Ο πρώτος σου αγώνας

9+9 συμβουλές για να κάνεις τον πρώτο σου αγώνα μία αξέχαστη εμπειρία

Share
Race runners

Ετοιμάζεσαι να τρέξεις στον πρώτο σου αγώνα; Τέλεια! Είτε έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα εκτελώντας προπονήσεις για αρκετό καιρό, είτε δεν αισθάνεσαι και τόσο έτοιμος, μην ξεκινήσεις αν πρώτα δεν διαβάσεις τις χρυσές συμβουλές μας!

Οι συμβουλές που ακολουθούν απευθύνονται σε όλους όσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα οποιασδήποτε απόστασης. Στη συνέχεια, θα βρεις χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές τόσο για τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα σου, όσο και για το πώς να κινηθείς κατά τη διάρκειά του, αλλά και τι να κάνεις μετά τον τερματισμό σου!

Καλή επιτυχία!

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (Τελευταίες 2-3 μέρες)

Συγκέντρωσε πληροφορίες

Αλήθεια, ξέρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον αγώνα που θα τρέξεις; Ποια είναι η ώρα της εκκίνησης, πού ακριβώς θα γίνει, και τι ώρα πρέπει να βρίσκεσαι εκεί; Γνωρίζεις τη διαδρομή του αγώνα και τις ιδιαιτερότητές της; Και πριν από αυτό, πότε παραλαμβάνεις το πακέτο της συμμετοχής σου και τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου; Φρόντισε, λοιπόν, αρκετά πριν την ημέρα του αγώνα, να έχεις λάβει γνώση για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Έτσι, δεν θα έχεις  το άγχος της τελευταίας στιγμής, και θα είσαι πιο ήρεμος για να απολαύσεις τον αγώνα σου. Σημαντικό είναι, ακόμα, να επισκέπτεσαι τακτικά τα διάφορα μέσα της κάθε διοργάνωσης (σελίδες στα social media, ιστοσελίδα κλπ.) ή και τα email σου, ώστε να είσαι ενημερωμένος για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή.

Μην κάνεις το λάθος…

Κάτι η ανασφάλεια, κάτι η απειρία, δεν είναι λίγοι αυτοί που 1-2 ημέρες πριν τον πρώτο τους αγώνα αποφασίζουν να κάνουν ένα «τεστ» τρέχοντας την ίδια ή και μικρότερη απόσταση. Και φυσικά πρόκειται για… εγκληματικό λάθος! Κάτι τέτοιο μπορεί να τινάξει στον αέρα όποια προετοιμασία έχεις κάνει και – το πιθανότερο – να σε φέρει ακόμα πιο κουρασμένο στη γραμμή της εκκίνησης.

Αν, ωστόσο, θέλεις να κάνεις κάτι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προτίμησε να τρέξεις για λίγο π.χ. 10-20 λεπτά και να εκτελέσεις μερικές διατάσεις για τα πόδια. Επιπλέον, καλό είναι να αποφύγεις ασκήσεις ενδυνάμωσης ή γενικά δραστηριότητες που δεν συνηθίζεις τακτικά ή ομαδικά αθλήματα.

Χαρτογράφησε

Σε όποια απόσταση κι αν τρέξεις, θα σε βοηθήσει σημαντικά να κάνεις μία χαρτογράφηση της διαδρομής. Βρες το χάρτη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης που θα λάβεις μέρος, ή ζήτα τον από τους διοργανωτές, και μελέτησέ τον. Εστίασε περισσότερα στα κομμάτια που έχουν ανηφόρα ή κατηφόρα για να είσαι προετοιμασμένος. Επίσης, βάλε σημάδια για να ξέρεις πόση απόσταση έχεις μέχρι τον τερματισμό ανά πάσα στιγμή.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ξεκίνα αργά

Το έχουμε πει δεκάδες φορές και θα το λέμε συνέχεια! Για έναν νεόκοπο δρομέα, όποια απόσταση κι αν τρέξει, είναι σημαντικό να ξεκινήσει αργά! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για εσένα. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τους υπόλοιπους δρομείς, αλλά και από το κλίμα ευφορίας που επικρατεί. Απόφυγε, όμως, να το κάνεις και θα βγεις σίγουρα κερδισμένος. Ξεκίνα χαλαρά, κι άσε το σώμα σου να βρει σταδιακά έναν ήρεμο ρυθμό. Από εκεί κι έπειτα προσπάθησε να διατηρήσεις έναν σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας απότομες εναλλαγές της ταχύτητάς σου, αλλά και της κατεύθυνσής σου (όχι δεξιά-αριστερά).

Νερό με το… μέτρο

Αν χρειαστεί να πιείς λίγο νερό στους σταθμούς τροφοδοσίας, μη διστάσεις. Σταμάτα για λίγο το τρέξιμό σου και πλησίασε τους πάγκους τροφοδοσίας. Προτίμησε να πας προς τους τελευταίους καθώς συνήθως στους πρώτους επικρατεί συνωστισμός. Πιες μερικές μικρές γουλιές και απόφυγε να καταναλώσεις συνολικά μεγάλη ποσότητα για να μην βαρύνει το στομάχι σου.

Δεν είναι ντροπή

Για έναν νέο δρομέα το βασικό ζητούμενο είναι η αγωνιστική εμπειρία και ο τερματισμός. Συνεπώς δεν είναι ντροπή, ιδιαίτερα αν δεν έχεις προετοιμαστεί και κατάλληλα, να περπατήσεις για λίγο αν χρειαστεί. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι, λοιπόν, έντονη κόπωση ή/ και τους παλμούς σου να έχουν ανέβει αρκετά, γύρισέ το στο περπάτημα μέχρι να αισθανθείς καλύτερα και μετά ξεκίνα και πάλι.

Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να μην σταματήσεις καθόλου (εκτός αν αισθάνεσαι πάρα πολύ άσχημα όπου καλό θα είναι να ζητήσεις τη βοήθεια του υγειονομικού, εθελοντή ή άλλου δρομέα, κλπ.). Το περπάτημα θα σε βοηθήσει να επανέλθεις, χωρίς όμως να χάσεις χρόνο αλλά και να «κρυώσεις». Όταν έρθει η στιγμή, ξεκίνα και πάλι με σύνεση κρατώντας δυνάμεις για το τέλος.

ΜΈΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Απόλαυσέ το

Η ημέρα του αγώνα είναι μία μέρα γιορτής για όλους και αυτή τη φορά είσαι κι εσύ μέρος της. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να απολαύσεις την όλη διαδικασία, και πολύ περισσότερο, τον τερματισμό σου. Το μόνο που σου συστήνουμε να κάνεις είναι να περπατήσεις τα πρώτα 5’-10’ μετά τον τερματισμό σου, και να πιείς λίγο νερό μόλις οι ανάσες σου ηρεμήσουν και φτάσουν σε ένταση ηρεμίας. Καλό θα είναι μετά από αυτό να εκτελέσεις μερικές στατικές διατάσεις για τα πόδια σου και να φορέσεις κάτι πιο ζεστό.

Βγάλε σέλφι

Όχι δεν το λέμε για να σε παρακινήσουμε να ποστάρεις στα Social Media. Αυτό είναι καθαρά δικό σου θέμα. Είναι, όμως, σημαντικό να απαθανατίσεις τη στιγμή και να ανατρέχεις σε αυτή για να θυμάσαι τι έχεις πετύχει και τι μπορείς να ξανακάνεις!

Η αρχή

Η αρχή έχει γίνει! Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσεις. Από την επόμενη κιόλας μέρα οργανώσου και βάλε στόχο τον επόμενό σου αγώνα. Μόνο που αυτή τη φορά φρόντισε να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Στο runnermagazine.gr θα βρεις όλους τους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, αλλά και πολλά προπονητικά προγράμματα για κάθε απόσταση και κάθε επίπεδο δρομέα!

Κι ακόμα:
Μην τρέξεις στον αγώνα εάν:

1. Δεν έχεις «τσεκάρει» τον εξοπλισμό σου. Θα πρέπει να έχεις ελέγξει τα ρούχα και τα παπούτσια, αλλά και τις κάλτσες σου σε κάποια προπόνηση ή έστω σε έναν περίπατο πριν τρέξεις με αυτά στον αγώνα. Σε κάθε περίπτωση προτίμησε ένα τεχνικό T-Shirt με μία βερμούδα ή ένα κολάν (κοντό ή μακρύ ανάλογα τη θερμοκρασία).

2. Δεν πάρεις έστω κι ένα πολύ ελαφρύ πρωινό: τουλάχιστον 90-120 λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα κατανάλωσε ένα φρούτο (μπανάνα, μήλο) και λίγο νερό. Αν το στομάχι σου «αντέχει» μπορείς να φας και 1-2 φρυγανιές με μέλι με καφέ ή τσάι.

3. Δεν έχεις παραλάβει το πακέτο συμμετοχής σου (δεν θα μπορείς άλλωστε). Ενημερώσου έγκαιρα για το πότε και πώς μπορείς να παραλάβεις τα απαραίτητα, καθώς επίσης για τα στοιχεία ταυτοποίησης (ταυτότητα, επιβεβαιωτικά email κ.ά.) ή άλλα έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης) που χρειάζονται.

4. Δεν έχεις ενημερώσει τους δικούς σου (φίλους, συγγενείς κλπ.) για το πού θα βρίσκεσαι (ότι θα λάβεις μέρος στον αγώνα δηλαδή) καθώς και τον αριθμό συμμετοχής σου.

5. Δεν έχεις σημειώσει στο πίσω μέρος του αριθμού συμμετοχής σου (bib number) τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας με δικό σου πρόσωπο κ.ά.). Ποτέ δεν ξέρεις και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.

6. Δεν δέσεις καλά τα κορδόνια σου! Θυμήσου, δεν χρειάζεται να είναι πολύ σφιχτά αλλά ούτε και χαλαρά. Ο «κανόνας» λέει να χωρά ο δείκτης σου κάτω από το πρώτο πέρασμα των κορδονιών στα πάνω-πάνω θυλάκια.

7.  Αισθάνεσαι άρρωστος τις τελευταίες 1-2 ημέρες ή το πρωινό του αγώνα.

8. Δεν πας στον αγώνα με διάθεση να περάσεις όμορφα, να διασκεδάσεις, κι αν χρειαστεί να πιεστείς και λίγο παραπάνω…

9. Δεν έχεις περάσει τους τελευταίους τουλάχιστον 6-12 μήνες από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο.

Δημοσίευση στο Runner Magazine 128, στη στήλη Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σωστή ώρα των γευμάτων
Η σωστή λειτουργία του οργανισμού δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των σωστών τροφίμων, αλλά και από την ώρα που αυτά καταναλώνονται
Πετυχαίνοντας
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Μετακόμιση
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο