Έρευνα: Πώς να εξαλείψουμε τους κινδύνους της ακινησίας στην καθημερινότητά μας!

Μία νέα έρευνα δείχνει πως να αντιστρέψουμε την κατάσταση

Share
Η απάντηση στην καθιστική ζωή

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American College of Sports Medicine πέντε λεπτά βαδίσματος κάθε 30 λεπτά είναι αρκετά για να εξαλείψουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα παρατεταμένα διαστήματα απραξίας στην καρέκλα.

Σίγουρα, ήταν λίγο πολύ γνωστό σε όλους πως η πολύωρη παραμονή στην καρέκλα, ακόμα και τις ώρες που εργαζόμαστε σε υπολογιστή, γραφείο κλπ., αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και κάποιων μορφών καρκίνου, όπως υποστήριξε ο Keith Diaz, επικεφαλής ερευνητής από το Columbia University Medical Center.

Ωστόσο, αν και αρκετές φορές είχαμε ασχοληθεί κι εμείς εδώ, με το πώς μπορείς να τα αντικρούσεις, στην πράξη δεν υπήρχε κάποια επίσημη καθοδήγηση.

Πλέον, η συγκεκριμένη έρευνα, αξιολογώντας τη δική της μέθοδο συμπεραίνει ότι ο βασικός στόχος πρέπει να είναι να “σπάμε” την περίοδο της ακινησίας με λίγη κίνηση. Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι πέντε λεπτά βαδίσματος σε έναν αργό ρυθμό κοντά στα 3χλμ./ώρα (ενδεικτικά το γρήγορο περπάτημα είναι περίπου στα 5-6χλμ./ώρα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι ακόμα δεν γνωρίζουν ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός που προκαλεί όλους αυτούς τους κινδύνους από την απραξία, το σημαντικό είναι οι μύες να είναι ενεργοί ώστε να ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερίνης.

Όταν είμαστε ανενεργοί για αρκετή ώρα, οι μύες δεν συσπόνται κι έτσι δεν ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ρύθμισης.

Ακόμα, λοιπόν, και το περπάτημα για ένα λεπτό κάθε 30 λεπτά φάνηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι, αξίζει να αναφέρουμε, ήταν ενήλικοι και υγιείς. Μάλιστα, συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα αποτελεσματικό ήταν και το μοντέλο του ενός λεπτού άσκησης κάθε 60 λεπτά.

Επιπλέον, οι ερευνητές πιθανολογούν πως σε περίπτωση που το “δείγμα” τους ήταν άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις τότε τα αποτελέσματα της παρέμβασης τους να ήταν ακόμα πιο ευεργετικά.

Εμείς, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας προτείνουμε και μερικά διαλείμματα “κίνησης” από την εργασία σας τα οποία μπορούν να διαρκέσουν μερικά μόνο λεπτά:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίτσα και ζυμαρικά
Δύο λαχταριστές τροφές και η θέση τους στο πιάτο του δρομέα
Τα πόδια και οι κλίσεις τους
Μία ιατρική ανάλυση για το φαινόμενο των «στραβών» ποδιών στους δρομείς
Προλάβετέ τον!
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στην άθληση. Μπορεί να προληφθεί;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο