Θέτοντας στόχους

Το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία κάθε δρομέα

Share

Λίγο πριν την αγωνιστική δράση της νέας σεζόν θα πρέπει να σχεδιάσετε με ηρεμία το προπονητικό σας πλάνο. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσετε ποιος ή ποιοι θα είναι οι στόχοι σας. Η αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού μας βοηθά να κατανοήσουμε την αξία τους, όχι μόνο στην απόδοση, αλλά και σε ολόκληρη τη διαδικασία της προπόνησης και της ασχολίας μας με το τρέξιμο, ενώ μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να τους επιλέξουμε!

Θέστε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους
Οι αόριστοι και μη μετρήσιμοι στόχοι δημιουργούν κλίμα αμφιβολίας και εύκολης εγκατάλειψης της προσπάθειας του αθλητή. Η βελτίωση και η ανατροφοδότηση που πρέπει να παίρνει ο αθλητής προκειμένου να συνεχίζει με την ίδια ένταση και πάθος την προσπάθεια του πρέπει να αποδεικνύεται.

Θέστε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους
Μην υπερβάλλετε στις προσδοκίες των στόχων αλλά ούτε και να βάζετε στόχους χαμηλότερους των ικανοτήτων σας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει και θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Θέστε βραχυχρόνιους αλλά και μακροχρόνιους στόχους
Οι στόχοι πρέπει να είναι καθημερινοί, εβδομαδιαίοι, μηνιαίοι και ετήσιοι. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να αναπροσαρμοστούν, να αξιολογηθούν και να επανακαθοριστούν σε περίπτωση μη επίτευξης τους προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Θέστε στόχους απόδοσης αλλά και αγώνων
Οι στόχοι πρέπει να αφορούν και την προσωπική μας βελτίωση αλλά και το αποτέλεσμα του αγώνα. Τις περισσότερες φορές αυτά είναι κομμάτια άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Θέστε θετικούς και όχι αρνητικούς στόχους
Είναι καλύτερο να σκέφτεστε «τι πρέπει να κάνετε σωστά» και όχι «τι δεν πρέπει να κάνετε». Εστιάστε στο θετικό κομμάτι της προσπάθειάς σας και βάλτε στόχους θετικούς και όχι αρνητικούς

Θέστε ημερομηνίες
Καταγράψτε με συγκεκριμένες ημερομηνίες τους στόχους σας.
Αυτό θα σας βοηθήσει στο να ελέγχετε με απόλυτη ακρίβεια την επίτευξη τους

Αναγνωρίστε τις σωστές στρατηγικές
Η επιτυχημένη διαδικασία και πορεία προς την επίτευξη των στόχων σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βοηθητικό πρωτόκολλο που θα μπορείτε να ακολουθήσετε για το πώς θα δουλέψετε την επόμενη φορά προκειμένου να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεσμευτείτε, επανακαθορίστε, και επαναξιολογήστε
Οι στόχοι τοποθετούνται για να επιτευχθούν. Όσο δύσκολοι και αν φαίνονται κάποιες φορές σε μακροχρόνιο επίπεδο οφείλετε να δεσμευτείτε σε αυτούς και να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να τους καταφέρετε.

Δημοσίευση στο Runner νο. 83, της Φρόσως Πατσού, MSc, Ψυχολόγου – Αθλητικού Ψυχολόγου, Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνταγή λαχανικά ογκρατέν
Μία καλοκαιρινή, θρεπτική συνταγή με λίγες θερμίδες
Το τρέξιμο μας επιλέγει ή το επιλέγουμε;
Απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα, αλλά και το μυστικό για να κρατάτε ψηλά το ενδιαφέρον σας
Το ψυχολογικό φορμάρισμα
Οδηγίες για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά λίγες εβδομάδες πριν τον αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο