Πολλαπλές επιλογές

Tρέξαμε στο το “Μεγάλο Πάρκο” στα σύνορα του Δήμου της Αγίας Παρασκευής με το Δήμο Παπάγου

Share

Ως γνωστόν το RUNNER, σε πείσμα όσων διαμαρτύρονται (ομολογουμένως όχι άδικα τις περισσότερες φορές) για το ότι δεν υπάρχουν χώροι για τρέξιμο, “ξετρυπώνει” μικρές “οάσεις” μέσα στην απέραντη τσιμεντένια έρημο της μεγαλούπολης, κατάλληλες για προπόνηση έτσι ώστε να μπορείτε να χαρείτε ξέγνοιαστα το καθημερινό σας τρέξιμο. Η τελευταία μας πρόταση είναι το “Μεγάλο Πάρκο” στα σύνορα του Δήμου της Αγίας Παρασκευής με το Δήμο Παπάγου, πολύ κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων.

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα «πολυχώρο» αφού στην έκταση του πάρκου εκτός από αμέτρητα μονοπάτια και δρομάκια φιλοξενούνται το Δημοτικό Θέατρο, μια παιδική χαρά, μια καφετέρια αλλά και ένα μικρό στάδιο στίβου που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Στην πραγματικότητα είναι ένα ωραίο, ήσυχο και φιλικό πάρκο σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας. Εκτείνεται σε μια σχετικά μεγάλη έκταση που απλώνεται στις αρχές τις πλαγιάς του Υμηττού για αυτό και παρουσιάζει μια μικρή ανηφορική κλίση. Η πλούσια βλάστηση, τα αμέτρητα δέντρα και το μαλακό χώμα άλλωστε μαρτυρούν ότι πολύ κοντά βρίσκεται ένα βουνό.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο πάρκο είναι πολύ εύκολη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους του κέντρου αλλά και των βορείων προαστίων αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχή της λεωφόρου Μεσογείων, πίσω από το Υπουργείο Συγκοινωνιών (απέναντι από το Πεντάγωνο). Ανεβαίνοντας λοιπόν τη λεωφόρο Μεσογείων λίγο πριν τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου στρίψτε δεξιά στη Λεωφόρο Κύπρου. Συνεχίστε σε αυτό το δρόμο και στο πρώτο Round About που θα συναντήσετε στα 800 περίπου μέτρα από τη Λ. Μεσογείων, κινηθείτε αριστερά και θα βρεθείτε στο πάρκινγκ που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου. Πρόσβαση ωστόσο υπάρχει και από τον εσωτερικό δρόμο που κατεβαίνει από το Δήμο Παπάγου στη Μεσογείων.
Πολύ εύκολα τέλος, μπορεί να φτάσει κανείς και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς στη Λεωφόρο Μεσογείων υπάρχει στάση μετρό (Εθνική Άμυνα) αλλά και το τέρμα πολλών αστικών λεωφορείων σε μια απόσταση περίπου 800 μέτρων από το πάρκο.
Αφού φτάσετε εκεί τα πράγματα είναι πάρα πολύ εύκολα καθώς υπάρχουν αρκετές είσοδοι από όλες τις πλευρές του πάρκου. Αν είστε με αυτοκίνητο, ωστόσο, προτιμήστε το βορειοδυτικό τμήμα (προς την Μεσογείων) όπου υπάρχει άφθονος χώρος στάθμευσης.

Διαδρομή

Το πάρκο είναι στο μεγαλύτερο του μέρος καλυμμένο από παρτέρια όπου υπάρχουν πολλά φυλλοβόλα δέντρα και χλόη. Τα παρτέρια αυτά διασχίζονται από πλακόστρωτα δρομάκια που δημιουργούν ένα μεγάλο δίκτυο ενώ περιφερειακά του πάρκου υπάρχει ένα μεγάλο μονοπάτι που και αυτό είναι καλυμμένο από πλάκες.
Η διαδρομή που σχεδιάσαμε ξεκινά από την πρώτη νοτιοδυτική είσοδο (επί της λεωφόρου Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου) και κινείται πάνω στο μεγαλύτερο σε πλάτος δρόμο του πάρκου ανηφορίζοντας προς το βορειότερο σημείο. Εκεί, στρίβει αμέσως πριν από το μεγάλο σιντριβάνι που υπάρχει στην κορυφή ουσιαστικά του πάρκου, και στη συνέχεια κατηφορίζει ακολουθώντας το μεγάλο μονοπάτι το οποίο στρίβει και πάλι λίγο κάτω από το στάδιο του στίβου μέχρις ότου επανέλθει στο αρχικό σημείο εκκίνησης και κλείσει τον κύκλο.
Η συγκεκριμένη διαδρομή ακολουθεί το πλατύτερο πλακόστρωτο όπου αυτό υπάρχει ενώ έχει συνολικό μήκος περίπου 1200 μέτρα. Φυσικά καθώς τα πλακόστρωτα μονοπατάκια είναι πολλά και βρίσκονται σε όλη την έκταση του πάρκου, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει τη δική του διαδρομή. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και το σταδιάκι του στίβου που υπάρχει στο κέντρο του πάρκου. Μπορεί να μην είναι μεγάλο και κατασκευασμένο με τις σωστές προδιαγραφές (το μήκος μιας στροφής είναι κοντά στα 200 μέτρα, με το ένα βιράζ μεγαλύτερο και κάπως ανηφορικό!) είναι όμως πολύ φιλικό για τον κόσμο αφού το εσωτερικό του είναι καλυμμένο από χόρτο αλλά και δέντρα ενώ η είσοδος επιτρέπεται όλες τις ώρες λειτουργίας του πάρκου.

Extras
– Φιλικό, ήσυχο και ωραίο περιβάλλον
– Υπάρχουν κοντά αρκετά μαγαζιά για νερό και ενεργειακά ποτά
– Άνετος χώρος στάθμευσης
– Πολλά δέντρα και εκτάσεις με γκαζόν
– Πάγκοι και παγκάκια για να ξεκουραστείτε να κάνετε διατάσεις ή και πικ-νικ αν το επισκεφθείτε με την οικογένειά σας ή την παρέα σας.

Ώρες λειτουργίας του πάρκου: Απρίλιος – Σεμπτέμβριος 6 π.μ. – 10 μ.μ., Οκτώβριος – Μάρτιος 7 π.μ. – 7 μ.μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τέλειος Μαραθώνιος
Ποιοι είναι οι 10+1 παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία;
Λόφος Λυκαβηττού
Τρέξιμο με θέα την Αθήνα
Διαλειμματική υψηλής έντασης ή στον ρυθμό του αγώνα;
Μία νέα επιστημονική έρευνα αναλύει τα δύο διαφορετικά είδη διαλειμματικών
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο