Φάτε σωστά, κοιμηθείτε καλύτερα

Έρευνα εντοπίζει τη συσχέτιση διατροφής και ποιότητας ύπνου

Share

Το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ανάγκη για λήψη θερμίδων θεωρείται δεδομένο από την επιστημονική κοινότητα. Αυτό όμως που δεν έχει διερευνηθεί εκτεταμένα είναι κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τον ύπνο και την ποιότητά του. Έτσι μία ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ εξέτασαν κατά πόσο ο ύπνος διαφέρει ανάλογα με την ημερήσια διατροφή και την περιεκτικότητά της σε λίπος με σκοπό να μελετήσουν το συγκεκριμένο θέμα για λογαριασμό της Αμερικανικής ένωσης «ιατρικής» του ύπνου, American Academy of Sleep Medicine.

Στην έρευνα συμμετείχαν 26 ενήλικες, 30-45 ετών, με κανονικό βάρος που συνήθιζαν να κοιμούνται 7-9 ώρες το βράδυ. Οι ερευνητές έβαλαν τους δοκιμαζόμενους για 4 ημέρες να ακολουθήσουν ένα πολύ συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο ενώ την 5η τους έδωσαν το «ελεύθερο» να καταναλώσουν ό,τι ήθελαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν η διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν πλούσια σε λίπη και ζάχαρη και ταυτόχρονα χαμηλή σε φυτικές ίνες η ποιότητα του ύπνου ήταν χειρότερη (συχνές διαταραχές, λιγότερη συχνότητα βραδέων κυμάτων –δηλαδή χρόνος στη φάση του «βαρύ» ύπνου).

Η σημασία της έρευνας είναι μεγάλη γιατί υποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, κάτι που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο, όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και τις ημέρες πριν από έναν σημαντικό αγώνα.

Αν και δεν θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ποιες είναι οι τροφές που δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ύπνου, θα σας συμβουλεύαμε να λάβετε υπόψη σας τα δεδομένα της έρευνας αλλά και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε μόνοι σας τις διατροφικές συνήθειες που ευνοούν έναν καλό ύπνο και να τις επιλέγετε ιδιαίτερα όταν οι αγώνες πλησιάζουν!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δρομέας κάνει τα παπούτσια ή τα παπούτσια τον δρομέα;
Μία νέα έρευνα σχετικά με τα δρομικά μοντέλα δίνει ενδιαφέροντα ευρήματα
Προπόνηση κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα;
Μία νέα έρευνα προσπάθησε να δώσει απάντηση
Υπονατριαιμία: Μία επικίνδυνη κατάσταση για τους δρομείς!
Τι είναι η υπονατριαιμία; Πώς προκαλείται και ποιοι οι παράγοντες που την επηρεάζουνν
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο