Ακραία προβλήματα

Οι παθήσεις των πελμάτων και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Share

Όποιος έχει πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε αυτά, σίγουρα μπορεί να θεωρείται από εκείνη τη στιγμή και… επίσημα δρομέας. Φουσκάλες, ερεθισμοί, σκασμένο δέρμα, μύκητες και άλλα πολλά μετατρέπουν ένα απλό πόδι σε «πόδι του αθλητή», ή «athlete’s foot» όπως είναι και το διεθνές του όνομα. Όλα όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και να προβλεφθούν δείχνοντας την απαραίτητη υπομονή και επιμονή από εσάς.

Προηγηθείτε

Το πρώτο βήμα προς την πρόληψη και την αποφυγή ερεθισμών των ποδιών σας είναι η σωστή υγιεινή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία βακτηριδίων ευνοείται από ένα υγρό και σκοτεινό περιβάλλον και τα πόδια των δρομέων προσφέρονται για την ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρές και στεγνές κάλτσες (και κατά προτίμηση τεχνικές που προστατεύουν από τους ερεθισμούς) αλλά και να αερίζετε τα παπούτσια σας μετά από κάθε προπόνηση ενώ ιδανικά θα ήταν πρακτικό αν είχατε ένα δεύτερο ζευγάρι και τα εναλλάσσετε. Επίσης η εφαρμογή στα πόδια σας ενός ειδικού ταλκ, ή μιας ειδικής κρέμας ακριβώς πριν φορέσετε τις κάλτσες σας θα προστατέψει τα πόδια σας από την εφίδρωση και τους ερεθισμούς, δυναμώνοντας το δέρμα σας και προστατεύοντάς το από τα βακτήρια και από την κακοσμία. Μία άλλη προληπτική λύση είναι η εφαρμογή βαζελίνης, ή κάποιου ειδικού προϊόντος με αντίστοιχες ιδιότητες, στα σημεία έντονης τριβής ώστε να μειώσετε ή να αποφύγετε τον κίνδυνο των ερεθισμών.

Η καταλληλότερη συμβουλή

Αν παρ’ όλα αυτά αποκτήσετε κάποια φουσκάλα ή άλλο ερεθισμό που δεν επουλώνεται όσο εύκολα θα περιμένατε τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό (δερματολόγο ή ποδολόγο). Ιδιαίτερα αν είστε νέος δρομέας και δεν διαθέτετε ακόμα την πείρα ούτε να διαχειριστείτε αλλά ούτε και να κρίνετε τη σοβαρότητα της κάθε κατάστασης. Άλλωστε τα πόδια σας αποτελούν το κυριότερο μέσο για την επίτευξη των δρομικών σας στόχων και γι’ αυτό αξίζουν τη μέγιστη προσοχή σας σε υπερβολικό βαθμό, ακόμα και μέχρι του σημείου να τα… κακομάθετε.

Το ήμισυ του παντός

Η σωστή ενυδάτωση είναι ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο για έναν δρομέα και τα πόδια του δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Φροντίστε λοιπόν εκτός από το νερό, που επιβάλλεται να πίνετε, να εφαρμόζετε μια ειδική κρέμα που θα σας προσφέρει στοχευμένη ενυδάτωση στα σημεία εκείνα που χρειάζεσται. Ακόμα τα ειδικά ποδόλουτρα και οι απολεπιστικές κρέμες (με κόκκους για μηχανική ή οξέα φρούτων για χημική απολεπιστική δράση) αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, η συγκέντρωση των οποίων προκαλεί σκληρύνσεις, κάλους και σε πολλές περιπτώσεις πόνο. Μία επιδερμίδα, απαλλαγμένη από τα νεκρά κύτταρα γίνεται πιο δεκτική στις εκάστοτε θεραπείες και απορροφά καλύτερα την όποια κρέμα εφαρμόσετε στη συνέχεια.

Τα κολλητά σας «εργαλεία»

Τα διάφορα αυτοκόλλητα επιθέματα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αμέσως μόλις αυτό παρουσιαστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η τεχνολογία έχει βάλει και εδώ το χεράκι της και πλέον τα επιθέματα που αντιμετωπίζουν τις φουσκάλες είναι φτιαγμένα από πολυμερή υλικά τα οποία προστατεύουν από την τριβή του παπουτσιού με το ερεθισμένο δέρμα δημιουργώντας ένα προστατευτικό «τείχος» μεταξύ τους, ενώ επιπλέον απορροφούν την υγρασία και από τις φουσκάλες. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμα να εφαρμοστούν και προληπτικά σε σημεία που πιστεύετε ότι θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα επιθέματα, αυτοκόλλητα ή μη, μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά μεγέθη που εφαρμόζουν ειδικά σε κάθε περιοχή του πέλματος (από τα δάχτυλα και τα κότσια έως το μετατάρσιο και τη φτέρνα).

Δημοσίευση στο Runner 50, στη στήλη Στα γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είναι η οσφυαλγία;
Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τους πόνους στη μέση
Πόνος στον Αχίλλειο
Οι απαντήσεις που ψάχνεις για τις ενοχλήσεις στον Αχίλλειο τένοντα
Επιλέξτε την επιτυχία - Υγεία
14 προτάσεις για την υγεία, τη διατροφή και την προστασία από τραυματισμούς για μία επιτυχημένη χρονιά
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο