Run like the wind

Οι πλειομετρικές ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της ταχύτητας!

Share

2 Πλειομετρικές ασκήσεις
Σημαντική βοήθεια στη βελτίωση της ταχύτητας κυρίως αλλά και της αντοχής ενός δρομέα μπορούν να προσφέρουν οι πλειομετρικές ασκήσεις. Πριν περάσουμε στην περιγραφή των ασκήσεων θα ήθελα να αναφερθώ στα οφέλη της πλειομετρικής προπόνησης. Οι πλειομετρικές ασκήσεις είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος τρόπος ανάπτυξης της ταχύτητας στους sprinter και στους άλτες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και οι δρομείς αποστάσεων αλλά και οι ερασιτέχνες δρομείς δεν έχουν να κερδίσουν σημαντικά οφέλη εκτελώντας παρόμοιες ασκήσεις. Η αρχή της πλειομετρικής άσκησης είναι η κρούση. Οι μυς μας μπαίνουν σε μία χαρακτηριστική ετοιμότητα προετοιμαζόμενοι για μία δυνατή επιβάρυνση (κρούση). Στη φάση της προετοιμασίας, οι μύες βρίσκονται σε μία διάταση η οποία λέγεται έκκεντρη φάση. Οι πλειομετρικές ασκήσεις επιφέρουν αλλαγές στο νευρομυϊκό σύστημα βελτιώνοντας το χρόνο αντίδρασης των αθλητών σε ερεθίσματα (έκρηξη) αλλά και κάνοντας τους μυς ισχυρότερους.
1η Άσκηση (κουτσό)
Η αθλήτρια-αθλητής στηρίζεται στο ένα του πόδι σαν τον πελαργό. Ξεκινώντας την άσκηση λυγίζουμε το πόδι στήριξης ελαφρά και εκτινασσόμαστε όσο πιο ψηλά μπορούμε, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του συμμετέχοντος γαστροκνημίου. Το μυστικό βέβαια είναι στην προσγείωση (του ίδιου ποδιού βεβαίως). Η σωστή εκτέλεση της άσκησης προϋποθέτει, ότι οι μυς μας θα πρέπει να βρεθούν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, τάσης και ελαστικότητας από τη στιγμή που μπαίνουμε στη φάση της επιστροφής στο έδαφος. Τα δάχτυλα των ποδιών μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν τεντωμένα και με αυτά να γίνεται η προσγείωση. Η απόσβεση γίνεται με την κάμψη του γόνατου και μόνο. Η αποθηκευμένη ενέργεια που δημιουργείται από τη δύναμη και την ταχύτητα της μάζας του σώματος λειτουργεί σαν ελατήριο και μας εκτινάσσει ξανά αστραπιαία προς τα πάνω. Αυτή τη φάση μπορούμε να την επαναλάβουμε για αρχή 10 φορές εναλλάξ σε κάθε πόδι. Η άσκηση αυτή μας δίνει έκρηξη σπριντ όπου θα το χρειαστούμε και σίγουρα ταχύτητα.
2η Άσκηση (παραλλαγή της πρώτης)
Εκτελούμε την προηγούμενη άσκηση με την εξής παραλλαγή: αντί για το επιτόπιο κουτσό που κάναμε στην προηγούμενη, αυτήν τη φορά εκτελούμε κατευθυνόμενοι μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. Αυτό μας προσφέρει μια πιο σφαιρική ενδυνάμωση και σε άλλους μυς όπως ο περονιαίος και ο κνημιαίος, που θα μας δώσει εκτός από ταχύτητα και μια επιπλέον ενίσχυση στο τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος, όπου έχουμε ασταθές έδαφος (λάσπη, χόρτο, ανισόπεδα εδάφη κλπ.) Ελπίζω οι ασκήσεις αυτές να σας κάνουν πιο γρήγορες και πιο «εκρηκτικές»!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυναμώστε με τα λάστιχα (μέρος 2ο)
Πώς και γιατί μπορούν να σας κάνουν πιο γρήγορους + 12 ασκήσεις αποκλειστικά για δρομείς
Ώρα για (παρ)αλλαγές
Αλλάξτε τον τρόπο εκτέλεσης βασικών ασκήσεων για μέγιστη βελτίωση
To Squat ή το ημικάθισμα για τους δρομείς
Η άσκηση που θα σας κάνει πιο γρήγορους στο μικροσκόπιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο