Η βελτίωση είναι στο χέρι σας!

Τα χέρια σας είναι τα… μυστικά κέντρα ελέγχου της θερμοκρασίας!

Share

Μπορεί τα πόδια μας να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την απόδοσή μας στο τρέξιμο όμως μερίδιο στη βελτίωσή της έχουν, όσο παράξενο και αν ακούγεται, και τα χέρια και συγκεκριμένα οι παλάμες. Κι αυτό, γιατί πολύ απλά αποτελούν κέντρα ελέγχου και ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και των οργάνων, η αύξηση της οποίας οδηγεί σε μειωμένη απόδοση. Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να βελτιώστε τους χρόνους σας δροσίζοντας απλά τα χέρια σας! 

Τα «μυστικά» κέντρα ελέγχου της… θερμοκρασίας

Οι παλάμες μας λόγω της μεγάλης τους επιφάνειας, της έντονης ροής του αίματος σε αυτές και της σχετικά μεγάλης άλιπης μάζας τους αποτελούν σημαντικό κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Συγκεκριμένα, κάτω από την παλάμη υπάρχουν ειδικά αγγεία που ελέγχουν τον ρυθμό ροής του αίματος και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και του περιβάλλοντος. Έτσι, είτε αποβάλλουν υψηλά ποσά θερμότητας είτε τα μεταφέρουν προς το σώμα όταν αυτό απαιτείται.

Για παράδειγμα, τις κρύες ημέρες τα συγκεκριμένα αγγεία συστέλλονται διώχνοντας το αίμα και προωθώντας το στα όργανα που το έχουν περισσότερη ανάγκη για να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα της θερμοκρασίας τους. Αντίθετα, τις ζεστές ημέρες, ή όταν εκτελείται μία μεγάλης διάρκειας άσκηση και ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία του σώματος, το αίμα μεταφέρεται προς τις παλάμες και σε συνδυασμό με τον μηχανισμό της εφίδρωσης, βοηθούν το υπόλοιπο σώμα και τα όργανα να ρίξουν τη θερμοκρασία τους.  

Η ώρα των ερευνών

Μόλις πριν από μία περίπου δεκαετία το συγκεκριμένο θέμα άρχισε να απασχολεί τους ερευνητές που ήθελαν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό περιοριστικό παράγοντα της απόδοσης κυρίως στα αγωνίσματα μεγάλης διάρκειας. Έτσι, ζήτησαν από αθλητές να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες σε συνθήκες υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και τους χώρισαν σε ομάδες. Στη συνέχεια, τα μέλη κάθε ομάδας τοποθέτησαν τις παλάμες τους σε νερό διαφόρων θερμοκρασιών (30 οC, 20 οC, 10 οC) για 10 λεπτά ενώ μία ομάδα ελέγχου δεν έκανε καθόλου χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.

Ολική επαναφορά θερμοκρασίας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις ομάδες των αθλητών, ενώ όσο πιο χαμηλή ήταν η θερμοκρασία του νερού τόσο ταχύτερα έπεφτε και η θερμοκρασία του σώματος λίγα μόλις λεπτά μετά το πέρας της άσκησης. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από άλλες έρευνες που διεξήχθησαν με διαφορετικά είδη ασκήσεων. Τα συμπεράσματα αυτά αν και φαινομενικά δείχνουν να ωφελούν περισσότερο αθλητές που εκτελούν ασκήσεις όπου υπάρχει η δυνατότητα διαλείμματος (ομαδικά σπορ, τένις κ.ά.), παρόλα αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε έναν δρομέα όταν εκτελεί κάποια διαλειμματική προπόνηση. Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκαν διάφορες θερμοκρασίες νερού, όμως αυτή που θεωρείται πιο αποτελεσματική είναι κοντά στους 10 οC.  

Δείτε περισσότερα θέματα υγείας πατώντας εδώ.

Ενεργώντας προληπτικά

Υπάρχει όμως και μία ακόμα πρόταση για την κατηγορία των αγωνισμάτων μεγάλης και συνεχούς διάρκειας (τρέξιμο και ποδήλατο, μαραθώνιος κ.ά.). Οι επιστήμονες συστήνουν λοιπόν στους αθλητές των εν λόγω αγωνισμάτων να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα (pre-cooling), ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται σε θερμό περιβάλλον. Αυτό θα τους βοηθήσει να μειώσουν σημαντικά την τρέχουσα θερμοκρασία του σώματός τους και συνεπώς να έχουν περισσότερο χρόνο μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν τις υψηλότερες τιμές της όταν και η απόδοση αρχίζει να μειώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία σωστή, νέα αρχή!
Τα στάδια και οι δυσκολίες που συναντά κανείς όταν ξεκινά το τρέξιμο
Η άσκηση μπορεί από μόνη της!
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η άσκηση χωρίς τη βελτίωση της διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές
Κινητήριος δύναμη
Η χρήση των κατάλληλων κινήτρων ως αιτία επίτευξης των δρομικών μας στόχων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο