Όσο τρέχω μαθαίνω (μέρος 2ο)

50 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε δρομέας

Share
Όσο τρέχω μαθαίνω

Η συνέχεια του αφιερώματος «Όσο τρέχω μαθαίνω» για δρομείς πάντα ενημερωμένους.

26. Τι να τρώτε πριν την προπόνηση

Ανάλογα με την ώρα και τη μορφή της προπόνησης που έχετε θα πρέπει να καταναλώνετε και την αντίστοιχη ποσότητα τροφής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το γεύμα σας να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) και να προηγείται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από μία έντονη προπόνηση. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον οργανισμό σας καθώς ο ρυθμός πέψης διαφέρει από τον έναν στον άλλον. Τέλος μία ώρα πριν μπορείτε να καταναλώσετε ένα φρούτο ή μία ενεργειακή μπάρα ή να πιείτε ένα ρόφημα όπως τσάι με μέλι και σίγουρα ένα με δύο ποτήρια νερό.

27. Τι να τρώτε για πρωινό

Αν τρέχετε νωρίς το πρωί και δεν προλαβαίνετε να φάτε ένα καλό πρωινό, τότε καταναλώστε μία φρυγανιά με μέλι ή μία φέτα ψωμί ή κάποιο φρούτο έστω και λίγο πριν βγείτε για τρέξιμο εκτός και αν πρόκειται να τρέξετε πολύ λίγο (<60 λεπτά) οπότε μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας μετά. Αν πάλι πρόκειται να κάνετε Long Run ή διαλειμματική προπόνηση, τότε θα πρέπει να ξυπνήσετε αρκετά νωρίτερα καθώς νηστικός δρομέας δεν τρέχει. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα δημητριακά αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αλλά και καλύτερες επιλογές ειδικά όταν είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο ώστε να ανεβάζουν το ποσό της ημερήσιας πρόσληψής σας.

Φροντίστε επίσης να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (> 5 γρ./μερίδα), ενώ καλό θα ήταν να περιέχουν ολόκληρους σπόρους και όχι πάνω από 2 γρ. λίπους/μερίδα. Ένα καλό πρωινό ακόμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα φρούτο ή ένα φυσικό χυμό και γαλακτοκομικά σε συνδυασμό με τα δημητριακά (γάλα ή γιαούρτι). Για αυτούς που δεν προτιμούν τα δημητριακά εξαιρετική επιλογή με παρόμοια συστατικά είναι και το ψωμί ολικής άλεσης σε συνδυασμό με λίγο κίτρινο τυρί, ενώ ένας ακόμα πολύ «δυνατός» συνδυασμός είναι μέλι με ταχίνι.

28. Τι και πότε να τρώτε μετά την προπόνηση

Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα  μετά το τρέξιμο τόσο ταχύτερα αλλά και αποτελεσματικότερα θα γίνει η αποκατάσταση των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, το 60-80% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην προπόνηση πρέπει να αναπληρωθεί τις αμέσως επόμενες δύο ώρες. Κι αυτό γιατί σε αυτό το διάστημα οι κυτταρικές μεμβράνες είναι «ανοικτές» και έτοιμες να δεχθούν άμεσα τα θρεπτικά συστατικά που πριν λίγο έχασαν.

Η σωστή αποκατάσταση μετά από μία έντονη και εξαντλητική προπόνηση ξεκινά αμέσως μετά, αφού πρέπει να καταναλωθούν στα πρώτα 15-30 λεπτά, τροφές που να περιέχουν ένα γραμμάριο υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους. Ιδανικά αυτή η τροφή θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και πρωτεΐνης, ενώ καλό είναι να είναι σε υγρή μορφή για να είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από το στομάχι. Τέλος, ο αριθμός των γευμάτων που θα κάνουμε μετά δεν παίζει ρόλο όσο η συνολική ποσότητα των θερμίδων αλλά και η ποιότητά τους.

29. Να πίνετε πριν διψάσετε

Το θέμα της σωστής ενυδάτωσης είναι ένα από τα σημαντικότερα για την απόδοση ενός δρομέα. Τόσο πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά θα πρέπει να φροντίζετε έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών του σώματος γιατί σε τέτοια περίπτωση, δηλαδή αφυδάτωσης, οι συνέπειες μπορεί να είναι έως και πολύ σοβαρές για την υγεία σας. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι έχετε ενυδατωθεί σωστά πριν από μία προπόνηση ή έναν αγώνα μεγάλης διάρκειας, το επόμενο που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να πιείτε πριν να νιώσετε δίψα.

Θα πρέπει ακόμα και αν δεν διψάτε να πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 15’-20’) ικανοποιητικές ποσότητες υγρών έτσι ώστε να αποφύγετε ενδεχόμενη αφυδάτωση. Αν διψάσετε σημαίνει ότι ήδη ο οργανισμός σας αντιμετωπίζει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλύψετε το συντομότερο. Μετά την προπόνηση όταν οι απώλειες υγρών για το σώμα είναι μεγάλες πρέπει να φροντίζετε για την ταχύτερη δυνατή αναπλήρωσή τους. Και εδώ δεν θα πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε αλλά να καταναλώνουμε υγρά σε ποσότητα ίση με το 150% των υγρών που χάσαμε στην προπόνηση μέσα στο διάστημα των 2-3 επόμενων ωρών. Καλό είναι μάλιστα σε αυτά να περιέχεται και νάτριο καθώς μειώνει τη διούρηση ενώ βοηθά στη διαδικασία της ενυδάτωσης και βελτιώνει την αίσθηση της δίψας.

30. Η «υπεραξία» των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι η σημαντικότερη και πιο αποδοτική πηγή ενέργειας τόσο στο τρέξιμο, όσο και σε κάθε αθλητική δραστηριότητα και γι’ αυτό το λόγο έχουν ιδιαίτερη αξία στη διατροφή κάθε αθλούμενου. Έτσι, πριν από κάθε προπόνηση ο δρομέας θα πρέπει να είναι γεμάτος με υδατάνθρακες ενώ άμεσα θα πρέπει και να τους αναπληρώνει μετά το τέλος της. Όμως πολλά ακούγονται για το ποσό των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνει ημερησίως. Στην πραγματικότητα ο ημερήσιος στόχος για έναν δρομέα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 5-7 γρ. υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους σε μία κανονική διατροφή και να προέρχεται από τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, ο αρακάς, τα φρούτα, το μέλι κ.ά. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε 350 – 490 γρ. για έναν άνθρωπο 70 κιλών.

31. Πότε και γιατί να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Τα ράφια των φαρμακείων, των εξειδικευμένων καταστημάτων ακόμα και των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από αυτά με το καθένα να υπόσχεται θαύματα. Ο λόγος για τα συμπληρώματα διατροφής που αποτελούν για πολλούς την εύκολη λύση. Με τη χρήση τους όμως θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να προχωρά σε αυτή μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του. Μία σωστή και πλήρης διατροφή μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα και μόνο σε αυτούς που κάνουν συστηματικά έντονη προπόνηση ή έχουν σημαντική έλλειψη κάποιου στοιχείου (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά.) είναι επιβεβλημένη.

32. Να διατηρείτε το βάρος σας

Η διατήρηση του σωματικού μας βάρους στα επιθυμητά επίπεδα είναι αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων. Η σωστή και ποιοτική διατροφή δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αποτρέψει την αύξηση της ένδειξης στη ζυγαριά μας. Πρέπει και ποσοτικά να είναι τέτοια έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τις ανάγκες του βασικού μεταβολισμού μας, της καθημερινής μας δραστηριότητας και βέβαια της προπόνησής μας. Το τρέξιμο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση κάποιων διατροφικών ατασθαλιών που όλοι μας κάνουμε. Έτσι αν τις προηγούμενες μέρες πήρατε κάποιες παραπανίσιες θερμίδες, αυξήστε για μερικές μέρες τον όγκο της προπόνησής σας κατά μερικά χιλιόμετρα χωρίς όμως να αυξήσετε και την ποσότητα του φαγητού σας. Έτσι θα «κάψετε» τις έξτρα θερμίδες και θα επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος.

33. Να περιποιείστε τον εαυτό σας

Ήδη το γεγονός ότι τρέχετε αποτελεί ένα σημαντικό δώρο για το σώμα σας. Είναι αποδεδειγμένο, και σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, ότι το τρέξιμο βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές και σφριγηλό, καθώς σύμφωνα με τους δερματολόγους, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά και έτσι μεταφέρονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον μειώνεται το υποδόριο λίπος και το δέρμα δείχνει πιο νεανικό. Βοηθήστε ακόμα περισσότερο το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες, τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες, ενώ μην παραλείπετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αποκατάστασης όπως το μασάζ, τη σάουνα ή το υδρομασάζ βοηθώντας το σώμα σας να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

34. Να προστατεύεστε από τον ήλιο

Ο ήλιος μπορεί να προσφέρει ενέργεια και ζωή στον πλανήτη, για εμάς τους δρομείς όμως δεν είναι και τόσο ευεργετικός. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει σημαντικά την εφίδρωση ενώ όταν συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποβολή της θερμότητας που παράγεται.  Αν χρειαστεί λοιπόν να τρέξετε κάποια από τις ώρες της ημέρας, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό, 30 λεπτά πριν να τρέξετε, να φοράτε καπέλο και γυαλιά, να έχετε το σώμα σας καλυμμένο με ένα t-shirt και να έχετε προνοήσει για την ενυδάτωσή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ιδιαίτερα αν αυτή ξεπερνά σε διάρκεια τη μία ώρα.

35. Πως να τρέχετε με ασφάλεια

Κανόνες ασφαλείας υπάρχουν και στο τρέξιμο ιδιαίτερα όταν κινούμαστε σε δρόμο που κυκλοφορούν αυτοκίνητα οπότε αυξάνεται η επικινδυνότητα. Θα πρέπει να επιλέγετε ρούχα και παπούτσια που να κάνουν την παρουσία σας αισθητή στα οχήματα που περνούν ιδιαίτερα όταν το τρέξιμο γίνεται βραδινές ώρες. Οι περισσότερες δρομικές εταιρείες άλλωστε έχουν πληθώρα επιλογών σε δρομικά ρούχα και παπούτσια με έντονα χρώματα και ανακλαστικά τμήματα.

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το θέμα της μουσικής αφού ναι μεν μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά μας αποξενώνει από το περιβάλλον με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης και αντίδρασης. Τέλος θα πρέπει να τρέχετε πάντα αντίθετα με τη φορά κίνησης των οχημάτων έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, έστω και την τελευταία στιγμή να προλάβετε να αντιδράσετε.

36. Πως να επιλέγετε τους αγώνες σας

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να τρέξει κανείς σε έναν αγώνα. Πώς όμως θα επιλέξετε τον καλύτερο; Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίζετε με τον εαυτό σας το στόχο που θα βάλετε. Έτσι αν πρόκειται να επιχειρήσετε ένα νέο ατομικό ρεκόρ, τότε θα πρέπει να ελέγξετε το προφίλ της διαδρομής έτσι ώστε να μην έχει μεγάλες κλίσεις, τον προσανατολισμό της ώστε να μην βρεθείτε να τρέχετε με κόντρα τον αέρα (αν είστε τυχερός και τον έχετε ευνοϊκό τότε άξιζε το ρίσκο), την αξιοπιστία των διοργανωτών (μέτρηση διαδρομής, επίσημη χρονομέτρηση, σταθμοί τροφοδοσίας, σήμανση και ασφάλεια), τις επιδόσεις προηγούμενων ετών, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο στην περιοχή και την ποιότητα του οδοστρώματος. Αν τώρα ο στόχος σας είναι απλά η διασκέδαση, αναζητήστε έναν αγώνα με ενδιαφέροντα αξιοθέατα καθώς και με πιθανές παράλληλες εκδηλώσεις.

37. Τι να παίρνετε μαζί σας

Συνήθως θυμάται κανείς την αξία της όταν είναι πια πολύ αργά. Η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να παίρνετε μαζί σας στους αγώνες πρέπει να κάνει πάντα την εμφάνισή της μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη μέρα ώστε να έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε κατάλληλα και ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε για αγώνα στο εξωτερικό. Τη λίστα αποτελούν μία αγωνιστική εμφάνιση, κάλτσες και παπούτσια, ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης ή απαραίτητο για τη συμμετοχή σας σάς έχουν στείλει οι διοργανωτές. Στη συνέχεια φροντίζετε για τα ενεργειακά σας εφόδια (gel, έτοιμα ποτά ή σε σκόνη, αν βέβαια χρησιμοποιείτε), αξεσουάρ όπως ρολόι, γυαλιά, καπέλο και αντηλιακό ή, ανάλογα με τον καιρό, σκούφος και γάντια. Τέλος μην ξεχνάτε την καλή σας διάθεση, απαραίτητο συστατικό για έναν επιτυχημένο αγώνα.

38. Πως να προετοιμάζεστε για έναν συγκεκριμένο αγώνα

Αν έχετε επιλέξει εδώ και καιρό τον επόμενό σας αγώνα θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Αρχικά μελετήστε το προφίλ της διαδρομής και εντάξτε στο πρόγραμμά σας προπονήσεις που να την προσομοιάζουν. Φροντίστε να κλείσετε νωρίς το μέρος που θα μείνετε το οποίο ιδανικά θα έπρεπε να είναι κοντά στο σημείο της εκκίνησης και πάρτε πληροφορίες για τα εστιατόρια της περιοχής όπου μπορείτε να φάτε την ίδια ημέρα, ή τις προηγούμενες, του αγώνα. Προσπαθήστε επίσης να μάθετε αν τρέχει στον ίδιο αγώνα κάποιος γνωστός σας, του ίδιου επιπέδου με εσάς, έτσι ώστε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο.

39. Τι να κάνετε την εβδομάδα πριν τον αγώνα

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η ξεκούραση. Αποφύγετε κάθε περιττή δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να σας κοστίσει ενέργεια και εξασφαλίστε κάποιες επιπλέον ώρες για ύπνο και χαλάρωση. Με το θέμα της προπόνησης δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ιδιαίτερα. Μία μικρή σε διάρκεια και μέτρια σε ένταση προπόνηση την Τρίτη ή την Τετάρτη και στη συνέχεια πολύ χαλαρό τρέξιμο με διατάσεις και μερικά ανοίγματα είναι αρκετά. Και βέβαια καλή διατροφή, αποφυγή του αλκοόλ, κατανάλωση πολλών υδατανθράκων, ειδικά τις τελευταίες δύο ημέρες, και καλή ενυδάτωση έτσι ώστε να γεμίσουν οι αποθήκες σας και να μπείτε έτοιμοι στον αγώνα.

40. Πως να σχεδιάζετε τη στρατηγική σας

Το αποτέλεσμα ενός αγώνα δεν κρίνεται μόνο από την προετοιμασία που προηγήθηκε αλλά και από τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Για να μην υποστείτε λοιπόν κάποια βαριά ήττα και τραπείτε σε φυγή, μελετήστε τη διαδρομή, δείτε τα δύσκολα σημεία της και αυτά που μπορείτε να επωφεληθείτε, αξιολογήστε σωστά και με συγκρατημένη αισιοδοξία τη φυσική σας κατάσταση, χωρίστε τον αγώνα σε τμήματα και αποφασίστε το ρυθμό που θα ακολουθήσετε σε κάθε ένα, έτσι ώστε αθροιστικά να σας οδηγούν στην επιθυμητή επίδοση. Και να θυμάστε πάντα ότι τα ρεκόρ γίνονται στο τέλος του αγώνα και όχι στην αρχή είτε πρόκειται για 100 μ. είτε για μαραθώνιο.

41. Πως να επιλέγετε τις παρέες σας

Αρχικά για να μην παρεξηγηθούμε, ξεκαθαρίζουμε ότι αναφερόμαστε στις δρομικές σας παρέες. Έτσι πέρα από το αν ταιριάζετε με κάποιον ως χαρακτήρες θα πρέπει να διαπιστώσετε αν μπορείτε να τα βρείτε και στο τρέξιμο. Αποφύγετε λοιπόν τους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς τύπους, που μετατρέπουν την κάθε προπόνηση σε αγώνα. Επίσης όσους είναι αναβλητικοί και επιρρεπείς στις ημέρες ξεκούρασης. Εννοείται ότι θα πρέπει να έχετε παραπλήσιες επιδόσεις έτσι ώστε να μην αποτελεί η προπόνηση του ενός αγώνα για τον άλλο, ενώ θα πρέπει να διαπιστώσετε επίσης ότι σας ταιριάζει και το προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθείτε.

42. Να μην το βάζετε κάτω

Ο επιτυχημένος δρομέας είναι αυτός που ξέρει να προσπαθεί και να επιμένει. Όμως, όπως και στην καθημερινότητά μας έτσι και στο τρέξιμο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Μία σειρά παραγόντων κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή μας, δοκιμάζοντας παράλληλα με τη σωματική και την ψυχική αντοχή μας. Ιδιαίτερα μετά από έναν τραυματισμό, μία απρόσμενη διακοπή των προπονήσεών μας  ή έναν αποτυχημένο αγώνα, όταν η ψυχολογία μας δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της, τότε θα πρέπει να αναζητούμε τρόπους και τη δύναμη να επανέλθουμε δυναμικά. Βρείτε ένα κίνητρο, βάλτε έναν νέο στόχο, αναζητήστε τη βοήθεια των φίλων σας και ξεκινήστε με ανανεωμένη διάθεση για νέες διαδρομές.

43. Να συμπεριφέρεστε σωστά

Όπως και σε κάθε χώρο έτσι και ανάμεσα στους δρομείς, υπάρχουν ορισμένοι άτυποι, κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους καλό θα ήταν να τους τηρούν όλοι. Έτσι αν συναντήσετε στον χώρο που τρέχετε κάποιον άλλο δρομέα, μη διστάσετε να τον χαιρετήσετε, ως ένδειξη συναδελφικότητας. Αν τρέχετε σε στάδιο αποφύγετε το πρώτο κουλουάρ καθώς αυτός προορίζεται για όσους κάνουν διαλειμματικές και γενικότερα γρήγορες προπονήσεις. Φροντίστε να μην αφήνετε ποτέ και πουθενά σκουπίδια από gel, μπάρες ή μπουκάλια νερού και ιδανικά να μαζεύετε αυτά που κάποιοι ασυνείδητοι έχουν πετάξει αν βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος. Στους αγώνες να στέκεστε στο σημείο εκείνο της εκκίνησης που ταιριάζει στην επίδοσή σας, να υπακούετε στις οδηγίες των διοργανωτών και να μην σπρώχνεστε με τους άλλους δρομείς. Τέλος αν τρέχετε σε μονοπάτια και πίσω σας βρίσκεται κάποιος πιο γρήγορος, επιτρέψτε του να σας προσπεράσει.

44. Να απολαμβάνετε τους αγώνες

Κάθε αγώνας είναι μια γιορτή για τους περισσότερους δρομείς ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι και αποτελεί μία ευκαιρία για κοινωνική συνεύρεση με άγνωστους μεν ανθρώπους που έχουν όμως όπως και εσείς την ίδια αγάπη για το τρέξιμο. Μπορεί βέβαια να νιώθετε αγωνία για το αποτέλεσμα μετά από μία πολύμηνη προετοιμασία, όμως αν χαλαρώσετε και ξεκινήσετε χωρίς άγχος να είστε σίγουροι ότι θα έχετε καλύτερη απόδοση. Αν ο αγώνας είναι σημαντικός για εσάς συγκεντρωθείτε στον ρυθμό σας και ακολουθείστε το πλάνο σας. Αν πάλι είναι αγώνας προετοιμασίας ή απλά για τη συμμετοχή, χαρείτε την ατμόσφαιρα, μιλήστε με τους άλλους δρομείς.

45. Συλλέγετε αναμνηστικά από τους αγώνες σας

Στην αρχή μπορεί να το θεωρήσετε ανούσιο ή και ματαιόδοξο, όμως αν το ξανασκεφτείτε ίσως και να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Αναφερόμαστε στη συλλογή αντικειμένων από διάφορους αγώνες που παίρνετε μέρος. Ο αριθμός συμμετοχής, το αναμνηστικό μετάλλιο και το δίπλωμα, ένα φανελάκι από τη διοργάνωση και μία αναμνηστική φωτογραφία μπορεί μετά από καιρό να σας προσφέρουν μία ευχάριστη ανάμνηση, ακόμα και αν… δεν τα πήγατε τόσο καλά στον συγκεκριμένο αγώνα. Χωρίς βέβαια να φτάνετε στο άκρο όπου η συλλογή αναμνηστικών να αποτελεί αυτοσκοπό τα συγκεκριμένα αντικείμενα θα κρύβουν για πάντα μέσα τους τις στιγμές της προσπάθειας που καταβάλατε εκείνη την ημέρα, και θα αποτελούν πάντα μία πολύ καλή αφορμή για να φέρετε στη μνήμη σας μερικές ωραίες στιγμές από το παρελθόν.

46. Γνωρίστε την ιστορία του αγωνίσματος που σας αρέσει

Τα δρομικά αγωνίσματα διαθέτουν τεράστια ιστορία τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πλήθος από ενδιαφέρουσες δρομικές ιστορίες από όλο τον κόσμο υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο και κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε προηγούμενα τεύχη του RUNNER. Παλιοί και νέοι δρομείς οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην επέκταση των ορίων της ανθρώπινης φύσης δημιουργώντας παγκόσμια και εθνικά ρεκόρ ή σημειώνοντας μεγαλειώδεις νίκες. Αν λοιπόν έχετε κάποια προτίμηση σε μία συγκεκριμένη απόσταση, καλό θα είναι να γνωρίσετε αυτούς που έχουν διαπρέψει και έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτή, να μάθετε την ιστορία τους και πως έφτασαν μέχρι εκεί και να είστε σίγουροι ότι θα βγείτε κερδισμένοι.

47. Να χαίρεστε το τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι χαρά, είναι απόλαυση, πηγή ευεξίας και ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρεί κανείς την σωματική και ψυχική του ισορροπία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε αυτοσκοπό και αναφερόμαστε στο κυνήγι της επίτευξης επιδόσεων και την κατάρριψη ατομικών ή… οικογενειακών ρεκόρ, θυσιάζοντας την καλή μας διάθεση και ηρεμία. Δεν εννοούμε βέβαια να σταματήσετε την προσπάθεια για ατομική βελτίωση. Κάθε άλλο, καθώς η επίτευξη ενός στόχου αποτελεί από μόνη της πηγή ικανοποίησης. Απλά αν αντιληφθείτε ότι μετά από κάποιες προπονήσεις ή αγώνες σας δημιουργούνται αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα, επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με το τρέξιμο και αναλογιστείτε ξανά τους λόγους για τους οποίους το ξεκινήσατε.

48. Να είστε προσαρμοστικοί

Η διαδικασία της προπόνησης και το τρέξιμο γενικότερα είναι κάθε άλλο παρά μία σταθερή και προβλέψιμη κατάσταση. Τη ρουτίνα της καθημερινότητας έρχονται να διαταράξουν, με ευχάριστο ή δυσάρεστο τρόπο, διάφορα γεγονότα που άλλες φορές προέρχονται από το ίδιο το τρέξιμο και άλλες όχι. Έτσι αν κλείσει το πάρκο που τρέχατε για να γίνουν εργασίες, αναζητήστε έναν άλλο γειτονικό χώρο, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση όχι ως «ξεβόλεμα» αλλά ως ευκαιρία για αλλαγή παραστάσεων. Αν κράτησε περισσότερο η επαγγελματική συνάντηση που είχατε πριν την προπόνηση απλά, αλλάξτε το προπονητικό σας πρόγραμμα και εκμεταλλευθείτε το χρόνο που έχετε διαθέσιμο. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να προσαρμόζεστε στις καταστάσεις χωρίς να χαλάτε τη διάθεσή σας μεμψιμοιρώντας

49. Να τρέχετε και για τους άλλους

Στο εξωτερικό πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα διαδεδομένο και εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται όλο και περισσότερο και στη χώρα μας. Η ιδέα ότι με την προσπάθειά μας μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη ή για παράδειγμα να συμβάλλουμε στη διάσωση απειλούμενων ειδών, μπορεί να αποτελέσει μία απρόσμενη πηγή δύναμης σε δύσκολες στιγμές. Αν λοιπόν ακόμα δεν το έχετε κάνει, μήπως ήρθε η ώρα εκτός από τον εαυτό σας, να τρέξετε και για κάποιον άλλον;

50. Να διαβάζετε Runner (και www.runnermagazine.gr)

Φτάνοντας στο τέλος είπαμε να… ευλογήσουμε τα γένια μας. Το RUNNER με συνέπεια και υπευθυνότητα τρέχει εδώ και 126 τεύχη μαζί με δεκάδες χιλιάδες δρομείς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολλοί από εσάς τρέχατε πριν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, μας υποστηρίξατε και μας παρακολουθήσατε να μεγαλώνουμε ενώ άλλοι ξεκινήσατε στην πορεία ανακαλύπτοντας μαζί μας, τον όμορφο κόσμο των δρομέων. Μείνετε λοιπόν κοντά μας, στο «μεγάλο αυτό συνεχόμενο τρέξιμο» της ενημέρωσης και της επικοινωνίας για να κάνουμε μαζί το τρέξιμο ακόμα πιο γνωστό.

Δημοσίευση στο Runner νο. 50,  των Νίκου Πολιά και Βασίλη Παπαϊωάννου

Δείτε το 1ο μέρος του αφιερώματος πατώντας εδώ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eβδομαδιαίος περιοδισμός
Οργανώστε σωστά την προπονητική σας εβδομάδα για μέγιστη βελτίωση
Οργάνωση προπόνησης τις ημέρες της καραντίνας
Ποιες ειναι οι παράμετροι της προπόνησης και πώς να τις βελτιώσετε τις ημέρες της καραντίνας
10 "χρυσές" συμβουλές για την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα
Δοκιμασμένες πρακτικές για να προετοιμαστείς κατάλληλα και να αποφύγεις λάθη λίγο πριν αγωνιστείς!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο