Παπούτσια για τρέξιμο. Ποια να πάρω;

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επιλέξεις τα πρώτα σου παπούτσια για τρέξιμο

Share

Τι παπούτσια για τρέξιμο να πάρω;

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ερωτήματα που γεννάται σε όποιον ξεκινά, ή σκέφτεται να ξεκινήσει το τρέξιμο.

Η απάντηση όμως δεν είναι πάντα τόσο απλή. Ή μπορεί και να είναι αρκεί να έχεις ενημερωθεί για το τι θα πρέπει να κοιτάξεις. Τί δηλαδή θα πρέπει να σε ενδιαφέρει πριν προχωρήσει στην αγορά ενός νέου δρομικού μοντέλου.

Να είναι άνετα

Ναι, αυτό είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αλλά και τον ειδικό ποδίατρο Ian Griffiths από την Μ. Βρετανία, η άνεση σχετίζεται και με τη μείωση των τραυματισμών.

Μην σε παρασύρει η εμφάνιση

Μπορεί τα φαντεζί χρώματα ή τα μοντέρνα σχέδια να σε παρασύρουν, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει το βασικό σου κριτήριο.

Δοκίμασε τα!

Προσπάθησε να τα δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις. Ακόμα καλύτερα μάλιστα αν τα περπατήσεις ή τα τρέξεις εντός του καταστήματος (μπορείς να το ζητήσεις αν υπάρχει ηλεκτρικός διάδρομος). Καλό είναι ακόμα η δοκιμή να γίνει το απόγευμα καθώς εκείνη την ώρα τα πόδια είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και πάντα με τις κάλτσες που φοράς στην προπόνησή σου. Γιατί δεν αρκεί να γνωρίζεις μόνο το σωστό μέγεθος καθώς κάθε μοντέλο είναι διαφορετικό.

Κι ακόμα…

-Καλό είναι να επιλέξεις μοντέλο από τις running σειρές των εταιρειών, και όχι από άλλες σειρές (fitness, μπάσκετ, αερόμπικ κλπ.).

-Αν έχεις κανονικό πάτημα επίλεξε ένα μοντέλο της κατηγορίας Cushion. Αν χρειάζεσαι στήριξη ίσως να χρειαστείς μοντέλο της κατηγορίας Stability.

-Διάβασε κριτικές από το runnermagazine (Δες εδώ κριτικές από μερικά κορυφαία running μοντέλα)

Χρήσιμα

Μάθε το βάρος του! Συνήθως το κάθε μοντέλο ζυγίζει από 200-300 γρ. Δεν είναι απαραίτητο ότι το πιο ελαφρύ είναι και το καλύτερο, ειδικά για σένα που είσαι νέος δρομέας.

Προτίμησε drop κοντά στα 8-12mm. Το drop ουσιαστικά είναι η διαφορά ύψους από την περιοχή της φτέρνας με την περιοχή κάτω από τα δάχτυλα, δηλαδή, πόσο “κατηφορικό” είναι το μοντέλο. Για νέους δρομείς αυτές είναι οι καλύτερες τιμές, χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι επιτακτικό εφόσον δοκιμάσετε κάτι τέτοιο και δεν σας βολεύει.

Καλά είναι τα πολύ μαλακά παπούτσια, που συνήθως στην αρχή γοητεύουν, ωστόσο, τώρα για αρχή προτίμησε ένα μεσαίας σκληρότητας μοντέλο (όχι πολύ σκληρό, όχι πολύ μαλακό).

Δες εδώ πώς να κάνεις την πρώτη σου δρομική προπόνηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάντε το τρέξιμο… «κόλλημα»
Έξυπνοι τρόποι για να δημιουργήσετε μία σταθερή σχέση με το τρέξιμο
Αποκλειστική συνέντευξη της Keira D’ Αmato στο RUNNER Magazine
Η σούπερ μαμά του Μαραθώνιου σε μία άκρως διδακτική και με πολύ χιούμορ συνέντευξη μας αποκαλύπτει τα μυστικά της
Επιλέξτε την επιτυχία στο νέο έτος
42 προτάσεις – συμβουλές για δρομείς και το τρέξιμο για να είναι η νέα χρονιά η καλύτερη σας χρονιά.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο