Πάρα πολλοί δρομείς, ελάχιστοι αγώνες: Το πρόβλημα των Κινέζων μαραθωνοδρόμων

Υπάρχουν κι αυτά τα προβλήματα…

Share

Όταν η Miquel Brown τραγουδούσε το γνωστό “So Many Men, So Little Time” σίγουρα δεν είχε στο μυαλό της τους Κινέζους δρομείς!

Κι, όμως το δρομικό κοινό της χώρας ταυτίζεται κατά κάποιο τρόπο με αυτό το τραγούδι καθώς αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα…

Υπάρχουν πάρα πολλοί δρομείς στην ασιατική χώρα, αλλά ελάχιστοι αγώνες… Βλέπετε στην Κίνα ο Μαραθώνιος γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθιση, κι αν λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 1,412 δισεκατομμύρια, καταλαβαίνετε ότι ο συνολικός αριθμός των δρομέων είναι τεράστιος.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη μείωση του αριθμού των αγώνων που προέκυψε λόγω Covid-19 και τη μη επαναφορά τους στα προ-2020 επίπεδα, είναι λογικό οι δρομείς να ψάχνουν τους αγώνες με το… κυάλι!

Ένα ακόμα δεδομένο που έπαιξε το ρόλο του ήταν και η τραγωδία με τον χαμό 21 δρομέων σε αγώνα βουνού στην Κίνα, κάτι που δοκίμασε σε πολλά επίπεδα διοργανωτές και δρομείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 διεξήχθησαν 1.800 διοργανώσεις Μαραθώνιου σε όλη την Κίνα, το 2020 έπεσαν στους 442 για τους γνωστούς λόγους, όμως το 2023 ο αριθμός ανέβηκε ελάχιστα (580).

Υπολογίστε μάλιστα σε όλο αυτό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι γυναίκες μικρότερων ηλικιών που τρέχουν οπότε πραγματικά τα νούμερα για τους Κινέζους δρομείς δεν βγαίνουν…

Ο Μαραθώνιος της περιοχής Wuxi το 2024 είχε 265.000 δηλώσεις, όμως μόνο οι 33.000 θα μπορέσουν να πάρουν μέρος.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν πολλά παράπονα για το επίπεδο της διοργάνωσης των μικρότερων αγώνων (όχι σε απόσταση αλλά σε συμμετοχές) καθώς συχνά πυκνά διαδραματίζονται διάφορα ευτράπελα σε περιφερειακούς αγώνες.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι οι Κινέζοι έχουν βάλει για τα καλά το τρέξιμο στη ζωή τους κάτι που οφείλεται σε διάφορους λόγους, μα κυρίως στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Κι όλα αυτά σε μία χώρα όπου ο πρώτος αγώνας Μαραθωνίου έγινε το 1981 και ήταν μόνο για “επαγγελματίες” δρομείς!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Chios HardStone Trail: Οδηγίες
Πρόγραμμα και τεχνική ενημέρωση
Μονοπάτι Παρνασσού 2024
Δείτε LIVE τα αποτελέσμτα του αγώνα
1o Pink Together
Το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης μας καλεί στη γιορτή της πρόληψης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο