Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μία ομάδα ερευνητών από την Ελβετία θεωρούν ότι ανακάλυψαν έναν καινούριο μυ στο ανθρώπινο σώμα!
Πριν βιαστείτε να οδηγηθείτε σε συμπεράσματα, ο συγκεκριμένος μυς δεν αποτελεί προϊόν κάποιας… εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, αντίθετα προϋπήρχε στο ανθρώπινο σώμα, απλά για κάποιους λόγους δεν είχε ποτέ γίνει αντιληπτός.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό σε μέγεθος μυ που βρίσκεται στη δέσμη μυών του τετρακεφάλου.
Έως τώρα, θεωρούσαμε ότι η συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα αποτελείται από 4 μυς: τους έσω, έξω και μέσο πλατύ και τον ορθό μηριαίο. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ερευνητές εντόπισαν ακόμα έναν μυ ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στον έξω και τον μέσο πλατύ.
Ο νέος αυτός μυς, έχει δική του απονεύρωση (δεσμίδα ινών που αποτελούν συνέχεια του τένοντα μέσα στον εκάστοτε μυ) επομένως μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστός. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η λειτουργία του συγκεκριμένου μυός και κατά πόσο η αναγνώριση του θα αλλάξει τα πρωτόκολλα ενδυνάμωσης και αποκατάστασης στον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος όπως μας αναφέρει ο Στέλιος Πετρούτσος (PT. MSc. Musculoskeletal & Sports Physio). Άλλωστε απο τα 26 δείγματα, βρέθηκαν 4 διαφορετικοί μορφολογικοί τύποι του νέου μυός, γεγονός που σημαίνει οτι υπάρχει παραλλαγή απο άτομο σε άτομο στην ανατομία αρά και στην λειτουργία.
Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε επειδή διασχίζει όλο το μήκος του τετρακεφάλου για να καταφυθεί διαγώνια προς τον εσωτερικό πόλο της επιγονατίδας, είναι οτι παίζει κάποιο ρόλο είτε στη τροχιολίσθηση της επιγονατίδας (ευθυγράμμιση), είτε στην αύξηση της τάσης του ενδιάμεσου λοξού μυ. Εξού άλλωστε και ο τίτλος «τείνον τον ενδιάμεσο λοξό μύς» (“Τensor Vastus Intermedius”).
Δεν είναι γνωστό αν η «ανακάλυψη» αυτή αλλάξει κάτι σημαντικό στον τρόπο που γυμναζόμαστε αλλά και στην επιστήμη της άσκησης και της αθλητικής βιομηχανικής. Το μόνο σίγουρο είναι, ωστόσο, πως για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα.
Η συγκεκριμένη έρευνα των Grob, Ackland, Kuster, Manestarμ και Filgueira περιλαμβάνεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Anatomy του Μαρτίου ενώ έχει προδημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση από τον Ιανουάριο του 2016.