Οι πραγματικές αιτίες των μεταγωνιστικών ασθενειών

Είναι ο οργανισμός μας πιο ευάλωτος όταν προπονούμαστε έντονα; Μία νέα επαναστατική θεωρία!

Share

Το να παραμείνει κανείς υγιής είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να φτάσει στην επιτυχία. Η υγεία μας, όμως, είναι και κάτι που πολλές φορές δεν εκτιμούμε ή παραβλέπουμε, όταν έχουμε έναν αγωνιστικό στόχο. Η μέχρι τώρα θεωρία ισχυρίζεται πως η υπερβολική άσκηση, ακόμα και τα μεμονωμένα, αλλά έντονα ερεθίσματα, μπορούν να αποδυναμώσουν σημαντικά τον οργανισμό μας, οδηγώντας τον στην ασθένεια. Είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Η θεωρία του «ανοιχτού παράθυρου»

Η γενική αντίληψη μέχρι τώρα ήταν πως η αποφυγή λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αθλητές που συχνά πιέζουν τον οργανισμό τους στα άκρα. Η θεωρία αυτή που από τους επιστήμονες ονομάζεται «θεωρία του ανοιχτού παράθυρου», υποστηρίζει πως έως και 72 ώρες μετά από μία πολύ έντονη δραστηριότητα το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αποδυναμωμένο, επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες.
Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έρχονται να κλονίσουν αυτή τη θεωρία, δημιουργώντας τριγμούς, κάνοντας ταυτόχρονα αισθητή την ανάγκη για νέες συστάσεις και οδηγίες προς τους ασκούμενους και τους αθλητές πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές John Campbell and James Turner του Πανεπιστημίου του Bath στη Μ. Βρετανία δημοσίευσαν μία επαναστατική ανασκόπηση στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Immunology» που θεωρούν ότι θα αποδομήσει τη θεωρία του ανοιχτού παράθυρου και θα αλλάξει τις προτεραιότητες.
«Δεν υπάρχουν πολλά αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι η άσκηση -ακόμα και η εκτέλεση ενός Μαραθώνιου, που είναι αρκετά ακραία για τον οργανισμό- οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων. Και αν οι άνθρωποι περνούν μια λοίμωξη, πιθανότατα οφείλεται στη συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση μαζικής συμμετοχής, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι και αντιμετωπίζουν πολλά πράγματα λάθος. Πολλές από τις μελέτες που φαίνεται να υποστηρίζουν την υπόθεση ανοιχτού παραθύρου είναι λανθασμένες», υποστηρίζει ο John Campbell, ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας.

Και συνεχίζει: «Μετά από έντονη άσκηση, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργικούς ερεθισμούς της αναπνευστικής οδού, οι οποίοι συγχέονται με συμπτώματα κρύου. Και οι εξετάσεις αίματος που δείχνουν μια μετέπειτα πτώση του αριθμού των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί απλά να υποδεικνύουν ότι αυτά τα κύτταρα έχουν μεταναστεύσει σε μέρη, όπως οι πνεύμονες, για να καταπολεμήσουν πιθανές λοιμώξεις».

Δείτε χρήσιμες απαντήσεις για τον κορωνοϊό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών πατώντας εδώ.

Φυσικά, υπάρχουν και διαφωνίες από επιστήμονες που βασίζονται σε εργαστηριακά δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν πως πράγματι υπάρχει επίδραση στο ανοσοποιητικό μετά από έντονη άσκηση. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, όλοι παραδέχονται ότι πολύ συχνά ασθένειες και λοιμώξεις οφείλονται σε λάθη των αθλητών και «κακές» συνήθειες, ακόμα και στο άγχος τους, αλλά όχι στην άσκηση αυτή καθαυτή.
Έτσι, πλέον, πολλοί επιστήμονες της υγείας δίνουν τις δικές τους συμβουλές στους ασκούμενους για να προστατέψουν τον οργανισμό τους πριν από έναν αγώνα, επιμένοντας πως πρέπει να τις ακολουθούν, κυρίως, τις ημέρες πριν από τον αγώνα τους.

Για να δείτε τι να προσέξετε στην αγορά διαδρόμου πατήστε εδώ.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, οι Νορβηγοί αθλητές έμειναν σε μονόκλινα δωμάτια, σε ξενοδοχεία αρκετά μακριά από τα συνωστισμένα μέρη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν πλαστικά καλύμματα πάνω από τις μοκέτες των ξενοδοχείων σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την επαφή με μικρόβια. Αποτέλεσμα; Τα ποσοστά ασθένειας τους κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ήταν στο ένα τρίτο σε σχέση με αυτά που είχαν σημειωθεί στη Νορβηγική ομάδα στην περασμένη διοργάνωση!

Συμβουλές
1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνετε μικρόβια και ιούς.
2. Καθαρίζετε συχνά το κινητό σας τηλέφωνο.
3. Κοιμηθείτε περισσότερο. Ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
5. Κάντε πλύσεις στη μύτη με απιονισμένο νερό και αλάτι. Το αλατόνερο δρα ως αντιμικροβιακό, ενώ έτσι θα αποσυμφορηθεί η μύτη σας. Ανακατέψτε σε απιονισμένο νέρο ¼ αλάτι και ρίξτε σταγόνες στα ρουθούνια.
6. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο. Μειώνεται έτσι σημαντικά η πιθανότητα να «κολλήσετε» κάποιον ιό.

Δημοσίευση στο Runner 107, στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Sex and the Runner
Η ροζ πλευρά της αθλητικής απόδοσης
Επικίνδυνη απώλεια
Τι είναι η υπονατριαιμία; Πώς προκαλείται και ποιοι οι παράγοντες που την επηρεάζουνν
Γυναικεία αυτοπεποίθηση
Ένα σημαντικό στοιχείο για την απόδοση στο τρέξιμο, και όχι μόνο, και πωςδιαφοροποιείται στα δύο φύλα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο