Τέλος εποχής για το Oregon Project

H NIKE “αναγκάστηκε” να σταματήσει το πρόγραμμα που ηγείτο ο Alberto Salazar

Share

Τέλος εποχής για το περιβόητο Oregon Project, το πρόγραμμα που είχαν στήσει από κοινού η ΝΙΚΕ με τον προπονητή Alberto Salazar. Μετά την πρόσφατη 4ετή τιμωρία του Αμερικανοκουβανού προπονητή, οι άνθρωποι της εταιρείας αποφάσισαν πως θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2001 και μέσα από αυτήν είχαν αναδειχθεί σπουδαίοι πρωταθλητές, όπως ο Mo Farah, o Gallen Rupp, η Hassan Sifan κ.ά.

Ο Μark Parker, πρόεδρος και CEO της ΝΙΚΕ, έστειλε μία επιστολή προς αθλητές και μέλη του προγράμματος εξηγώντας ότι θα πρέπει να απομακρύνουν τον Salazar όσο εκκρεμεί η υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, να τον κατηγορούν για κάτι, και να σταματήσουν το πρόγραμμα σημειώνοντας πως θα βρεθεί στο πλευρό των αθλητών που ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς προπονητή. Δεν παρέλειψε να πει βέβαια πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Alberto Salazar στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Τι ακριβώς ήταν το Oregon Project

Ουσιαστικά αποτελούσε ένα προπονητικό καμπ με τη στήριξη της ΝΙΚΕ και την καθοδήγηση του Alberto Salazar που αναλάμβανε αξιόλογους δρομείς, οι οποίοι ήταν στο χορηγικό πρόγραμμα της εταιρείας. 

Οι δρομείς ζούσαν και προπονούνταν στις εγκαταστάσεις της ΝΙΚΕ, έξω από το Πόρτλαντ στην περιοχή Beaverton. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς κατοικούσαν σε ειδικά σχεδιασμένους ξενώνες που δημιουργούσαν συνθήκες υψομέτρου. 

Στις εγκαταστάσεις υπήρχαν, εκτός από το πασίγνωστο κεντρικό Στάδιο, γυμναστήρια, κολυμβητήριο κ.ά. ενώ οι αθλητές χρησιμοποιούσαν πολλές τεχνολογικές καινοτομίες για την προπόνησή τους.

Όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2001, με διάθεση να επανέλθουν οι Αμερικάνοι δρομείς στις επιτυχίες, ο Alberto Salazar δεν έβλεπε τα αποτελέσματα που ήθελε, κι έτσι στράφηκε στην αναζήτηση νεότερων δρομέων.

Μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές που έχουν αναδειχθεί μέσω του OP είναι ο Mo Farah, ο Matthew Centrowitz, η Kara Goucher, ο Dathan Ritzenhain, η νεαρή Mary Cain κ.ά., ενώ ενεργοί αθλητές είναι η Hassan Sifan, o Υomif Kejelcha, o Galen Rupp, η Shannon Rowbery, η Jordan Hasay κ.ά. Μάλιστα, την ερχόμενη Κυριακή ο Galen Rupp που ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του Salazar και η Hasay αγωνίζονται στον Μαραθώνιο του Σικάγο, δεν είναι όμως τελικά βέβαια αν θα εμφανιστούν.

Τέλος, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αρκετοί αθλητές-πρώην μέλη του προγράμματος τάχθηκαν αμέσως εναντίον του Salazar κατηγορώντας τον για τις μεθόδους του, όπως η Kara Goucher που εδώ και χρόνια έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο