Generation 100: Ή αλλιώς, φτάσε τα 100!

Μπορεί, τελικά, η άσκηση να προσθέσει χρόνια ζωής; Την απάντηση δίνει σχετική έρευνα

Share

To Cardiac Exercise Research Group (CERG)* του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) θέλοντας να απαντήσει στην ερώτηση για το αν η άσκηση βοηθά στην αύξηση του ορίου ζωής ξεκίνησε σχετική έρευνα το 2012.

Το αντικείμενο της έρευνας, η οποία ονομάστηκε Generation 100, ήταν 777 γυναίκες και 790 άντρες ηλικίας από 70-77 ετών και η διάρκειά της ήταν 5 χρόνια.

Τα παραπάνω άτομα χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ. Το πρώτο εκτελούσε άσκηση υψηλής έντασης 2 φορές την εβδομάδα, το δεύτερο γκρουπ εκτελούσε άσκηση μέτριας έντασης πάλι δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το τρίτο γκρουπ γυμναζόταν σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις για άσκηση.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το γκρουπ που εκτελούσε άσκηση σε υψηλή ένταση παρουσίασε αξιοσημείωτα μικρότερη συχνότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με τα άλλα. Επιπλέον παρουσιάστηκαν, γενικότερα, περισσότερα οφέλη στη φυσική κατάσταση, αλλά και στην υγεία του.

Αν και μένουν να ερευνηθούν ακόμα πολλά, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε γκρουπ, μπορούμε να πούμε ότι το τρέξιμο είναι μονόδρομος και για τις μεγαλύτερες ηλικίες για όποιον ενδιαφέρεται για την καλή φυσική του κατάσταση και, γενικότερα, τη καλύτερη ποιότητα ζωής του.

Δείτε τους συμμετέχοντες της έρευνας σε δράση, στο βίντεο που ακολουθεί:

* Αν και το Cardiac Exercise Research Group (CERG) έχει την έδρα του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Olavs στο Trondheim της Νορβηγίας περιλαμβάνει στο ενεργητικό του επιστήμονες, τεχνικούς και γιατρούς από όλον τον κόσμο. Σκοπός τους να ερευνήσουν τη επίδραση της άσκησης σαν θεραπεία για αρρώστιες που σχετίζονται με προβλήματα καρδιάς, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «ιδανική» προετοιμασία για τον μαραθώνιο
Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τον μεγάλο αγώνα
Power Slices
Τραγανές μπρουσκέτες με άλειμμα φακής, φέτα και βαλεριάνα
Summer Chicken Salad
Σαλάτα κους κους με φιλετάκια κοτόπουλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο