Η μεγάλη απόφαση!

Αλλάξτε τη ζωή σας ξεκινώντας το τρέξιμο!

Share

Είναι πραγματικότητα! Το τρέξιμο γίνεται επιτέλους «μόδα» και στη χώρα μας. Όχι βέβαια σαν και αυτές που αδειάζουν τις τσέπες μας και μετά από λίγο καιρό ξεπερνιούνται και τρώνε χώρο στις ντουλάπες, αλλά μια μόδα που αποτελεί τρόπο ζωής για πολλούς και που την ακολουθούν εφ’ όρου ζωής. Οι φανατικοί του είδους που μια ζωή παίρνουν τους δρόμους βρέξει χιονίσει και έχουν «φάει με το κουτάλι» χιλιόμετρα και… τόνους υδατανθράκων, βιώνουν προ πολλού τα οφέλη του τρεξίματος. Για όσους όμως δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευχαρίστηση μιας «τρεξιματικής» βόλτας όλα αυτά ίσως να φαίνονται λίγο ξένα. Πρόκειται για ανθρώπους που βλέπουν τους δρόμους να γεμίζουν από κάθε λογής δρομείς και διερωτώνται τι στο καλό κάνουν όλοι αυτοί – γιατί τρέχουν; Μερικοί από αυτούς απλά αδιαφορούν. Οι υπόλοιποι όμως αρχίζουν να σκέφτονται γιατί όχι και εγώ; Τι μου λείπει;

Η απάντηση απλή, μονολεκτική και εύκολη: Τίποτα. Τίποτα δε λείπει από τον καθένα παρά μόνο η θέληση για να ξεκινήσει και μετά θα έρθουν όλα μόνα τους. Αρκεί να αποφασίσετε (επιτέλους) να απαρνηθείτε τη ζεστασιά του καναπέ και το «ραντεβού σας» με την τηλεόραση και να βγείτε έξω, να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας και να ζήσετε και εσείς τις μοναδικές εμπειρίες του δρόμου. Και αν νιώθετε ότι είστε μόνοι και αβοήθητοι στην αρχή αυτού του ταξιδιού μην ανησυχείτε καθόλου. Το RUNNER θα είναι σταθερά δίπλα σας, για ότι χρειαστείτε. Έτοιμοι λοιπόν; Φύγαμε.

Κάθε αρχή και… εύκολη (όταν διαβάζεις RUNNER)
Ωραία λοιπόν, βάλατε τα «αθλητικά» σας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το τρέξιμο, κάτι που ή δεν το έχετε κάνει ποτέ στο παρελθόν ή το έχετε δοκιμάσει περιστασιακά στο πλαίσιο κάποιου ομαδικού ή άλλου αθλήματος. Τι πρέπει να φορέσετε όμως; Τι ώρα να προτιμήσετε; Πού θα πάτε; Τι πρέπει να φάτε πριν; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε πριν μπείτε στο «χορό» της προπόνησης, για να κάνουν το ξεκίνημά σας πιο εύκολο, πιο ευχάριστο και το κυριότερο, πιο ασφαλές.

Παπούτσια για τρέξιμο: το βασικό εργαλείο
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι δρομείς φοράνε εδώ και χρόνια συγκεκριμένα μοντέλα για τρέξιμο. Άλλωστε υπάρχει ολόκληρη τεχνολογία που ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή τους. Μη βιαστείτε να πείτε ότι όποιος φοράει ειδικά παπούτσια κυνηγά τις επιδόσεις. Άλλωστε κανένα παπούτσι δεν μπορεί να βελτιώσει από μόνο του την ικανότητα του δρομέα που το φοράει. Αυτό που εξασφαλίζει όμως ένα εξειδικευμένο αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο είναι η ασφάλεια και η προστασία. Τα παπούτσια για τρέξιμο προστατεύουν από τους κραδασμούς, επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό του πέλματος – και το βασικότερο – είναι άνετα και ευχάριστα στο τρέξιμο. Επιλέξτε λοιπόν ένα running μοντέλο σε σχέδια και χρώματα της αρεσκείας σας. Αναζητήστε τα σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπου οι πωλητές θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας ή ανατρέξτε στους οδηγούς αγοράς του RUNNER. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές δυνατότητες επιλογής για όλους τους τύπους δρομέων, τα γούστα αλλά και για όλες τις τσέπες.

Παπούτσια για τρέξιμο. Ποια να πάρω;

Πού να τρέξετε
Καλό είναι τις πρώτες φορές να προτιμήσετε κάποιο γήπεδο για να τρέξετε. Το έδαφος είναι ομαλό, το περιβάλλον πολλές φορές φιλόξενο ενώ αν αισθανθείτε κουρασμένοι θα μπορέσετε να κάνετε ένα διάλειμμα. Αν ωστόσο δε σας «κρατάει» τίποτα από το να βγείτε έξω (στο δρόμο ή στη φύση), αποφύγετε τα μέρη με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες και μην απομακρυνθείτε πολύ από τη βάση σας ή τις κατοικημένες περιοχές. Μην ξεχνάτε, είναι αρχή ακόμα και δε γνωρίζετε καλά τα όρια σας και την αντίδραση του οργανισμού σας γι΄ αυτό να είστε λίγο συγκρατημένοι.

Πώς να τρέξετε
Όποιος βιάζεται σκοντάφτει λέει η παροιμία και πολλές φορές είναι αλήθεια. Μπορεί να έχετε ενέργεια και όρεξη αλλά θα πρέπει να εισάγετε τον οργανισμό σας σταδιακά στη διαδικασία της άσκησης. Ξεκινήστε με περπάτημα και αν αισθανθείτε άνετα αρχίστε μετά από λίγο το τρέξιμο σε αργό ρυθμό. Αν νιώθετε ότι κουράζεστε δεν είναι ανάγκη να σταματήσετε, απλά περπατήστε και πάλι. Είναι πολύ σημαντικό τον πρώτο καιρό να καλύπτετε μια ικανοποιητική απόσταση ακόμα και περπατώντας. Το σώμα μετά από λίγο καιρό θα συνηθίσει και το τρέξιμο θα έρθει σαν φυσική συνέχεια. Αν πάλι αισθάνεστε άνετα και δεν κουράζεστε προσπαθήστε να είστε συγκρατημένοι. Είναι καλύτερο τον πρώτο καιρό να καλύπτετε περισσότερα χιλιόμετρα σε αργό ρυθμό από το να τρέχετε γρήγορα μεν αλλά μικρότερες αποστάσεις.

Τι να φορέσετε
Μπορεί έξω να κάνει ψύχρα δε χρειάζεται να ντυθείτε όμως σαν «κρεμμύδι» για να την αντιμετωπίσετε. Μετά από λίγα λεπτά άσκησης άλλωστε η θερμοκρασία του σώματος θα ανέβει και ο υπερβολικός ρουχισμός ίσως να είναι πλέον ενοχλητικός. Αν μάλιστα αρχίζετε να βγάζετε ρούχα τότε το κρύωμα είναι ακόμα πιο κοντά. Γι΄αυτό λοιπόν φορέστε ρούχα άνετα, από υφάσματα που διαθέτουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει, να κινείται ελεύθερα και απομακρύνουν τον ιδρώτα διατηρώντας σας στεγνούς. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάτι να φορέσετε όταν σταματήσετε (αν ο τελικός σας προορισμός δεν είναι το σπίτι σας) καθώς και ένα εφεδρικό t-shirt για να αλλάξετε το ήδη ιδρωμένο. Ειδικά ρούχα για τρέξιμο διαθέτουν πλέον όλες οι αθλητικές εταιρίες και το ευχάριστο είναι ότι ο σχεδιασμός τους είναι εντυπωσιακός έτσι ώστε να θέλετε να τα φοράτε και όταν δεν τρέχετε.

Τι να φάτε και πότε
Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το διαιτολογικό πρόγραμμα ενός μαραθωνοδρόμου για να αρχίσετε να «γράφετε» τα πρώτα σας χιλιόμετρα. Απλά πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες αρχές για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Να θυμάστε πάντα πως για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα καλό θα είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα. Αν πάλι δεν έχετε φάει τίποτα όλη μέρα και θέλετε να τρέξετε, τότε καλύτερα θα ήταν να το αφήσετε για την επόμενη μέρα,γιατί ο οργανισμός σας μην έχοντας την απαιτούμενη ενέργεια θα καταπονηθεί αρκετά. Αν πάλι δε θέλετε να το χάσετε με τίποτα, δοκιμάστε μια ενεργειακή μπάρα και τρέξτε μετά από μισή με μία ώρα. Όσον αφορά το τι πρέπει να φάτε εδώ δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός περιορισμός, μπορείτε να επιλέξετε ότι θέλετε σε λογική πάντα ποσότητα. Καλό θα είναι πάντως να αποφεύγετε τα πολύ βαριά γεύματα (τηγανητά, βαριές σάλτσες κλπ.) και την κατανάλωση αλκοόλ πριν από κάθε προπόνηση.

Για να δείτε περισσότερα θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Τι ώρα να τρέξετε
Δυστυχώς τους περισσότερους δεν απασχολούν τέτοια ερωτήματα μιας και οι ώρες που διαθέτουν είναι πολύ περιορισμένες. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει τι ώρα πρέπει ή είναι καλύτερο να πάτε για τρέξιμο. Αυτό εξαρτάται από τις συνήθειες του καθενός. Απλά αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής προτιμήστε μια ώρα της ημέρας που θα είστε περισσότερο ξεκούραστοι και μετά δεν έχετε κάποια άλλη δραστηριότητα.

Τι στόχους να θέσετε
Αν δεν τρέχατε ποτέ μέχρι τώρα και αποφασίσατε πως ήρθε η στιγμή για να μπείτε στο κλαμπ των δρομέων, ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι τα 30 λεπτά. Αν καταφέρετε (εύκολα ή δύσκολα δεν έχει σημασία) να φτάσετε ως εκεί πρέπει να κινηθείτε προς τον επόμενο σταθμό της προσπάθειάς σας που είναι τα 50 λεπτά ή η μία ώρα τρεξίματος. Οι στόχοι αυτοί δε χρειάζεται να σας αγχώσουν, ούτε έχουν σκοπό να σας κάνουν ανταγωνιστικούς απλά θα σας βοηθήσουν να δουλέψετε αποδοτικότερα και θα αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο στην προσπάθειά σας.

Μόνος ή με παρέα
Όλοι λίγο πολύ θέλουμε τη βοήθεια ενός φίλου για να ξεκινήσουμε κάθε προσπάθεια που απαιτεί κόπο. Και είναι πραγματικά πολύ ωραίο να αρχίσετε δύο ή και περισσότεροι μαζί το τρέξιμο. Ο ένας θα βοηθήσει τον άλλο, ο χρόνος θα περνά πιο γρήγορα και θα γίνεται και η σχετική πλάκα. Από την άλλη πλευρά όμως αυτό στα πρώτα σας βήματα μπορεί να αποβεί λίγο «επικίνδυνο», ειδικά αν υπάρχει διαφορά επιπέδου ανάμεσα σε σας και στους φίλους σας. Για παράδειγμα είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από το γρήγορο ρυθμό τους και να «χαλάσετε» τη δική σας προπόνηση. Καλή η παρέα λοιπόν αλλά θα πρέπει να φροντίζετε, τουλάχιστον στην αρχή, να κρατάτε το δικό σας ρυθμό ακόμα κι αν χρειαστεί να τρέχετε μόνος/η.

Καλό ξεκίνημα
Ακολουθείστε λοιπόν τις συμβουλές μας και σύντομα θα νιώθετε πραγματικός δρομέας. Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι αν το αντιμετωπίσετε σαν μια αγγαρεία τότε σύντομα θα το εγκαταλείψετε. Είτε λοιπόν ο αρχικός σας στόχος είναι να χάσετε βάρος, είτε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, είτε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα υγείας, η πραγματική του διάσταση είναι ότι το τρέξιμο αποτελεί ένα μεγάλο δώρο που κάνετε στον ευατό σας και για το οποίο στο μέλλον θα είστε πολύ χαρούμενοι που το ξεκινήσατε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το δικό σας πρόγραμμα αγώνων
Ανακαλύψτε πόσους αγώνες μπορείτε ή πρέπει να τρέξετε με ασφάλεια μέσα στη χρονιά
Βελτιώστε τις επιδόσεις σας
Στόχος κάθε δρομέα είναι η βελτίωση της φυσικής του κατάστασης είτε για τη διατήρηση της υγείας του είτε για τη βελτίωση των επιδόσεών του. Και για να είμαστε όμως ειλικρινείς, όλοι μας θέλουμε να μπορούμε να τρέχουμε γρηγορότερα και να έχουμε καλύτερη αγωνιστική απόδοση.
Jump like a Runner
Οι πλειομετρικές ασκήσεις αποτελούν έναν ακόμα τρόπο για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας αλλά και δημιουργήσουμε καλύτερη υποδομή αυξάνοντας τη δύναμή μας.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο