Αθλητές και αντιηλιακή προστασία

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο για τους δρομείς

Share

Όλο τον χρόνο δρομέας, όλο τον χρόνο αντηλιακή προστασία
Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο για τους δρομείς

Αν είσαι δρομέας σπάνια θα επιτρέψεις στις εξωτερικές συνθήκες να σε κρατήσουν μακριά από τις προπονήσεις σου.
Ακόμα, και αν ο καιρός δεν είναι ο ιδανικός, επιλέγεις να προσαρμοστείς εσύ στις συνθήκες που επικρατούν, αντί να αλλάξεις το προπονητικό σου πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Γιατί είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις πάντα έναν καλό λόγο, με την ευκαιρία της αγαπημένης σου δραστηριότητας, να περνάς λίγο χρόνο μόνος σου ή με φίλους, να αφήνεις πίσω σου ότι σε απασχολεί και να χαίρεσαι τα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο.

Όλοι όσοι ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί καθώς, οι συνθήκες είναι αναμφίβολα από τις ιδανικότερες που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς, ευνοώντας τις αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο και ειδικότερα το τρέξιμο.
Με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ακόμα και τον χειμώνα, όλο και περισσότεροι αφήνουν τον καναπέ του σπιτιού τους για να βρεθούν στους κοντινότερους δρόμους και πάρκα της πόλης για να νιώσουν τη χαρά της κίνησης και την ευεργετική ενέργεια που μας χαρίζει ο ήλιος.

Εκτός όμως από τα οφέλη του ήλιου, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κρύβει και κινδύνους με συνέπειες μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστες.
Ας γνωρίσουμε πως λειτουργεί:

Ηλιακή ακτινοβολία και επιπτώσεις στο δέρμα
Η υπεριώδης ακτινοβολία ανάλογα με το φάσμα στο οποίο εκπέμπει χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες UV-A, UV-B και UV-Γ. Από αυτές οι δύο πρώτες κατηγορίες επηρεάζουν το δέρμα μας κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα, η UV-A προκαλεί έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος αλλάζοντας τη δομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης προκαλώντας την πρόωρη γήρανση του. Οι ακτίνες UVA διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και φτάνουν βαθιά στο δέρμα προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.
Από την άλλη, τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας UV-B είναι αμεσότερα καθώς η έκθεση σε αυτή προκαλεί από εγκαύματα μέχρι και, μακροπρόθεσμα, καρκίνο του δέρματος. 
Αναλυτικότερα, οι βλάβες στο δέρμα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν οι ακτινικές υπερκερατώσεις και ηλιακές υπερκερατώσεις. Πρόκειται για συνηθισμένες βλάβες του δέρματος με τη μορφή φολιδωτών κηλίδων και υποδηλώνουν ότι το δέρμα έχει χάσει την ικανότητά του για αυτοπροστασία. Αν και είναι σχετικά ακίνδυνες μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
Η επόμενη κατηγορία βλαβών, τα καρκινώματα, εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο και είναι υπεύθυνα για το 90% των καρκίνων του δέρματος. Το θετικό είναι ότι εξελίσσονται αργά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον γρήγορο εντοπισμό τους. Τελευταία κατηγορία, είναι το μελάνωμα που αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ζωής του ασθενούς. Εμφανίζεται με τη μορφή καφέ ή μαύρων κηλίδων σε υγιές δέρμα και στο 35% των περιπτώσεων συνδέεται με προϋπάρχοντα σπίλο. Αν, όμως, διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με φαρμακευτική αγωγή.

Πως λειτουργούν τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας;
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τον δικό του μηχανισμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία με την παραγωγή μελανίνης. Αυτή η λειτουργία, όμως, μπορεί να προστατεύσει μόνο ως ένα βαθμό και για μικρή χρονική διάρκεια.
Οι αντηλιακές κρέμες έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό καθώς, αν τις χρησιμοποιούμε σωστά, λειτουργούν όπως μία «ασπίδα» προστασίας.
Η αρχική επιλογή του κατάλληλου προϊόντος γίνεται βάσει του βαθμού SPF (Sun Protection Factor). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό που υποδεικνύει το χρόνο για τον οποίο το συγκεκριμένο προϊόν παρέχει προστασία. Για να βρούμε τη χρονική αυτή διάρκεια πολλαπλασιάζουμε τον βαθμό SPF με τον χρόνο που χρειάζεται για να κοκκινίσει το δέρμα μας χωρίς τη χρήση αντηλιακού (κατά μέσο όρο 10 λεπτά) άρα, σε γενικές γραμμές, μία κρέμα που έχει SPF 30 μας προστατεύει για 300 λεπτά.
Βέβαια, η επιλογή του προϊόντος με τον κατάλληλο, γι’ εμάς, βαθμό SPF πρέπει γίνεται σύμφωνα με ορισμένα ατομικά χαρακτηριστικά (χρώμα δέρματος, ύπαρξη φακίδων, συχνότητα εγκαύματος, φαρμακευτική αγωγή, ηλικία κ.ά.) που καθορίζουν τον τύπο του φωτότυπού μας.
Μικρότερος βαθμός φωτότυπου δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο και απαιτείται η χρήση αντηλιακών με υψηλό (30-50) ή πολύ υψηλό (50+) SPF.
Ο βαθμός προστασία SPF υποδεικνύει μόνο το βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UV-B ενώ για την προστασία από τη UV-A έχει θεσπιστεί ο όρος PPD (Persistent Pigment Darkering). Ένα αντηλιακό με καλή αναλογία SPF/PPD προσφέρει την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα τη συσκευασία του προϊόντος που μας ενδιαφέρει και να ζητάμε πληροφορίες για τον δείκτη PPD.

Πρωταθλητές… στην ενημέρωση
Ευχάριστα νέα προκύπτουν για την «αντηλιακή παιδεία» των κατοίκων της χώρας μας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για μία αποκλειστική μελέτη της IPSOS για τη La Roche-Posay που πραγματοποιήθηκε σε 23 χώρες σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και που εξετάζει τις διαφορετικές συμπεριφορές στον ήλιο και τη γενικότερη αντίληψη των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση σε αυτόν. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν οι Έλληνες φαίνονται αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με το πως η συμπεριφορά στον ήλιο συσχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος και αναγνωρίζουν τα παρακάτω ως πιθανές αιτίες ανάπτυξής του:

  • 92% γνωρίζει ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι επικίνδυνη.
  • 76% γνωρίζει ότι ένα έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
  • 80% συσχετίζει τον καρκίνο του δέρματος με τον αριθμό και το μέγεθος των σπίλων (ελιές).

Παρά την εκτεταμένη όμως αυτή γνώση, το 52% τελικά υιοθετεί την καλή συνήθεια να ελέγχει μόνο του τις ελιές του, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Επιπλέον, μόνο το 19% πραγματοποιεί κάθε χρόνο, εξέταση σπίλων από το δερματολόγο. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι 1 στους 2 έχει ήδη συμβουλέψει ένα αγαπημένο του πρόσωπο να επισκεφτεί το δερματολόγο για τον ίδιο λόγο.
Αυτό εξηγείται από τη γενικότερη στάση του Έλληνα απέναντι στους αγαπημένους του, μιας και 8 στους 10 δηλώνουν ότι φροντίζουν περισσότερο για την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν παρά για τη δική τους.

Είμαι δρομέας. Πώς μπορώ να προστατευτώ;
Όπως αναφέραμε, οι δρομείς ανήκουν σε μία κατηγορία που βρίσκεται σε άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω του ότι το τρέξιμο γίνεται, συνήθως, σε εξωτερικούς χώρους.
Ως δρομείς δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες.
Άλλωστε, η ενασχόληση με το αγαπημένο μας άθλημα και η βελτίωση των επιδόσεών μας είναι σε άμεση σχέση με το πόσο πειθαρχημένοι είμαστε στο προπονητικό μας πρόγραμμα.
Όπως λοιπόν, φροντίζουμε να έχουμε τα κατάλληλα παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ για να τρέχουμε με ασφάλεια έτσι πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε και το απαραίτητο «οπλοστάσιο» που θα μας βοηθήσει στην ασφάλεια του δέρματός μας. Η καμπάνια ευαισθητοποίησης των Δερματολογικών Εργαστηρίων La RochePosay Save Your Skin για τους κίνδυνους του ήλιου μας μαθαίνει πώς να προστατέψουμε το δέρμα μας από τον ήλιο και μας προτείνει ποια χαρακτηριστικά να αναζητήσουμε στην αντηλιακή μας φροντίδας για να ταιριάξει στις αθλητικές μας δραστηριότητες. Αν είσαι, δρομέας, λοιπόν και θέλεις να μείνεις ασφαλής για να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου χόμπι θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα παρακάτω σημεία:

Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια (12:00-16:00). Άλλωστε, το τρέξιμο σε θερμό περιβάλλον θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σου στην προπόνηση γι’ αυτό έχεις έναν λόγο παραπάνω να μεταθέσεις την ώρα που προπονείσαι νωρίτερα το πρωί ή αργότερα το απόγευμα.

Χρησιμοποίησε γυαλιά και καπέλο. Πρόσεξε τόσο και τα δύο αυτά αξεσουάρ να παρέχουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία (ειδικοί φακοί, ύφασμα με SPF κ.ά).

Χρησιμοποίησε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Θα πρέπει να προσέχεις το αντηλιακό σου να προστατεύει τόσο από τη UV-B όσο και από τη UV-A ακτινοβολία. Καλό είναι να ταιριάζει στις δραστηριότητες σου καθώς έτσι έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν την προστασία σου, όπως φωτοσταθερά αντηλιακά φίλτρα, αντοχή στην υγρασία και τον ιδρώτα, για να μην χάνεται το επίπεδο προστασίας αλλά και να μην τρέχει στα μάτια, υφή για ευκολότερη εφαρμογή και πρακτικό σχήμα για να μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου, και να το εφαρμόζεις ακόμα και όταν τρέχεις.
Να θυμάσαι ότι ακόμα και αν εφαρμόσεις επαρκή ποσότητα αντηλιακού από το σπίτι σου θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία κάθε δύο ώρες έκθεσης στον ήλιο.

Παρατήρησε το δέρμα σου. Τσέκαρε συχνά τις ελιές σου και συμβουλέψου τον δερματολόγο σου αν εντοπίσεις κάποια αλλαγή στο χρώμα τους, στο μέγεθός τους, στο σχήμα τους κ.ά. όπως και για οποιαδήποτε άλλη δερματική ανομοιομορφία. Μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος αυτοεξέτασης που έχει σχεδιαστεί από δερματολόγους είναι η μέθοδος ABCDE όπου μπορείς με μερικά απλά βήματα να δεις σε ποια σημεία πρέπει να δώσεις προσοχή και πως μπορείς να προστατεύσεις τους αγαπημένους σου.

Σκέψου ότι το 90%* των καρκίνων του δέρματος θεραπεύονται εάν διαγνωστούν έγκαιρα οπότε τα νούμερα είναι με το μέρος σου.

Το αντηλιακό που «τρέχει»
Το αντηλιακό που σέβεται τις απαιτήσεις των δρομέων και γενικότερα των αθλούμενων είναι το Anthelios XL SPF 50+ Fluid Ultra-Light της La Roche-Posay. Με την εξαιρετικά ανάλαφρη υφή fluid προσφέρει άμεση απορρόφηση και γρήγορη εφαρμογή ώστε να το εφαρμόζεις πολύ γρήγορά, χωρίς καθρέφτη ακόμα και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι υψηλοί του δείκτες προστασίας (SPF 50+, PPD 44), υψηλότεροι ακόμα και σε σχέση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το φωτοσταθερό σύστημα φίλτρων Mexoplex® προσφέρουν βέλτιστη προστασία και από τα δύο είδη της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ η προσθήκη Ιαματικού Νερού της La Roche-Posay στη σύστασή του βελτιώνει την αντίδραση του δέρματος στις εξωτερικές επιθέσεις προστατεύοντας από ερεθισμούς. Η συσκευασία του είναι ιδανική για να την έχεις πάντα μαζί σου.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις ιδιότητες, τα οφέλη, συμβουλές εφαρμογής και τα συστατικά του πατώντας εδώ.

O εκδότης του Runner και Πρωταθλητής Μαραθώνιου, Νίκος Πολιάς, μας τονίζει τη σημασία της προστασίας από την ηλικιακή ακτινοβολία ιδιαίτερα για τους δρομείς της χώρας μας: 
«Ο μαραθώνιος είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο επίπονα και απαιτητικά αγωνίσματα των δρόμων, δοκιμάζοντας το σώμα και την ψυχή τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά κυρίως στην περίοδο της προετοιμασίας.
Έχοντας τρέξει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα επί σειρά ετών, αντιλαμβάνομαι την μεγάλη αξία που πρέπει κάθε ένας από εμάς να δίνει στην προστασία της υγείας του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην προετοιμασία του σώματος για την αποφυγή τραυματισμών, αλλά και σε άλλες ενέργειες που, δυστυχώς από πολλούς, θεωρούνται ως δευτερεύουσες όπως η προστασία του δέρματός μας.

Ζώντας σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και λόγω του ότι ως δρομείς ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο, αυτές μπορεί να γίνουν από δυσάρεστες ως καταστροφικές.
Όπως, λοιπόν, επιλέγουμε τα κατάλληλα παπούτσια ανάλογα με τον τύπο του πατήματός μας, τα απαραίτητα, τεχνικά ρούχα που θα μας εξασφαλίσουν ελευθερία κινήσεων και θα μας βοηθήσουν να συνεχίζουμε την προπόνησή μας με άνεση, αλλά και τη σωστή διατροφή, το ίδιο σημαντικό είναι να επιλέγουμε τα αντίστοιχα αξεσουάρ για την προστασία μας από τον ήλιο όπως καπέλο, γυαλιά και φυσικά το σωστό αντηλιακό προϊόν για την προστασία του δέρματός μας.
Και όπως και όλα τα αξεσουάρ μας που είναι φτιαγμένα ειδικά για δρομείς έτσι και η αντηλιακή μας προστασία θα πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά που να κάνουν τα χιλιόμετρά μας πιο άνετα και απολαυστικά όπως εύκολη εφαρμογή, σταθερότητα, υψηλό δείκτη προστασίας, συνδυασμό φίλτρων για προστασία τόσο από UVA όσο και UVB κ.ά.
Κάντε, λοιπόν, τις σωστές επιλογές για την υγεία σας και ωθείστε παράλληλα τους φίλους σας και τους συναθλητές να κάνουν το ίδιο.
Γιατί το τρέξιμο είναι η πιο απλή, αποτελεσματική και διασκεδαστική και μορφή εκγύμνασης αλλά χρειάζεται τον σεβασμό μας».

* www.euromelanoma.org/intl/node/25 Epidemiological fact sheet

Μάθε περισσότερα για τους τρόπους προστασίας του δέρματός σου στην ιστοσελίδα

http://www.larocheposay.gr/άρθρο/Save-Your-Skin-Landing/a25421.aspx

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλακτικό οξύ και τρέξιμο: Όλη η αλήθεια
Τι είναι το γαλακτικό οξύ; Κόπωση και δρόμοι αντοχής. Ποια είναι η σχέση τους; Πόσο επηρεάζει το τρέξιμο;
Το τρέξιμο είναι υγεία!
Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 10 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο!
Η δρομική οικονομία δεν γερνά ποτέ
Έρευνα αναλύει την εξέλιξη της δρομικής οικονομίας στους μεγαλύτερους δρομείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο