Τρέξιμο και ποδηλασία

Πώς αλληλεπιδρά το τρέξιμο και το ποδήλατο

Share

Αγαπημένη άσκηση για εκατομύρια αθλούμενους σε όλο τον κόσμο αλλά και για πολλούς δρομείς! Η ποδηλασία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το τρέξιμο και αποτελεί ίσως την πρώτη επιλογή στο πρόγραμμα cross training ενός δρομέα. Αυτό συμβαίνει γιατί πραγματοποιείται στο ίδιο φυσικό περιβάλλον (στον δρόμο, στο βουνό κλπ.) ενώ και οι δύο αυτές αθλητικέςδραστηριότητες βασίζονται στους ίδιους ενεργειακούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα και η προπονητική τους να παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία.

Δρομείς και ποδηλασία
Καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χρησιμοποιούνται παρόμοιοι μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για εναλλακτική προπόνηση. Έτσι, ένας συστηματικός δρομέας είναι καλό να αντικαθιστά μερικές προπονήσεις του με ποδηλασία καθώς έτσι καταφέρνει να διατηρεί και να βελτιώνει την αερόβια ικανότητά του, αποφεύγοντας τους κραδασμούς που δέχεται σε ένα συνεχόμενο τρέξιμο. Ωστόσο το γεγονός ότι γυμνάζει τις ίδιες μυϊκές ομάδες με αυτές του τρεξίματος, έχει ώς αποτέλεσμα να μην επιδρά σημαντικά σε άλλες ώστε να αποτελεί έναν πιο ολοκληρωμένο συνδυασμό.

Ποδηλάτες και τρέξιμο
Αν τώρα κάποιος ασχολείται κυρίως με το ποδήλατο και λιγότερο με το τρέξιμο, τότε ενδέχεται να συναντήσει δυσκολίες καθώς οι κραδασμοί του τρεξίματος αλλά και η κίνηση μεταφοράς του βάρους του θα τον δυσκολέψουν. Συνεπώς απαιτείται προσεκτικό ξεκίνημα, σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης και σωστός σχεδιασμός του προγράμματος για την ομαλότερη εισαγωγή στο τρέξιμο.

Πότε;
Για τους συστηματικούς δρομείς, το ποδήλατο μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει μία προπόνηση συνεχόμενου τρεξίματος όπως αναφέρεται και παραπάνω. Έτσι αντί π.χ. για μία ώρα τρέξιμο μπορείτε να κάνετε 90-120 λεπτά ποδήλατο σε σχετικά εύκολες διαδρομές, αν είστε «πρωτάρης» στα δίτροχα. Για νεότερους ή και λιγότερο συστηματικούς δρομείς τρέξιμο και ποδήλατο μπορούν να εναλλάσσονται στο πρόγραμμά σας, ενώ δεν είναι απαγορευτικό να ακολουθεί η μία την άλλη αρκεί φυσικά να αποφεύγονται οι υπερβολές στη διάρκεια και την ένταση των δρομικών κυρίως προπονήσεων.

Σχόλιο
Καλός συνδυασμός περισσότερο για συστηματικούς δρομείς καθώς το ένα δεν συμπληρώνει το άλλο απλά μπορεί και το αντικαθιστά έτσι ώστε να επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα στους φυσιολογικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, για κάποιον που θέλει μία ολοκληρωμένη εκγύμναση πρέπει να εντάξει και ειδικές ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης κυρίως για το άνω μέρος του σώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γερά πέλματα στην παραλία
Δυναμώστε τα πέλματά σας εκτελώντας απλές και εύκολες ασκήσεις ενώ απολαμβάνετε τα μπάνια σας!
Φτιάξε τα χέρια σου
Ασκήσεις και συμβουλές για να βελτιώσεις την κίνηση των χεριών σου στο τρέξιμο
Ώρα για (παρ)αλλαγές
Αλλάξτε τον τρόπο εκτέλεσης βασικών ασκήσεων για μέγιστη βελτίωση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο