Λίγο πριν το 2024 ρίξει αυλαία, ας θυμηθούμε μερικές επιδραστικές, σημαντικές, χαρούμενες, ελπιδοφόρες ή και στενάχωρες δρομικές στιγμές που το στιγμάτισαν για πάντα!
Τα ευχάριστα
Ευτυχώς αρκετές ήταν οι ευχάριστες ειδήσεις σε διάφορα επίπεδα, είτε πρόκειται για αγωνιστικές ή και εξωαγωνιστικές επιτυχίες.
Αυτή τη χρονιά θαυμάσαμε το ανεπανάληπτο παγκόσμιο ρεκόρ της Ruth Chepngetich στον Μαραθώνιο (δείτε εδώ μία ανάλυση) με το αδιανόητο 2:09:56, ενώ παγκόσμιο ρεκόρ έγινε και στον Ημιμαραθώνιο στους άνδρες από τον Yomif Kejelcha με 57:30.
Αποκάλυψη για τα ελληνικά δεδομένα ήταν ο 21χρονος Παναγιώτης Μπιτάδος που το 2024 σάρωσε σε διεθνείς διοργανώσεις και δείχνει ότι έχει λαμπρό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο στο τρίαθλο! Δείτε ακόμα μία διάκρισή του Μπιτάδου!
Αξέχαστη φυσικά ήταν και η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μίας διοργάνωσης που ξεχώρισε για το επίπεδο της οργάνωσης, για τους ωραίους αγώνες, τα γεμάτα στάδια και πολλά πολλά ακόμα.
Σίγουρα ξεχωρίσαμε το απίστευτο επίτευγμα της Sifan Hassan που μετά από δύο μετάλλια σε 5.000 και 10.000μ. πήρε το χρυσό μετά από έναν εντυπωσιακό αγώνα στον Μαραθώνιο.
Eντυπωσιακή όλο το 2024 ήταν και η Faith Kipyegon, η οποία πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500μ. με 3:49.04 σε ένα αγώνισμα που είχε την καλύτερη του χρονιά στην ιστορία με 44 γυναίκες να κατεβαίνουν τα 4 λεπτά!
Στη χώρα μας πανηγυρίσαμε τα δύο μετάλλια στον στίβο με τον συνήθη ύποπτο Μίλτο Τεντόγλου και τον Εμμανουήλ Καραλή.
Σίγουρα στιγμές που ξεχώρισαν ήταν το ατομικό ρεκόρ του Παναγιώτη Καραΐσκου στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, το 2:38:06 της Γκλόριας Πριβιλέτζιο στο Ρότερνταμ, η 4η συνεχόμενη νίκη του Φώτη Ζησιμόπουλου στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ,
Δεν θα πρέπει, βέβαια, να λησμονήσουμε πως το 2024 ήταν μία χρονιά γεμάτη αγώνες τόσο εντός των ελληνικών συνόρων. Ακόμα κι αν δεν έχουμε (για την ώρα) επίσημα δεδομένα, είναι φανερό ότι οι συμμετοχές και οι αγώνες σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ενώ και εκτός συνόρων κάθε εβδομάδα βλέπαμε δεκάδες ή και εκατοντάδες Έλληνες να τερματίζουν σε κάποια διοργάνωση του εξωτερικού!
Τα δυσάρεστα
Ποτέ δεν λείπουν και οι δυσάρεστες στιγμές που αφήνουν βαθιά το στίγμα τους, κυρίως όταν πρόκειται για την απώλεια ενός σπουδαίου αθλητή ή και κάποιου απλού, ερασιτέχνη δρομέα.
Το 2024 θα μείνει για πάντα στη μνήμη όσων ασχολούνται με το τρέξιμο, και κυρίως, με τον Μαραθώνιο για τον μεγάλο χαμό του Kelvin Kiptum. Ο υπερταλαντούχος Κενυάτης δρομέας που στα 24 χρόνια του στην Γη πρόλαβε να τρέξει τον Μαραθώνιο σε 2:00:34 και να γίνει πατέρας δύο παιδιών στις 11 Φεβρουαρίου έτρεξε για πάντα προς την αιωνιότητα…
Ο Κενυάτης 800άρης Kipyegon Bett, ένας από τους πιο ταλαντούχους αθλητές του αγωνίσματος έφυγε από τη ζωή τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ενώ πολύ άδικος και αποτρόπαιος ήταν και ο χαμός της Rebecca Cheptegei, πρωταθλήτριας του Μαραθώνιου από την Ουγκάντα που υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από την επίθεση με βενζίνη από τον άνδρα της.
Στη χώρα μας τώρα, το 2024 πέθανε ο ιδιαίτερα επιτυχημένος προπονητής δρόμων αντοχής, Νίκος Ψαρομιχελάκης, αλλά και ο προπονητής στίβου Κώστας Σταθελάκος και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Δύο εμβληματικοί υπερμαραθωνοδρόμοι ο Σάκης Σιδέρης από την Πάτρα, και ο Γιώργος Πάνος έφυγαν ανέλπιστα από τη ζωή, όπως κι ένας ακόμα δρομέας σε αγώνα δρόμου.
Τα αστεία
Και ας κλείσουμε με μερικές αστείες δρομικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο, και μερικά από αυτά που παλαιότερα λέγαμε “κουφά”.
Μες στο 2024 είδαμε, λοιπόν, έναν Καναδό μαραθωνοδρόμο να τρέχει φορώντας ψηλοτάκουνα, δρομείς-λαγούς ρομπότ… σε αγώνα Μαραθώνιου στην Κίνα, τον νικητή του Μαραθώνιου του Άμστερνταμ να χάνει το δρόμο και τελικά να κερδίζει…, αλλά και μία 70χρονη δρομέα να πιάνεται ντοπαρισμένη (!).
Ας μην ξεχάσουμε και μερικά αστεία σκηνικά από τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αλλά και την απίθανη ιστορία σπίλωσης με αρνητική πρωταγωνίστρια της υπερμαραθωνοδρόμο Camile Herron. Kαι ο Francois D’Haene, νικητής του μεγάλου αγώνα Tor de Geants, όμως, δέχθηκε αμφισβήτηση για τη νίκη του που σήκωσε θύελλες.
Αναμφίβολα στα περίεργα θέση έχει και η ιστορία του νεαρού Καναδού που ισχυρίστηκε ότι του έβαλαν ναρκωτική ουσία στο ποτήρι της υδροδοσίας του κατά τη διάρκεια Μαραθώνιου, αλλά και ο Βρετανός σομελιέ που έτρεξε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Τί να πούμε για τον Τσέχο Josef Šálek που έτρεξε Ημιμαραθώνιο σε 1:50:42 ξυπόλητος στα χιόνια, αλλά και για τα μετάλλια-μπισκότα που “έσωσαν” έναν αγώνα δρόμου στην Σκωτία.
Στη λίστα σίγουρα έχει θέση και ο Βρετανός Daniel Fairbrother, ο οποίος στην προσπάθειά του να μπει στα ρεκόρ Γκίνες παραλίγο να συλληφθεί (δείτε γιατί).
Τέλος, στα μυστήρια του 2024 – το οποίο ευτυχώς λύθηκε – ήταν και το τί φορούσαν στο κεφάλι τους στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο η Sifan Hassan, ο Eliud Kipchoge και μερικοί ακομα δρομείς.