Άσκηση και διατροφή μπορούν να σταματήσουν την άνοια

Δείτε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Share

Η άνοια έχει χτυπήσει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτό προβληματίζει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Με σκοπό την αντιμετώπιση της άνοιας, λοιπόν,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να την καθυστερήσει.

Στις οδηγίες που δημοσίευσε για τη μείωση του κινδύνου της εμφάνισής της δίνει σαφείς οδηγίες για συστηματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, λιγότερη λήψη αλκοόλ και μίας σωστής διατροφής – και πιο συγκεκριμένα “μεσογειακής”.

Επιπλέον, συμβουλεύει την αποφυγή λήψης συμπληρωμάτων διατροφής που υποτίθεται ότι έχουν τον ίδιο σκοπό.

Μπορεί ορισμένοι να είναι πιο άτυχοι έχοντας κληρονομήσει γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της άνοιας, πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, έχουν την ευκαιρία να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής” ανέφερε η καθηγήτρια Tara Spires-Jones καθηγήτρια στο κέντρο ερευνών για την άνοια από το Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου. Και συνέχισε “Ο ΠΟΥ μελέτησε τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα και προτείνει τη βελτίωση του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος”.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμμπτώματα άνοιας κάθε χρόνο και πιθανόν αυτός ο αριθμός  να γίνεται και μεγαλύτερος τα επόμενα χρόνια.

Στη έκθεση των 78 σελίδων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γίνεται εκτενής αναφορά για την αξία της άσκησης, αλλά και της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη σημαντικότητα του ελέγχου του βάρους, της πίεσης, του διαβήτη, των επιπέδων της χοληστερίνης, με τα παραπάνω να αποτελούν πιθανούν δείκτες ελέγχου.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα,  ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως η συμπληρωματική λήψη βιταμινών Β, αντιοξειδωτικών και Ωμέγα 3 δεν δείχνει να βοηθά σχετικά, εκτός αν υπάρχει κάποιο άλλο κλινικό πρόβλημα.

Θυμίζουμε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει στις κατευθυντήριες οδηγίες τους για ενήλικους έως 65 ετών τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή  75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα ή έστω κάποιον συνδυασμό τους. Επιπλέον, προτείνει την εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με έμφαση στις μεγάλες μυικές ομάδες.

Ξεκινήστε τώρα το τρέξιμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Energy bites
Ενεργειακές μπουκιές με αμύγδαλα, κράνμπερι & ινδική καρύδα
Αντιμετωπίστε τη ζέστη και διατηρήστε την απόδοσή σας
Μία νέα έρευνα προτείνει τις ιδανικότερες μεθόδους
Τα δόντια των δρομέων
Η σημασία της σωστής οδοντιατρικής περίθαλψης στους αθλητές
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο