Ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

Η χρήση των αντηλιακών για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Share

Ο ήλιος είναι συνώνυμος με τη ζωή και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό μας. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες κάθε ανθρώπου και ειδικά ενός δρομέα που έρχεται σχεδόν σε καθημερινή επαφή μαζί της. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχονται να εξυπηρετήσουν τα αντηλιακά. Και μη νομίζετε ότι δεν είναι για εσάς, καθώς ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις. Δείτε πώς «λειτουργούν» και πώς να επιλέξετε το καταλληλότερο.

Είδη ακτινοβολίας και τα προβλήματα που προκαλούν

Η υπεριώδης ακτινοβολία ανάλογα με το φάσμα στο οποίο εκπέμπει χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες με τις UV-A, UV-B να μας επηρεάζουν περισσότερο κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.
Συγκεκριμένα, η UV-A προκαλεί έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος αλλάζοντας τη δομή του κολαγόνου και της ελαστίνης προκαλώντας την πρόωρη γήρανσή του. Από την άλλη, τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας UV-B είναι αμεσότερα καθώς η έκθεση σε αυτή προκαλεί από εγκαύματα μέχρι και, μακροπρόθεσμα, καρκίνο του δέρματος.

Η χρήση των αντηλιακών

Το δέρμα μας έχει τον δικό του μηχανισμό προστασίας παράγοντας μελανίνη, προκαλώντας έτσι το μαύρισμα του δέρματος. Βέβαια, αυτή η λειτουργία μπορεί να προστατεύει μόνο ως ένα βαθμό και για μικρή χρονική διάρκεια και όταν ξεπεραστεί έχουμε το φαινόμενο του εγκαύματος, με αθροιστικά αποτελέσματα για την καταστροφή της επιδερμίδας.
Τη λύση δίνουν οι γνωστές μας αντηλιακές κρέμες, σε διάφορες μορφές και βαθμούς προστασίας που δημιουργούν την κατάλληλη «ασπίδα» έναντι των ηλιακών ακτίνων.

Για την ευκολότερη επιλογή του σωστού προϊόντος έχει θεσπιστεί ο βαθμός SPF (Sun Protection Factor). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό που υποδεικνύει το χρόνο για τον οποίο το συγκεκριμένο προϊόν παρέχει προστασία. Για να βρούμε τη χρονική αυτή διάρκεια πολλαπλασιάζουμε τον βαθμό SPF με τον χρόνο που χρειάζεται για να κοκκινίσει το δέρμα μας χωρίς τη χρήση αντηλιακού (κατά μέσο όρο 10 λεπτά). Έτσι αν μία κρέμα που έχει SPF 20 σύμφωνα με τα παραπάνω μας προστατεύει για 200 λεπτά. Δυστυχώς ο βαθμός προστασίας SPF υποδεικνύει μόνο το βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UV-B. Για την UV-Α χρησιμοποιούνται ειδικές ενώσεις (φίλτρα) με ειδική αναγραφή πάνω στη συσκευασία. 

Φίλτρα και επιπλέον φροντίδα

Τα φίλτρα προστασίας χωρίζονται σε δύο κατη- γορίες, τα φυσικά (ανόργανα) και τα χημικά (οργανικά). Τα πρώτα (Zinc Oxide, Titanium Dioxide κ.ά.) περιέχουν φυσικές ενώσεις και δρουν αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Λόγω της μεγάλης τους ασφάλειας χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιδιά και σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα αλλά προκαλούν «βαριά αίσθηση» και άσπρα σημάδια στην επιδερμίδα ενώ μπορεί να έχουν ανεπαρκή προστασία από την UVA.
Τα χημικά φίλτρα (Avobezone, Parsol 1789, Oxybenzone, Mexoryl SX και XL κ.ά.) λειτουργούν απορροφώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Έχουν καλύτερη υφή σε σχέση με τα φυσικά και καλύτερη προστασία από την UV-A, μπορούν να προκαλέσουν όμως αλλεργίες.

Η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός αντηλιακού που διαθέτει και τους δύο τύπους φίλτρων ώστε να λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας ενώ έτσι μειώνεται η πιθανότητα αντιδράσεων της επιδερμίδας σας.
Τέλος, για επιπλέον προστασία και καλλυντική δράση επιλέξτε αυτά που περιέχουν βιταμίνες (κυρίως Ε & C), αντιοξειδωτικά, ενυδατικούς παράγοντες, ιαματικό νερό κ.ά. ενώ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στην υφή (κρέμα για ξηρότερα δέρματα, τζελ ή ρευστά για λιπαρότερα, σπρέι για εύκολη εφαρμογή).

Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Προσοχή:

– Εφαρμόστε επαρκή ποσότητα αντηλιακού προϊόντος πριν την έκθεσή σας στο ήλιο (περίπου 20 λεπτά) ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από τα ρούχα.
– Ανανεώνετε την εφαρμογή του κάθε 2 ώρες και πάντα μετά από κολύμπι.
– Προτιμήστε προϊόντα με SPF 30 και αδιάβροχες συνθέσεις.
– Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 12:00-16:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το τρέξιμο δίνει χρόνια ζωής!
Ακόμα μία έρευνα έρχεται για να το αποδείξει
Το τρέξιμο είναι υγεία!
Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 10 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο!
Γαλακτικό οξύ και τρέξιμο: Όλη η αλήθεια
Τι είναι το γαλακτικό οξύ; Κόπωση και δρόμοι αντοχής. Ποια είναι η σχέση τους; Πόσο επηρεάζει το τρέξιμο;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο