Οι αιτίες των τραυματισμών

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν τραυματισμούς στους δρομείς

Share

Μία πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τους τραυματισμούς των δρομέων.

Συγκεκριμένα, μελετητές από την Ολλανδία ανάλυσαν 400 περίπου δημοσιευμένες έρευνες και άρθρα που προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις αιτίες που προκαλούν τους τραυματισμούς στους δρομείς. Αυτές οι έρευνες είχαν αναλύσει παράγοντες που σχετίζονταν με τους ίδιους τους δρομείς (φύλο, ηλικία, βάρος, δείκτης μάζας σώματος, δρομικό στυλ κ.ά.), με την προπόνηση (όγκος, ένταση, έδαφος, παπούτσια, συμμετοχή σε αγώνες) αλλά και άλλα δεδομένα όπως οι προηγούμενοι τραυματισμοί και η χρήση ορθοτικών.

Για να δείτε περισσότερα θέματα υγείας πατήστε εδώ.

Από όλους τους παραπάνω παράγοντες αυτοί που φάνηκε να έχουν την υψηλότερη συσχέτιση με τους τραυματισμούς στα πόδια στους δρομείς ήταν οι προηγούμενοι τραυματισμοί και η χρήση ορθοτικών. Μάλιστα, οι παλαιότεροι τραυματισμοί φάνηκε ότι αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης τραυματισμού ιδιαίτερα στους άνδρες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν κάτι τέτοιο οφείλεται στην ελλιπή αποκατάσταση από τον αρχικό τραυματισμό, σε κάποιο εμβιομηχανικό λάθος που δεν διορθώθηκε ή ακόμα και σε ψυχολογικούς λόγους (προκατάληψη ότι θα ξανατραυματιστούν στο ίδιο σημείο).

Όσον αφορά τα ορθοτικά, οι δρομείς που τα χρησιμοποιούσαν φάνηκε να είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς, όμως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη χρήση τους, καθώς αυτή ενδεχομένως να γίνεται σε δρομείς που θα βρεθούν ούτως ή άλλως αντιμέτωποι με κάποιον τραυματισμό.

Υπόλοιποι παράγοντες

Σχετικά με τους υπόλοιπους παράγοντες η ανάλυση των δεδομένων έδειξε τα εξής:

Φύλο: Υπάρχει η τάση οι άνδρες να τραυματίζονται συχνότερα από τις γυναίκες όμως κάτι τέτοιο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Ηλικία: Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτο, οι δρομείς μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς του Αχίλλειου τένοντα και των οπίσθιων μηριαίων.

Δείκτης μάζας σώματος: Ελάχιστες έρευνες έδειξαν συσχέτιση του με τη συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών. Σε αυτές, οι υψηλές τιμές του Δ.Μ.Σ στις γυναίκες υπέδειξαν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού στη μέση, και οι χαμηλές τιμές του υψηλή συσχέτιση με τραυματισμούς στα πόδια στους άνδρες.

Ύψος: Υπάρχει η υπόθεση ότι οι πιο κοντοί άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς.

Πρηνισμός στην ποδοκνημική: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο έντονος υπερπρηνισμός μπορεί να προκαλεί περισσότερους πόνους και πιθανά τραυματισμούς.

Οστά και αρθρώσεις: Κάποιες από τις έρευνες που μελέτησαν οι ερευνητές υπέδειξαν πως η έντονη βλαισότητα στο γόνατο έχει την τάση να προκαλεί περισσότερους τραυματισμούς (ιδιαίτερα στα διαμερίσματα της κνήμης).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τροχαντηρίτιδα - Προεξέχον πρόβλημα
Οι πόνοι στους τροχαντήρες και πώς θα τους αντιμετωπίσετε
«Μία μέρα πριν, μία μέρα μετά» τον αγώνα σου!
Οι συμβουλές του φυσικοθεραπευτή πριν και μετά τον μεγάλο αγώνα!
Του δίσκου τα προβλήματα
Αντιμετωπίστε σωστά τους πόνους στη μέση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο