Οι 12 κανόνες της προπόνησης – Χρυσές συμβουλές για τρέξιμο

Οι κανόνες που θα σε βοηθήσουν να βάλεις το τρέξιμο σωστά στη ζωή σου

Share

Κανόνες και συμβουλές για το τρέξιμο

Η νέα σεζόν είναι πολύ πιθανό να σε βρει στην προσπάθεια να ξεκινήσεις το τρέξιμο. Για να καταφέρεις να το απολαύσεις στο βαθμό που πρέπει, να το εντάξεις στο πρόγραμμά σου, αλλά και να αποκομίσεις τα μέγιστα οφέλη για την υγεία σου από αυτό, θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζεις μερικούς βασικούς κανόνες και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την προπόνηση και το τρέξιμο!

1 | Μίνιμουμ τρεις

Βάλε σα στόχο να προπονείσαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Ακόμα κι αν κάποια εβδομάδα δεν καταφέρεις να εκτελέσεις όλες τις προπονήσεις, προσπάθησε να επανέλθεις άμεσα στις 3-4/εβδομάδα.

2 | Μπες στο επίκεντρο

Κάνε αυτήν την προσπάθεια για σένα, για την υγεία σου και την ευεξία σου, όχι για τους άλλους, ούτε για να αποδείξεις κάτι στον περίγυρό σου.

3 | Ζήσε το

Προσπάθησε να απολαμβάνεις την κάθε προπόνηση. Σίγουρα θα υπάρξουν και φορές που ίσως να μην μπορείς να την απολαύσεις απόλυτα, όμως είναι καλό οι προπονήσεις να σου είναι ευχάριστες.

4 | Για σένα

Αξιολόγησε τον χρόνο της προπόνησης ως χρόνο για τον εαυτό σου και όχι σαν χαμένο χρόνο μες στη μέρα σου.

5 | Όχι μόνο τρέξιμο

Άσκηση δεν είναι μόνο το τρέξιμο. Βάλε κι άλλα πράγματα στο πρόγραμμά σου, όπως ενδυνάμωση, διατάσεις κ.ά. και γενικά υιοθέτησε έναν πιο αθλητικό τρόπο ζωής. Απόκτησε συνήθειες που θα σε κάνουν πιο κινητικό στη διάρκεια της ημέρας (προτίμησε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, περπάτησε στις κοντινές αποστάσεις αντί να πάρεις το αυτοκίνητο κλπ.).

6 | Δικαιολογημένη απουσία

Δε χάθηκε ο κόσμος αν χάσεις μία προπόνηση. Συνέχισε με την επόμενη και προσπάθησε να μην αφήνεις μεγάλα κενά ανάμεσα στις προπονήσεις σου (περισσότερο από 3-4 ημέρες).

Μερικοί ακόμα κανόνες για μέγιστη απόδοση

7 | Ο σωστός στόχος

Ο στόχος δεν είναι πάντα να γίνεις πιο γρήγορος στο τρέξιμο. Είναι να γίνεις πιο υγιής, να βελτιώσεις το σώμα σου και την ποιότητα της ζωής σου και να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου.

8 | «Μάθε» τον εαυτό σου

Προσπάθησε να καταλάβεις ποιες προπονήσεις σου κάνουν καλό και διαμόρφωσε ανάλογα το πρόγραμμά σου. Δες πως αντιδρά ο οργανισμός σου σε διαφορετικά ερεθίσματα (ένταση, διάρκεια, διάλειμμα κλπ.) και προσάρμοσε τις προπονήσεις σου.

9 | Ήρεμες προπονήσεις

Δε χρειάζεται σε κάθε προπόνηση να τα δίνεις όλα. Επίσης, δε γίνεται κάθε προπόνηση να είναι η καλύτερή σου. Θα χρειαστούν και αυτές που θα πας πιο χαλαρά που θα σε ξεκουράσουν ή δε θα απαιτούν να πιεστείς ιδιαίτερα. Ακόμα κι αυτές οι προπονήσεις, όμως, είναι πολύ χρήσιμες.

10 | Ρώτα τους ειδικούς

Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Απευθύνσου σε έναν προπονητή αν δεις ότι δεν καταφέρνεις μόνο σου να ακολουθήσεις ή να δομήσεις ένα πρόγραμμα.

11 | Λάθος πρότυπα

Απόφυγε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές βάσεις, ικανότητες και στόχους. Ο σκοπός είναι να γίνεις δρομέας και να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου.

12 | Γίνε η έμπνευση

Προσπάθησε να γίνεις κι εσύ έμπνευση για τους άλλους ώστε να ακολουθήσουν έναν αθλητικό τρόπο ζωής. Αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμα καλύτερα και θα σου δώσει κίνητρο για να συνεχίσεις.

Δημοσίευση στο Runner 108, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζάχαρη vs γλυκαντικά
Η γλυκιά αναμέτρηση για καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία
Το παιχνίδι μου
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Το παράδοξο των δρομέων
Πώς το τρέξιμο επηρεάζει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο