Sex and the Runner

Η ροζ πλευρά της αθλητικής απόδοσης

Share

Στο 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Γαλλίας το 1998, οι τεχνικοί των Εθνικών ομάδων της Αγγλίας και της Χιλής απαγόρευσαν δια ροπάλου στους αθλητές οποιαδήποτε «ερωτική συνομιλία». Ο Μάριο Ζαγκάλο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, ήταν εξάλλου σαφής και χαρακτήρισε το sex απαγορευμένο καρπό, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και των αγώνων. Άλλωστε, δεν σκόπευε να διακινδυνεύσει τη φήμη του με άστοχες ενέργειες. Ο προκάτοχός του Ζοάο Σαλντάνια, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970, είχε διαφορετικές πεποιθήσεις στο ίδιο θέμα. Λίγο πριν την έναρξη των αγώνων, γυναίκες κυκλοφορούσαν τις νύχτες στα δωμάτια των αθλητών και προφανώς εξυπηρετούσαν τις όποιες ορέξεις τους.

Παρ’ όλα αυτά οι απόψεις, γύρω από την ευεργετική ή καταστροφική επίδραση του sex στην απόδοση των αθλητών πριν τον αγώνα, δεν διχάζουν μόνο τους προπονητές, αλλά αποτελούν συχνά το μήλο της έριδος ανάμεσα στα μέλη κι αυτής ακόμα της ιατρικής κοινότητας. Η Αμερικανική Ιατρική Επιτροπή για θέματα αθλητισμού διακηρύσσει ότι οι σεξουαλικές σχέσεις μια νύχτα πριν τον αγώνα είναι αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής ζωής του αθλητή και δεν επηρεάζουν την απόδοσή του.
Φαίνεται όμως ότι οι αντιλήψεις των επιστημόνων διαμορφώνονται πολλές φορές σύμφωνα με την υποκειμενική εκτίμηση του καθενός πάνω στο ίδιο θέμα, αδυνατώντας να υπαχθούν σε γενικούς κανόνες και καθολικά σχήματα.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Dr George Sheehan, πατέρας 12 παιδιών, υποστηρίζει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα, λίγες ώρες πριν από τους αγώνες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχει δυσμενή επίπτωση στην επίδοση των δρομέων. Ο Sheehan διατηρούσε για πολλά χρόνια μια μόνιμη στήλη στο περιοδικό «The Runner’s World» και, μέσα από την πυκνή αλληλογραφία του με τους αναγνώστες, διέθετε πάντα στέρεες απόψεις γύρω από τους προβληματισμούς τους. Η γνώμη του είχε ανέκαθεν ξεχωριστό ειδικό βάρος και απηχούσε με έμφαση στον κόσμο των δρομέων.

Στην αντίπερα όχθη, ο Dr Craig Sharp, ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, αναφέρει περιπτώσεις δρομέων, οι οποίοι κατέρριψαν ρεκόρ μετά από σεξουαλική δραστηριότητα.

Ένας από αυτούς, δρομέας μεσαίων αποστάσεων, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ είχε κάνει έρωτα μόλις μια ώρα πριν τον αγώνα. Φυσικά, το ιατρικό απόρρητο δεν επέτρεψε στον Sharp να μας αποκαλύψει τα ονόματα των αθλητών.

Μάθετε για τα εξαιρετικά τα οφέλη της άσκησης ακόμα και στην καραντίνα πατώντας εδώ.

Στο βιβλίο των Mirkin και Hoffman «Αθλητιατρική», που μεταφράστηκε και στα Ελληνικά κι έγινε εκδοτική επιτυχία στη δεκαετία του ‘80, ανακαλύπτουμε την εντυπωσιακή συνέντευξη ενός κορυφαίου μαραθωνοδρόμου. Ο δρομέας, ο οποίος για ευνόητους λόγους παραλείπει το όνομά του, ομολόγησε ότι όταν έτρεχε, αφού είχε κάνει έρωτα λίγες ώρες πριν, αισθανόταν τα πόδια του βαριά και ασήκωτα. Πειραματίστηκε λοιπόν με τον εαυτό του κι άρχισε να τρέχει μια απόσταση 20 μιλίων κάθε Κυριακή. Όταν είχε προηγηθεί σεξουαλική επαφή, κάλυπτε την απόσταση σε 2 ώρες και 16΄. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χρόνος έπεφτε στις 2 ώρες και 10΄.

«Το ιδανικό για τους αθλητές πριν από τον αγώνα είναι να κάνουν sex με τον μόνιμο σύντροφό τους», λέει ο σεξολόγος Θάνος Ασκητής. «Οι αθλητές που νιώθουν ότι στερούνται της ευκαιρίας και μένουν κλεισμένοι στα δωμάτιά τους, αυνανίζονται χάνοντας περισσότερη ενέργεια. H σεξουαλική ζωή είναι θετικός παρονομαστής για την ισορροπία και τις επιδόσεις του αθλητή. Η ισορροπημένη ερωτική δραστηριότητα εντάσσεται στη λογική της άθλησης».

Οι νύχτες στο Ολυμπιακό χωριό

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, ο Μπομπ Μπίμον απογειώθηκε με εκείνο το συναρπαστικό άλμα των 8,90 μέτρων στο μήκος. Το ρεκόρ καταρράκωσε κάθε πρόβλεψη και αχρήστεψε τους επιστημονικούς υπολογισμούς και τις στατιστικές. Αποδόθηκε, όπως ήταν φυσικό, στο υψόμετρο της πόλης του Μεξικού, στον ευνοϊκό άνεμο μέσα στα επιτρεπτά όρια και στην εξαίσια τεχνική του Μπίμον. Στη συνέχεια όμως, από το περιβάλλον του αθλητή διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Μπίμον είχε παραβεί τη σεξουαλική απραξία, την οποία τηρούσε πριν τους αγώνες, με το φόβο πως τελικά δεν θα τα κατάφερνε. «Ευτυχώς, έκανα λάθος», είπε αργότερα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ρόλο που παίζει το sex στην αθλητική απόδοση.
Ίσως γι’ αυτό οι αθλητές εξακολουθούν να πειραματίζονται μέσα στο Ολυμπιακό χωριό. Γερμανοί γιατροί και Ρώσοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το sex κάνει καλό, γιατί χαρίζει χρυσά μετάλλια και στα δυο φύλα. Από την άλλη μεριά, οι Ισραηλινοί ειδικοί το συνιστούν μόνο στις γυναίκες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, συμβούλεψαν τις αθλήτριές τους να κάνουν άφοβα έρωτα, ισχυριζόμενοι πως οι γυναίκες βελτιώνουν τις επιδόσεις τους μετά τον οργασμό, ιδίως οι αθλήτριες του ύψους και οι δρομείς του στίβου.
Φαίνεται ότι όταν οι αθλητές απελευθερώνονται, δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους. Όσοι ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, καταναλώνουν 9.000 θερμίδες την ημέρα προπονούμενοι εντατικά. Για ν’ αποδώσουν στη διάρκεια των αγώνων υποχρεώνονται να μειώσουν τον όγκο της προπόνησης. Η ξεκούραση, η πλεονάζουσα ενέργεια, οι ανικανοποίητες ορμές, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα και …το «κακό» δεν αργεί να συμβεί!

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο Ολυμπιακό χωριό, άλλοι ψάχνουν την απάντηση στο ερώτημα αν το sex βοηθάει την απόδοση και άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ, καταρρίφθηκε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο ρεκόρ. Μοιράστηκαν 250.000 προφυλακτικά, παρά τις αντιρρήσεις των Μορμόνων της πόλης που έκαναν δυναμικές διαμαρτυρίες. Όπως υποστηρίζει ο Δρ Τάσος Σταλίκας, ερευνητής κλινικός-αθλητικός ψυχολόγος στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ, «αν ο αθλητής έχει ενοχές όταν κάνει σεξ, για λόγους θρησκευτικούς ή κοινωνικούς, τότε θα επηρεαστεί αρνητικά».
Για τα 130.000 προφυλακτικά που προσφέρθηκαν στο Ολυμπιακό χωριό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ειπώθηκε πως «ήταν σωστό να δοθούν δωρεάν και να θεωρηθεί αυτό ως σημείο αναφοράς της ελληνικής φιλοξενίας».

Η επιστημονική άποψη

Η άποψη των επιστημόνων είναι σαφής. Στη διάρκεια της γενετήσιας διέγερσης παρατηρούνται και στα δυο φύλα λειτουργικές μεταβολές σε πολλά οργανικά συστήματα. Ο ρυθμός της καρδιακής συστολής επιταχύνεται, ο όγκος παλμού και η καρδιακή παροχή αυξάνονται, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και οι πνεύμονες υπεραερίζονται. Οι κόρες των ματιών διευρύνονται, ενώ παρατηρείται συχνά ερύθημα του δέρματος του προσώπου και έντονη εφίδρωση. Μετά τον οργασμό, ακολουθεί χαλάρωση, αίσθημα ψυχικής ηρεμίας και (όχι σπάνια) υπνηλία.

Οι ανάλογες έρευνες υποστηρίζουν ότι το sex δεν επηρεάζει την αεροβική ικανότητα, τη δύναμη, την ισορροπία, το χρόνο αντίδρασης, αλλά και τους άλλους παράγοντες που μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αθλητικές αναμετρήσεις της επόμενης ημέρας. Αντίθετα, αν ο αθλητής είναι πολύ αγχωμένος και ανήσυχος το προηγούμενο βράδυ, η σεξουαλική δραστηριότητα αποδεικνύεται μια «χαλαρωτική ψυχαγωγία». Αν είναι ήδη χαλαρός και δείχνει απρόθυμος για sex, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός ύπνος.

Η πεποίθηση που επικρατεί είναι πως το sex, όταν γίνεται με μέτρο και περιοδικότητα, δεν έχει αρνητική επίδραση στην αθλητική επίδοση. Το άγχος για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, και όχι το sex αυτό καθεαυτό. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μαρτυρίες, που να τεκμηριώνουν εκ του ασφαλούς, ότι η σεξουαλική συμπεριφορά υποθάλπει, ή υποβοηθάει, τη δύναμη του αθλητή. Τα συμπεράσματα προέρχονται συνήθως από ερωτηματολόγια που υποχρεώνονται να συμπληρώσουν οι αθλητές γύρω από τις συνήθειές τους στα πλαίσια επιδημιολογικών ερευνών. Τα αποτελέσματα στερούνται αξιοπιστίας, στηρίζονται σε υποκειμενικά κριτήρια και ξεφεύγουν του επιστημονικού ελέγχου.
Το θερμιδικό κόστος μιας ερωτικής πράξης δεν είναι υπερβολικό σε σύγκριση με τα ενεργειακά αποθέματα του αθλητή. Ένα άτομο 70 κιλών ξοδεύει, κατά μέσον όρο, 4-6 θερμίδες ανά λεπτό στη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ποσότητα αυτή είναι ισοδύναμη με εκείνη που ξοδεύεται στο ζωηρό βάδισμα γύρω από ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Συμπεράσματα
• Η ανατομική και η φυσιολογία του γεννητικού μας συστήματος δεν υπηρετούν μόνο την τεκνοποίηση και την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους.
• Η ψυχική υγεία, ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση, εξαρτώνται άμεσα από τις ομαλές σχέσεις μας με το άλλο φύλο.
• Οφείλουμε να εξετάζουμε τη σεξουαλική δραστηριότητα του αθλητή σε συνάρτηση με τη συνολική του συμπεριφορά, την προσωπικότητα και τη στάση του απέναντι στη ζωή.
• Ο έρωτας δεν είναι μια μορφή άσκησης για να γυμνάζει τους μυς της λεκάνης. Είναι η ίδια η ζωή.

Δημοσίευση στο Runner νο. 39, του Νίκου Μαρκέα, Χειρουργού – Ορθοπεδικού    

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αξία του προαγωνιστικού ελέγχου
Ο ‘Ομιλος Διαγωστικών Κέντρων Affidea φροντίζει τους δρομείς με πακέτα εξετάσεων σε ειδικές τιμές
Ο ύπνος τρέφει... τους δρομείς
Ανακαλύψτε τα οφέλη του ύπνου και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.
Στρατηγικές αντιμετώπισης αντίξοων καταστάσεων στον Μαραθώνιο
Η σωστή τακτική για να αντιμετωπίσεις τα πάντα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο