Camino de Santiago

Είναι τρελοί αυτοί οι περιπατητές!

Share

Σίγουρα ένας δρομέας, και ειδικά ένας λάτρης των μεγάλων αποστάσεων, ξέρει από προκλήσεις. Υπάρχει μία πρόκληση, όμως, που εξιτάρει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, είτε είναι αθλητές είτε όχι.

Πρόκειται για το Camino de Santiago, ή αλλιώς ο δρόμος του Ιακώβου, μία περιπατητική διαδρομή 780χλμ. που ξεκινά από τα Πυρηναία στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας και καταλήγει στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στο Βορειοδυτικό κομμάτι της Ισπανίας στη Γαλικία, αν και δεν είναι η μόνη. Ας ξεκινήσουμε το περπάτημα…

Μία διαδρομή με σφραγίδα

Ο μύθος της περιπατητικής διαδρομής αρχίζει από τις αρχές του μεσαίωνα όταν οι πιστοί ξεκινούσαν να περπατήσουν από διάφορα σημεία ώστε να βρίσκονται στο Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο πριν τις 25 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Ιακώβου, του οποίου τα λείψανα βρίσκονται στο συγκεκριμένο ναό. Στα τέλη του μεσαίωνα και λόγω πολέμων και επιδημιών το προσκύνημα εγκαταλείφθηκε σιγά-σιγά για να ανακάμψει στον 20ο αιώνα. Σε αυτό βοήθησε και η ένταξή του το 1987 από την UNESCO στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, κάτι που του έδωσε μεγάλη αναγνώριση. Από τότε έως και σήμερα κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι περιπατητές το επιλέγουν ξεπερνώντας στις μέρες μας τους 300.000 ανά έτος (690 το 1985 με τον αριθμό αυτό να αυξάνει σταδιακά φτάνοντας τους 327.378 το 2018). Από αυτούς οι μισοί περίπου είναι Ισπανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι περιπατητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η διαδρομή έχει μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό και δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες και τα τουριστικά γραφεία που προσφέρουν ειδικά πακέτα σχεδιασμού της όλης διαδικασίας. Αν και κατά τη γνώμη μας ο όλος σχεδιασμός του από το ίδιο τον περιπατητή είναι η μισή χαρά του ταξιδιού!

Η «αυθεντική» διαδρομή

Η κύρια διαδρομή, αυτή που θεωρείται η «αυθεντική» του προσκυνήματος είναι η Γαλλική που, όπως αναφέραμε και στην αρχή, ξεκινά από τα Πυρηναία στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας. Η επιλογή του σημείου έναρξης είναι είτε από το Saint Jean Pied de Port στη Γαλλική πλευρά, είτε το Roncesvalles στην Ισπανική. Η διαδρομή περνά από σημαντικές πόλεις της χώρας των Βάσκων και της βορειοκεντρικής Ισπανίας όπως η Παμπλόνα, το Λογκρόνιο, το Μπούργος και η Λεόν, όπου το ορεινό φυσικό τοπίο εναλλάσσεται με μεσαιωνικά κτίσματα όπως κάστρα, μοναστήρια και εκκλησίες. Η απόσταση της διαδρομής είναι 769χλμ. ή 744χλμ. (ανάλογα με το σημείο έναρξης) με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης τις 33 μέρες, λόγω της δυσκολίας της, καθώς στα ορεινά κομμάτια της είναι δυσκολότερο να κινηθεί γρήγορα κανείς.

Εναλλακτικές διαδρομές

Αν και η Γαλλική διαδρομή που αναφέραμε παραπάνω συγκεντρώνει την προτίμηση των περιπατητικών υπάρχουν και άλλες εξίσου σημαντικές.

Δεύτερη σε προτίμηση διαδρομή θεωρείται η Πορτογαλική, που ξεκινά από τη Λισαβόνα, διασχίσει όλη τη χώρα προς το βορρά περνώντας από το Πόρτο για να καταλήξει μετά από 610 χλμ. στον Ισπανικό Βορά. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης 25 μέρες.

Ξεχωριστή είναι η διαδρομή Via de le plata (Δρόμος του ασημιού). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή (960 χλμ.), αλλά θεωρείται εύκολη καθώς είναι επίπεδη και το ανάγλυφο δεν προσδίδει δυσκολίες. Ξεκινά από το νότο της Ισπανίας, τη Σεβίλλη στην Ανδαλουσία, συνεχίζει βόρεια διασχίζοντας την περιοχή της Εξτρεμαδούρα και μετά την πόλη της Σαλαμάνκα, που αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της, συνεχίζει δυτικά. Παρ’ όλη την ευκολία της διαδρομής οι περιπατητές λόγω της απόστασης χρειάζονται περίπου 38 μέρες για να καλύψουν αυτή τη διαδρομή.

Μία από τις μικρές διαδρομές, μόνο 120χλμ., είναι η Αγγλική. Αυτή ξεκινά από το λιμάνι του Φερόλ ή από τη Λα Κορούνια και κινείται αποκλειστικά στην περιοχή της Γαλικίας. Όπως μαρτυρά και το όνομά της ήταν η διαδρομή που προτιμούσαν προσκυνητές από Αγγλία, Ιρλανδία αλλά και από τις Σκανδιναβικές χώρες, οπότε και παρέμεινε. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης 6 μέρες.

Η διαδρομή του Βορρά 695χλμ. διασχίζει όλη την περιοχή της χώρας των Βάσκων ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Σαν Σεμπαστιάν (εναλλακτικό σημείο έναρξης το Ιρουν στα Γαλλικά σύνορα). Επόμενοι σταθμοί οι πόλεις του Μπιλμπάο, Σανταντέρ, Οβιέδο. Είναι η διαδρομή που επιλέγεται από τους κατοίκους του πιο βόρειου κομματιού της Ισπανίας, και από πολλούς που έχουν κάνει ήδη τη Γαλλική διαδρομή και θέλουν να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους με την πιο κοντινή εναλλακτική. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης 34 μέρες.

Αν και αναφερθήκαμε στις πιο σημαντικές διαδρομές εντός της Ιβηρικής χερσονήσου, υπάρχουν διαδρομές σχεδόν απ’ όλα τα σημεία της Ευρώπης, κάτι που απαιτεί όμως πολύμηνο περπάτημα και δεν επιλέγεται πια στις ημέρες μας.

Σημ.: Όλες οι αποστάσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με τα επιμέρους εναλλακτικά μονοπάτια που μπορεί να επιλέξει κάποιος.

Διαδικασία

Ο κάθε προσκυνητής-περιπατητής από το σημείο έναρξης της διαδρομής που έχει επιλέξει λαμβάνει ένα βιβλιαράκι, το οποίο και πρέπει να επιδεικνύει σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό ώστε να σφραγίζεται. Αυτό το «διαβατήριο» του επιτρέπει να λαμβάνει ειδικές παροχές στον κάθε σταθμό με δωρεάν διαμονή σε ειδικά καταλύματα ή με πάρα πολύ μικρό κόστος. Στον τελικό προορισμό, και βάσει των σφραγίδων που έχει συγκεντρώσει, παίρνει και το ανάλογο δίπλωμα-πιστοποιητικό το οποίο δίνεται, βέβαια, μόνο σε όσους έχουν κάνει από 100χλμ. και πάνω. Ο κάθε περιπατητής είναι ελεύθερος να σημειώσει τους λόγους για τους οποίους έκανε τη διαδρομή οι οποίοι μπορεί να είναι εκτός από θρησκευτικοί, πνευματικοί, λόγοι υγείας ή κάποιος άλλος, κάτι που τροποποιεί βέβαια το είδος του διπλώματος που λαμβάνει.

Με σήμα το κοχύλι

Όλες οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με το χαρακτηριστικό «κοχύλι» σε κίτρινο χρώμα σήμα. Οι σηματοδοτήσεις μπορεί να είναι σε πέτρινους οβελίσκους, σε ταμπέλες, ακόμα και με κίτρινο σπρέι σε χαρακτηριστικά σημεία. Οι πόλεις από τις οποίες περνούν οι διαδρομές έχουν χαρακτηριστικές πλάκες φόρο τιμής, ενώ διαθέτουν και ειδικά καταστήματα με αναμνηστικά για τους περιπατητές, αλλά και με όλα τα απαραίτητα.

Με λίγα λόγια

Πότε;
Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Βέβαια θεωρείται σημαντικό να είναι κανείς στον προορισμό τους στις 25 Ιουλίου για τους εορτασμούς του αγίου και ιδιαίτερα τις χρονιές που αυτή η μέρα είναι Κυριακή (όπως θα συμβεί το 2021) καθώς αυτά τα έτη θεωρούνται ιερά.

Πως;
Κύριος τρόπος είναι το περπάτημα (τουλάχιστον 100χλμ. για να πάρετε και το δίπλωμα). Είναι αποδεκτοί και άλλοι τρόποι, όμως, όπως ποδηλασία ή ιππασία.

Γιατί;
Για λόγους όχι μόνο θρησκευτικούς, αλλά και πνευματικούς, υγείας και πολλούς προσωπικούς που έχει ο καθένας.

Με τι τρόπο;
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και οργανώστε το ταξίδι σας από την επίσημη ιστοσελίδα της αυτονομίας της Γαλικίας https://www.caminodesantiago.gal/en/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρέχοντας δίπλα στους «μασκαράδες»
Από τη στήλη «Στο μυαλό των δρομέων» της Νέλλης Αμπραβανέλ
Που πήγαν οι γυναίκες;
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Μάθε παιδί μου τρέξιμο!
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο