλη που σχετίζονται με την απόσβεση κραδασμών, το πάτημα, την επιστροφή ενέργειας κ.ά τα οποία συνολικά έχουν θετικά οφέλη στην απόδοση.

Είναι όλα τα παπούτσια τα ίδια;
Αποτελεί μία πολύ μεγάλη κουβέντα με τους ερευνητές στο σύνολό τους να καταλήγουν πως η χρήση των δρομικών μοντέλων βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης σε δρόμους 5χλμ. και πάνω. Μία πρόσφατη έρευνα όμως έρχεται να δικαιώσει όσους επιλέγουν μοντέλα που υπόσχονται επιστροφή ενέργειας.

Σε αυτήν την έρευνα 12 δρομείς με σχετικά καλή φυσική κατάσταση έτρεξαν για έξι λεπτά σε σταθερή, υπομέγιστη ταχύτητα στον διάδρομο δύο φορές: τη μία με ένα απλό δρομικό μοντέλο και τη δεύτερη με ένα από τα μοντέλα που υπόσχονται επιστροφή ενέργειας.

Τα αποτελέσματα από τις συγκρίσεις των μετρήσεων έδειξαν πως τα μοντέλα “επιστροφής ενέργειας” είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στο κόστος οξυγόνου βοηθώντας τους δρομείς να είναι πιο οικονομικοί, αφού οι περισσότεροι δοκιμαζόμενοι προσέγγισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές πρόσληψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια του 6 λέπτου. Περισσότερα όμως για τη συγκεκριμένη έρευνα σε αναλυτικό θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
On Cloudmonster 2
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της On
Asics Gel Nimbus 26
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Asics
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο