Τρέξιμο και τεστοστερόνη

Επηρεάζει η συστηματική προπόνηση τα επίπεδα της ορμόνης στους άνδρες;

Share

Μετά την είδηση με την απόφαση του Ράιαν Χολ, ταχύτερου λευκού μαραθωνοδρόμου όλων των εποχών, να εγκαταλείψει την ενεργό δράση λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης προσπαθήσαμε να δούμε κατά πόσο η προπόνηση για μαραθώνιο επηρεάζει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

Σε μελέτη, λοιπόν, που πραγματοποίησαν ερευνητές του British Columbia και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine εξετάστηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης (ελεύθερης και ορού) σε άνδρες 40-55 ετών οι οποίοι είτε ακολουθούσαν ένα πολύ έντονο προπονητικό πρόγραμμα (>95 χλμ./εβδομάδα), είτε ένα έντονο προπονητικό πρόγραμμα (64-80 χλμ./εβδομάδα) είτε γυμνάζονταν ελάχιστα ή καθόλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι υπάρχει μία συσχέτιση υψηλού όγκου προπόνησης και χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης αφού οι τιμές της τεστοστερόνης ήταν πιο χαμηλές όσο αυξανόταν ο όγκος της προπόνησης.

Προλάβετε και αντιμετωπίστε τους τραυματισμούς με θέματα που θα βρείτε πατώντας εδώ.

Βέβαια, οι τιμές όλων των ασκουμένων ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων ενώ ακόμα και η ομάδα του υψηλού όγκου προπόνησης παρουσίασε τιμές κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Σε άλλες έρευνες επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω δεδομένα, ενώ δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές όταν ο όγκος της προπόνησης έπεσε, αν και για ένα τέτοιο συμπέρασμα απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Aυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η συστηματική προπόνηση προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή της. Απλά όταν η διάρκεια της προπόνησης είναι μεγάλη για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με έντονες επιβαρύνσεις είναι πιθανό να υπάρξει μία πτώση στις τιμές της εντός όμως των φυσιολογικών ορίων, κυρίως σε άνδρες άνω των 40.

O ρόλος της τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων και εκκρίνεται από τους όρχεις στους άνδρες και τις ωοθήκες στις γυναίκες αλλά και σε μικρές ποσότητες και από άλλους αδένες, όπως τα επινεφρίδια.

Αποτελεί την κύρια αρσενική ορμόνη ενώ παίζει βασικό ρόλο σε θέματα υγείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, για την ανάπτυξη των οστών και της μυικής μάζας, την οστική πυκνότητα και αντοχή κ.ά.

Κατά μέσο όρο, ο ανδρικός οργανισμός παράγει περίπου σαράντα με εξήντα φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τον γυναικείο. Ωστόσο οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ορμόνη απ’ ό,τι οι άνδρες. Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα είναι χαμηλή κατά την παιδική ηλικία, ωστόσο κατά την εφηβεία αυξάνεται ραγδαία στους άντρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα
5 χρυσές συμβουλές για να γίνουν όλα σωστά!
Χτίστε την αυτοπεποίθησή σας
Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, αλλά και να απολαμβάνετε τους αγώνες σας
Κρατήσου στο τρέξιμο
Συμβουλές για να αρχίσετε ή να συνεχίσετε το τρέξιμο, ακόμα κι όταν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο