Πατήστε το γκάζι του διαδρόμου!

Δείτε πώς να χρησιμοποιείτε τον διάδρομο σας ακόμα και στις γρήγορες προπονήσεις σας

Share

Είναι ίσως αρκετοί όσοι πιστεύουν ότι ο διάδρομος είναι αποκλειστικά για περπάτημα ή αργό τρέξιμο. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί να φαντάζει κάπως δύσκολο ή και επικίνδυνο το γρήγορο τρέξιμο στο διάδρομο, αν όμως ξέρει κανείς το σωστό τρόπο τότε μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και τα έντονα κομμάτια της διαλειμματικής του προπόνησης, μέσα στο σπίτι, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε γρήγορη προπόνηση;

Η γρήγορη προπόνηση ενός συνηθισμένου δρομέα που τρέχει σε διάδρομο, φυσικά δεν είναι όμοια με αυτή ενός σπρίντερ. Όμως όλοι οι δρομείς ανεξάρτητα από την απόσταση που τρέχουν, από τα 5 χλμ. έως το μαραθώνιο καλό είναι ενίοτε να «δουλεύουν» με πιο γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα την εποχή που πλησιάζουν οι αγώνες.
Αν βέβαια εσείς δεν στοχεύετε στην αγωνιστική συμμετοχή, τότε το πιο έντονο τρέξιμο θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το μεταβολισμό σας, να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τη φυσική σας κατάσταση και σίγουρα θα προσθέσει νέο ενδιαφέρον στις δρομικές σας συνήθειες.

Γρήγορη μπορεί να θεωρηθεί μια διαλειμματική προπόνηση με τρέξιμο απόστασης 1.000, 400 ή και 200 μέτρων όταν αυτό εκτελείται σε έντονο ρυθμό. Αυτού του είδους η προπόνηση στόχο έχει να «λύσει» τα πόδια σας εν όψει των αγώνων, αλλά και να κάνει τους αργούς ρυθμούς σας να φαίνονται ακόμα πιο αργοί άρα και το τρέξιμό σας πιο άνετο, ενώ δυναμώνει και τα πόδια σας. Ο ρυθμός που θα πρέπει να εκτελούνται αυτές οι προπονήσεις θα πρέπει να είναι από λίγο εώς αρκετά πιο γρήγορος από αυτόν που εκτελείτε στο καθημερινό συνεχόμενο τρέξιμο ή, για όσους προπονούνται συστηματικά, και τα μεγάλα κομμάτια της διαλειμματικής σας προπόνησης. Ένας διάδρομος μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος αφού μπορεί κανείς να ρυθμίσει ακριβώς την ταχύτητα που θέλει.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Θέματα ασφαλείας

Για να καταφέρετε να κάνετε αυτού του είδους την προπόνηση πάνω στο διάδρομο θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί. Αφού ολοκληρώσετε το ζέσταμα και τις διατάσεις σας, ανεβείτε και πάλι στο διάδρομο τρέχοντας πολύ χαλαρά και αυξομειώστε σταδιακά την ταχύτητα για να κάνετε λίγα «ανοίγματα» και να συνηθίσετε τον γρήγορο ρυθμό. Αφού τελειώσετε με αυτό και κατεβείτε από τον διάδρομο ώστε να πέσουν και πάλι οι καρδιακοί σας παλμοί και προαιρετικά να πείτε λίγο νερό, ανεβείτε και πάλι στο διάδρομο, ο οποίος θα πρέπει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια, ρυθμίστε το διάδρομο στην απαιτούμενη ταχύτητα και ξεκινήστε.

Μόλις πλησιάζει η στιγμή να ολοκληρωθεί η απόσταση που έχετε επιλέξει, ετοιμαστείτε να χαμηλώσετε την ταχύτητα. Στα διαλείμματα, μη σταματάτε ποτέ το διάδρομο, απλά μειώστε την ταχύτητα σε ένα ρυθμό που θα σας επιτρέπει να κάνετε χαλαρό jogging ή περπάτημα μέχρι να ξαναξεκινήσετε. Αποφύγετε να μπαίνετε στο διάδρομο όταν αυτός τρέχει ήδη πολύ γρήγορα καθώς αυτό χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού. Επίσης, πριν ξεκινήσετε καλό θα είναι να έχετε εξοικειωθεί με τη χρήση των πλήκτρων αυξομείωσης της ταχύτητας.

Σε περίπτωση που αισθανθείτε εξαντλημένοι μη διστάσετε να τραβήξετε το μαγνητάκι διακοπής λειτουργίας (ασφάλεια) που διαθέτουν οι περισσότεροι διάδρομοι και με το οποίο θα πρέπει να είστε πάντα συνδεδεμένοι. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορμάρισμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Κάνε το ιδανικό φορμάρισμα και σάρωσε στον αγώνα
Βρείτε τη ζώνη σας!
Μάθετε ποια είναι η κατάλληλη ένταση για την προπόνησή σας και ποιες είναι οι ζώνες προπόνησης!
Κάνουν τη διαφορά
Μικρές αλλαγές στο προπονητικό σας πρόγραμμα που θα σας κάνουν καλύτερους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο