Η πρώτη μου φορά

Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου

Share

Με ένα γρήγορο υπολογισμό, στα δεκαέξι χρόνια που τρέχω μετρώ τις διαδρομές που έχω κάνει σε περίπου 4.000. Σχεδόν 4.000 φορές που βγήκα στο δρόμο, σε γνωστές ή καινούργιες διαδρομές ή ανέβηκα στο διάδρομο κι αφέθηκα στη γνώριμή του επανάληψη. Τόσες πολλές, που η κίνηση των ποδιών έγινε συνήθεια του κορμιού κι αργότερα εξάρτηση της σκέψης. Τόσες πολλές, που με τον καιρό ξέχασα τι ήταν αυτό που με έβγαλε στο δρόμο την πρώτη, πιο καθοριστική φορά – και παραδόξως δε γύρισα πίσω να το σκεφτώ.

Δεν πάει πολύς καιρός από ένα βράδυ στη Νάξο που, ανάμεσα σε παγωμένες τεκίλες και ματιές στο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, κουβεντιάζαμε με παρέα αγαπημένη για τις σχέσεις και την πορεία τους στο χρόνο. Για τα ζευγάρια που βρίσκουν τρόπους να είναι μαζί, εξερευνούν άγνωστες μεριές και τολμούν να πλησιάσουν την άγνωστη σφαίρα του άλλου τους μισού και να μοιραστούν τις αποστάσεις. Με την κουβέντα να γυρίζει από τις σχέσεις στα δρομικά όνειρα – και με την ευεργετική συνδρομή του αλκοόλ, απαραίτητη στην τελευταία νύχτα των διακοπών – θυμήθηκα απρόσμενα τη δική μου παρθενική διαδρομή. Ή, μάλλον, την αιτία που με έβγαλε πρώτη φορά στο δρόμο.

Δεν είναι αυτό που ίσως φαντάζεστε. Δεν άρχισα να τρέχω για λόγους που αφορούσαν τη φυσιολογία– για να βελτιώσω τη σωματική μου διάπλαση, να σμιλέψω τους άτονους μύες μου ή να αναιρέσω διατροφικές κραιπάλες. Όχι, δε βγήκα στο δρόμο επηρεασμένη από κελεύσματα γιατρών ή ξαφνικό ενδιαφέρον για την υγεία μου. Η πρώτη φορά που φόρεσα αθλητικά και βγήκα, πολύ διστακτικά, στην ικαριώτικη άσφαλτο, με θέα τη θάλασσα, ήταν για να σωθώ. Και, για να είμαι ειλικρινής, για να σώσω το γάμο μου στην πρώτη του φουρτούνα.

Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο με την ψυχραιμία της απόστασης, βλέπω πως η πρώτη μου φορά δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να μικρύνω ένα κενό που μεγάλωνε, να κλείσω αποτελεσματικά μια απειλητική ρωγμή, να κερδίσω μίλια σε μια διαδρομή κοινής ζωής που δεν ήθελα να σταματήσει. Ένας αδόκιμος τρόπος να ρίξω βότσαλα για να πατήσω και να βγω σώα στην απέναντι όχθη, χωρίς να χαθώ σε ορμητικά νερά. Μια γέφυρα που δοκίμασα να κατασκευάσω και πέτυχε – κι ας ήταν άγνωστα τότε τα υλικά της. Έκτοτε, στις συναντήσεις με τις φιλενάδες μου, όταν καμιά φορά πέφτει το θέμα των συντρόφων στο τραπέζι και αρχίζουν τα παράπονα και ο μισητός λογαριασμός «τι-του-χρωστώ-και-τι-μου-χρωστά», συνηθίζω να διακόπτω χαριτολογώντας την απαρίθμηση των θαυμάτων της γυναικείας προσφοράς με τη φράση: «Εγώ να δεις τι έκανα για τον άντρα μου. Έτρεξα μαραθώνιο»!.

Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα, η δρομική διαδρομή μου ήταν δαιδαλώδης και πολυσήμαντη, ακολουθώντας ταιριαστά την πορεία της ζωής. Έτρεξα πρώτη φορά οδηγημένη από μια άγνωστη φωνή που με παρέσυρε να βρω εκεί τις λύσεις που δεν έδινε η σκέψη – και έκτοτε τρέχω για λόγους που αλλάζουν διαρκώς, όπως οι μέρες και οι εποχές. Τρέχω από σεβασμό σε μια προσωπική ρουτίνα που με καλεί να κρατώ καθημερινά κάτι για τον εαυτό μου και να θυμάμαι ποια είμαι. Τρέχω για να επιστρέψω στον πυρήνα μου – και, κάποτε, για να ξεφύγω απ’ αυτόν. Τρέχω για να βάλω τις σκέψεις σε τάξη, στην ιδανική συνθήκη που δημιουργεί η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Τρέχω για να ονειρευτώ χωρίς περιορισμούς, παρασυρμένη από τη θέα του ανοιχτού δρόμου. Τρέχω για να βουτήξω στη ζωή, κι άλλοτε για την παρακολουθήσω σαν αθέατος θεατής. Τρέχω για να μετριάσω τις αγωνίες και τους φόβους που με κυριεύουν – και που αποδεδειγμένα δαμάζονται με τα χιλιόμετρα. Τρέχω για να νιώσω τη μοναδική χαρά στο σώμα και την ικανοποίηση στην ψυχή που ακολουθεί μια μεγάλη και δύσκολη διαδρομή. Τρέχω για να δοκιμάσω την αντοχή μου, αλλά και για να την επιβεβαιώσω, όταν σκέψεις κακές πολιορκούν το κάστρο της αισιοδοξίας μου.

Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη μου φορά, τρέχω για να καθρεφτιστώ στα νερά μιας προσωπικής αντανάκλασης, που με καλεί να είμαι εγώ. Και, σε ανάμνηση της πρώτης φοράς, για να μοιραστώ ατόφιες στιγμές με τους αγαπημένους μου. Να συναντηθώ μαζί τους σε μια κοινή πορεία που ξεφεύγει από περιορισμούς κι απλώνεται στο χώρο και το χρόνο, αγγίζοντας την ουσία της ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέγιστη απόδοση
Επιλέξτε έναν αγώνα-στόχο και αγωνιστείτε στο μάξιμουμ, με τη βοήθεια του Wynn Gmitroski
Υψηλές απαιτήσεις
Ένα είδος τρεξίματος με ιδιαίτερες απαιτήσεις ακούει στο όνομα Mountain Running. Το ορείνo τρέξιμο αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των αγώνων που διοργανώνται πια στη χώρα μας. Τι θα πρέπει να προσέξει όμως όποιος θέλει να ασχοληθεί μ’ αυτό το μοναδικό άθλημα;
Τρέξιμο και Pilates
Ένας εξαιιρετικός συνδυασμός!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο