Στα δικαστήρια Mary Cain και Alberto Salazar

Η 25χρονη πλέον αθλήτρια ζητά 20 εκ. δολάρια από τον προπονητή

Share

Mary Cain: Το παιδί θαύμα που… κατέρρευσε

Πριν από πέντε χρόνια έφτασε στο Oregon Project σαν το παιδί-θαύμα των αποστάσεων.

Η γεννημένη και μεγαλωμένη στην Νέα Υόρκη το 1996, Mary Cain, είχε κάνει αισθητό το ταλέντο της στον χώρο του στίβου από τις αρχές της δεκαετίας των ’10.

Στα 17 της είχε ήδη πετύχει σπουδαίες επιδόσεις (1:59.81 στα 800μ., 4:04.62 στα 1.500μ.!) και συναγωνιζόταν τα… αγόρια της ηλικίας της.

Παρά το ιδιαίτερο στυλ τρεξίματός της, είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στους φίλους των αποστάσεων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η απόλυτη επισφράγιση ήρθε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 στα 3.000μ. με επίδοση 8:58.48.

Όλα έδειχναν πως οι Αμερικάνοι είχαν βρει το χρυσό αστέρι που θα μπορούσε να αφήσει εποχή στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, να κοντράρει τις Αφρικανές δρομείς και να κατακτήσει αμέτρητα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις.

Το Oregon Project

Στα 19 της πήρε τη γενναία απόφαση να μετακομίσει στην άλλη πλευρά της χώρας και να προπονηθεί από μικρή ηλικία σε “επαγγελματικό” επίπεδο. Έτσι, πήγε στο Oregon Project να προπονηθεί με τον προπονητή των κορυφαίων δρομέων, Alberto Salazar.

Η επιλογή ήταν απολύτως λογική για την εποχή. Τότε το Oregon Project μεσουρανούσε και ο Salazar λογιζόταν σαν ο “μάγος” των αποστάσεων. Mo Farah, Gallen Rupp, και πολλοί ακόμα κατακτούσαν το ένα μετάλλιο μετά το άλλο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ρόδινα για την Νεοϋρκέζα αθλήτρια. Μπορεί να ξεκίνησε δυναμικά, όμως στην πορεία οι επιδόσεις της δεν βελτιώνονταν.

Μερικούς μήνες αργότερα, η Cain έφυγε από το Oregon Project με πολλές αιχμές για τη συμπεριφορά του Salazar. Και με τις επιδόσεις της να μένουν στάσιμες.

Οι κατηγορίες

Το θέμα άρχισε να παίρνει πιο μεγάλες διαστάσεις καθώς η Mary Cain πλέον τον κατηγορούσε ευθέως ότι της έκανε συνεχώς bullying για το βάρος της και πολλές φορές δημόσια.

Η Cain κατακεραύνωσε τις πρακτικές του σχετικά με το βάρος της, και ισχυρίστηκε πως έπαθε επαναλαμβανόμενα κατάγματα κόπωσης, λόγω της ελλιπούς διατροφής, την οποία ακολουθούσε μετά από τις επιταγές του προπονητή και των βοηθών του.

Η δικαστική οδός

Πλέον εδώ και λίγες μέρες η Mary Cain αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Όπως αναφέρουν τα μέσα στις ΗΠΑ ζητά από τον Salazar και το Oregon Project (δηλαδή την ΝΙΚΕ που ήταν πίσω από αυτό) το ποσό των 20 εκ. δολαρίων!

Η κατηγορία που απευθύνει στον Salazar είναι η συστηματική συναισθηματική παρενόχληση τα δύο περίπου χρόνια που προπονήθηκε μαζί του.

Η δικογραφία παρουσιάζει τον Αμερικάνο προπονητή ως ένα μονίμως θυμωμένο και συγκεντρωτικό άτομα που είχε εμμονή με τα κιλά της αθλήτριας και που δεν δίσταζε να το εκφράζει και δημόσια!

Κι όλα αυτά με την Cain να υποστηρίζει πως μετά την εμπειρία της στο πρόγραμμα κατέρρευσε σωματικά και ψυχολογικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin: Λειτουργία κέντρου εγγραφών
Ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» υποδέχεται δρομείς από όλο τον κόσμο!
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
9ος Μαραθώνιος Ρόδου: Λήξη εγγραφών
Tην Δευτέρα 15 Απριλίου λήγει η προθεσμία εγγραφών για τους αγώνες της Ρόδου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο