Τρέξιμο και κολύμβηση

Κάντε τη διαφορά εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά σας με έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης

Share

Είναι από τις πιο διαδεδομένες μορφές άσκησης κυρίως στον δυτικό κόσμο. Η κολύμβηση βελτιώνει την αντοχή, δυναμώνει σημαντικά τα χέρια και την πλάτη και αυξάνει τον μεταβολισμό. Συνήθως εκτελείται σε κολυμβητήρια είτε με συνεχόμενο είτε με διαλειμματικό τρόπο αν και το τελευταίο διάστημα η κολύμβηση σε ανοικτή θάλασσα κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους.
Η εκμάθηση της σωστής τεχνικής και η εξοικείωση με το νερό αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι για πολλούς, είναι όμως στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή και αποτελεσματική εκτέλεσή της και την αποφυγή τραυματισμών.

Δρομείς και κολύμβηση

Αρκετά καλός συνδυασμός καθώς η κολύμβηση χαλαρώνει το «σφιχτό» σώμα του δρομέα είτε τρέχει μεγάλες είτε μικρές αποστάσεις. Παράλληλα, δυναμώνει την πλάτη αλλά και τα χέρια του, σημεία που δεν γυμνάζονται ιδιαίτερα στο τρέξιμο. Η αντοχή ενός δρομέα είναι συνήθως σε πολύ καλό επίπεδο και δεν αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω με την κολύμβηση. Μπορεί όμως να τη διατηρήσει κυρίως σε περίοδο τραυματισμού ή αποκατάστασης.

Κολυμβητές και τρέξιμο

Για έναν κολυμβητή, το να αρχίσει να τρέχει απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς το τρέξιμο, σε αντίθεση με την κολύμβηση, έχει αρκετούς κραδασμούς. Το τρέξιμο, επίσης, θα σφίξει λίγο τους μυς των κάτω άκρων του.
Από την άλλη θα βελτιώσει τη γενική αντοχή του και θα δυναμώσει τα πόδια του παρέχοντας μία πιο ομοιόμορφη εικόνα στο σώμα του.

Πότε;

Ιδανικά προτιμήστε πρώτα να τρέχετε και μετά να κολυμπάτε καθώς το νερό θα σας χαλαρώσει και θα «σβήσει» την κόπωση από την προπόνηση. Το αντίθετο συστήνεται μόνο για τους τριαθλητές που ούτως ή άλλως αγωνίζονται με αυτή τη σειρά (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο). Ιδανικά θα πρέπει να τα εκτελείτε σε διαφορετικές ημέρες προτιμώντας την κολύμβηση να έπεται μία μέρα μετά από μία δύσκολη δρομική προπόνηση (Long Run, διαλειμματική ή και αγώνα).

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Σχόλιο:
Πολύπλευρη εκγύμναση, αντοχή και ενδυνάμωση σε όλο το σώμα. Σίγουρα η κολύμβηση από μόνη της δεν θα σας κάνει καλύτερο δρομέα όμως θα σας βοηθήσει να χαλαρώνετε μετά την προπόνηση και θα δυναμώσει τα χέρια και τον κορμό σας.

Βαθμολογία: 9/10    

Δημοσίευση στο Runner νο. 66, ως μέρος του Runner’s Special για τις εναλλακτικές μορφές εκγύμνασης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συντονιστείτε!
Βελτιώσετε την ταχύτητα, την έκρηξη, το συγχρονισμό, την αντίληψη αλλά και τις κινητικές σας ικανότητες.
Δυνάμωσε μόνος σου! (2ο μέρος ασκήσεων)
Ισομετρικές ασκήσεις για τα πόδια
Βάλτε κίνηση ή αλλιώς mobility για δρομείς
Εκτελέστε δυναμικές διατάσεις για (ένα) ιδανικό ζέσταμα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο