Τρέξιμο στην πόλη: Υγιεινή ή επιβλαβής συνήθεια;

Aπαντήσεις, συμβουλές και tips για τρέξιμο σε συνθήκες καυσαερίου

Share

Οι δρομείς –πλέον– τρέχουν και μέσα στις πόλεις. Κι αυτό είναι μία κατάκτηση καθώς αρχίζουν να δηλώνουν την παρουσία τους στα αστικά κέντρα και να λαμβάνουν τον χώρο που τους ανήκει. Το μεγάλο ερώτημα όμως που μας απασχολεί όλους είναι κατά πόσο το κλίμα της πόλης είναι ένα υγιές περιβάλλον για άσκηση. Επηρεάζει το καυσαέριο που εισπνέουμε την υγεία μας; Πιο απλά, είναι υγιεινό να τρέχουμε στην πόλη;

Το τρέξιμο μέσα στην πόλη για κάποιους είναι η μόνη λύση και για άλλους επιλογή. Εκτός από τους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία των οχημάτων οι οποίοι μπορούν να προληφθούν με τη σωστή δρομική συμπεριφορά (έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα μέτρα ασφάλειας των δρομέων) ένα μεγάλο αντικίνητρο για πολλούς είναι το καυσαέριο. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τη ζέστη και την υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει δυσφορία στην αναπνοή. Είναι, όμως, μόνο αυτό ή μήπως ενδέχεται να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα στο αναπνευστικό; Κι ακόμα, το τρέξιμο είναι αποδοτικό σε τέτοιες συνθήκες; Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις των ειδικών μέσα από τελευταίες έρευνες αλλά και χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνετε κάθε προπόνηση.

Η απόδοση σε συνθήκες καυσαερίου είναι μειωμένη Όταν τρέχουμε στην πόλη, το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον αέρα περνά μέσω των πνευμόνων στο αίμα όπου εκεί εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου προς τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα χρήσης του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή της αερόβιας ικανότητας. Με αυτόν τον τρόπο, οι δρομείς αυξάνουν τον όγκο του αέρα που θα πρέπει να εισπνεύσουν κάτι που τους οδηγεί ταχύτερα στην κόπωση. Έτσι, η απόδοση είναι μειωμένη ενώ ενδέχεται να υπάρχει μικρή μείωση και της νευρομυϊκής συναρμογής. Σε πόλεις μάλιστα με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση το ποσοστών των ερυθρών αιμοσφαιρίων που «απενεργοποιούνται» μπορεί να φτάσει και το 5%.

Το αργό τρέξιμο είναι χειρότερο

Θα περίμενε κανείς πως όσο αυξάνεται η ένταση της προπόνησης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αρνητική επίδραση του καυσαερίου στην απόδοση. Κι όμως, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την εργοφυσιολόγο Λουίζα Τζίλς του Πανεπιστημίου British Columbia βρήκε ότι όταν η ένταση της προπόνησης είναι υψηλή, ο ρυθμός εισπνοής και ο όγκος του εισπνεόμενου αέρα σε δρομείς που έτρεχαν σε συνθήκες καθαρού αέρα και σε συνθήκες «καυσαερίου» δεν μεταβαλλόταν σημαντικά. Αντίθετα στις χαμηλές εντάσεις, οι δρομείς στις συνθήκες «καυσαερίου» αναγκαζόντουσαν να εισπνέουν πολύ περισσότερο, αέρα απ’ ότι θα έκαναν σε κανονικές συνθήκες.

Do’s
• Προτιμήστε να τρέξετε είτε πολύ νωρίς το πρωί που η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή, είτε αργά το βράδυ.
• Τρέξτε σε ένα πάρκο ή σε έναν χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη ακόμα κι αν είναι μικρός.
• Επιλέξτε τους μικρότερους δρόμους και όχι τις κεντρικές λεωφόρους με μεγάλη κίνηση.

Dont’s
• Αποφύγετε να τρέχετε σε μέρη με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων τις ώρες αιχμής.
• Αποφύγετε το τρέξιμο στην πόλη ημέρες και ώρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και συνυπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και άπνοια.

Χρήσιμα

• Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες με προβλέψεις για τον καιρό που ενημερώνουν και για τα επίπεδα των ρύπων στην πόλη. Καλό είναι να τις επισκέπτεστε πριν από ένα τρέξιμο σε αυτή.

• Σε περίπτωση που εκτελέσετε κάποια πολύ δυνατή προπόνηση στην πόλη μην αγχωθείτε εάν οι επιδόσεις σας είναι πιο αργές απ’ ότι συνήθως καθώς η πρόσληψη του οξυγόνου μπορεί να είναι αισθητά μειωμένη.

• 6 με 7 παλμούς το λεπτό παραπάνω είχαν οι δρομείς οι οποίοι πριν από την προπόνηση τους σε περιβάλλον με καθαρό αέρα βρίσκονταν σε χώρο με υψηλή ρύπανση (σε συνθήκες ηρεμίας). Αυτό μας δείχνει πως ο οργανισμός απαιτεί λίγο χρόνο για να «καθαρίσει» από την έκθεση στο καυσαέριο.

• Βραζιλιάνοι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες, και βρήκαν ότι η έκθεση τους για 5 εβδομάδες σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχε πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία αυτών που δεν γυμνάζονταν (υψηλό οξειδωτικό στρες, φλεγμονές των πνευμόνων) απ’ ότι σε αυτά που εκτελούσαν αερόβια άσκηση 5 φορές την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλεγχος καρδιάς πριν την άθληση
Ο κατάλληλος προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για αθλούμενους και αθλητές
Κοιμηθείτε στα... πούπουλα!
Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας
Η σωστή ένταση ανάλογα  την ηλικία!
Ο Νίκος Μαρκέας αναλύει τα επιστημονικά δεδομένα για την υπομέγιστη και τη μέγιστη προσπάθεια στις μεγαλύτερες ηλικίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο