Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, γυμναστείτε με ένα ελλειπτικό μηχάνημα

Η χρήση διάφορων εναλλακτικών μορφών άσκησης, όπως το ελλειπτικό μηχάνημα, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση και να μας βοηθησει να χάσουμε περιττά κιλά χωρίς να βγούμε καν από το σπίτι.

Share

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει τη σημαντικότητα της χρήσης διάφορων εναλλακτικών μορφών άσκησης από τους δρομείς. Εκτός από το τρέξιμο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γυμναστεί κανείς, να βελτιώσει την αερόβια του ικανότητα, να χάσει περιττά κιλά και φυσικά να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον στην καθημερινότητα του.Μια πολύ καλή επιλογή είναι πάντα το ελλειπτικό μηχάνημα.Το συγκεκριμένο μηχάνημα μιμείται την κίνηση των αθλητών του αγωνίσματος του σκι αντοχής στο χιόνι (langlauf) και την αναπαράγει χωρίς κραδασμούς και πιέσεις, όπου εσεις επιθυμείτε. Αν ψάχνετε λοιπόν κάτι καινούριο ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

Το ελλειπτικό μηχάνημα γυμναζει τις κυριότερες μυϊκές ομάδες των άνω και των κάτω άκρων. Η κίνηση των ποδιών διαγράφει μια έλλειψη (εξού το όνομα του μηχανήματος) της οποίας ο άξονας είναι σχεδόν παράλληλος με το έδαφος, κάτι σαν «χαμηλό» τρέξιμο. Την ίδια στιγμή, τα χέρια διαγράφουν και αυτά μια παρόμοια κίνηση η οποία ασκεί τις κυριότερες μυϊκές ομάδες των άνω άκρων και του στήθους. Συνολικά, απαιτείται μεγάλη συμμετοχή του μυϊκού και του αναπνευστικού συστήματος για την πραγματοποίηση ακόμα και ολιγόλεπτων ασκήσεων κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική καύση θερμίδων, την εντατική εκγύμναση των μυών αλλά και την βελτιώση της αερόβιας ικανότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι αθλητές του αγωνίσματος του σκι αντοχής στο χιόνι παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές πρόσληψης οξυγόνου από όλους τους αθλητές όλων των άλλων αγωνισμάτων αντοχής, ακόμα και από τους μαραθωνοδρόμους που είναι δεύτεροι στην σχετική κατάταξη.

Η εφαρμογή
Η άσκηση με ένα τέτοιο μηχάνημα βοηθα τους συστηματικούς δρομείς όχι μόνο να γυμναστούν με εναλλακτικούς τρόπους αλλά παράλληλα μπορεί να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει την τιμή της πρόσληψης οξυγόνου του οργανισμού τους, τη σημαντικότερη παράμετρο για τους δρομείς. Την ίδια στιγμή, ολοκληρο το σώμα γυμνάζεται χωρίς έντονες επιβαρύνσεις της μέσης και των ποδιών. Αυτό σημαίνει ότι είτε κατά τις περιόδους τραυματισμών, που δεν επιτρέπεται το τρέξιμο, είτε σαν εναλλακτική άσκηση μέσα στο προπονητικό σας πρόγραμμα, η συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να διατηρήσει ή και να βελτιώσει την φυσική σας κατάσταση. Ακόμα είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους νεότερους δρομείς που επιθυμούν να χάσουν βάρος αφού απαιτούνται υψηλά ποσά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Πως να γυμναστείτε
Ακόμα και για τους πολύ καλούς δρομείς η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη. Βλέπετε, η χρήση των άνω άκρων σε ασκήσεις μεγάλης διάρκειας δεν είναι κάτι που το έχουν συνηθίσει. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης ξεκινήστε χαλαρά τις πρώτες σας προπονήσεις. Κρατήστε την ένταση χαμηλά και μην ξεπερνάτε τα 10-15 λεπτά άσκησης. Στη συνέχεια, η διάρκεια μπορεί να ανέβει μέχρι και τα 20 λεπτά για τους πιο γυμνασμένους. Αν μετά από λίγο καιρό αισθάνεστε άνετα πάνω στο μηχάνημα μπορείτε να εισάγετε μια απλή μορφή διαλειμματικής άσκησης με μονόλεπτα. Μετά το απαιτούμενο ζέσταμα λοιπόν, κάντε 4-6 μονόλεπτα με διάλειμμα 2 λεπτά όπου η ένταση θα είναι υψηλότερη από ότι συνήθως. Σταδιακά θα βελτιώνεστε και θα ανεβάσετε τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια άσκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάτσε κάτω απ’ την μπάρα!
6 ασκήσεις με μπάρα για δυνατά πόδια, χέρια και κορμό
Crossfit για δρομείς
Κάντε το σωστά και βγείτε κερδισμένοι
Τρέξιμο και ποδηλασία
Πώς αλληλεπιδρά το τρέξιμο και το ποδήλατο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο