Ξηροστομία: ένα δρομικό πρόβλημα

Η ξηροστομία ή η αίσθηση ξηρού στόματος στους δρομείς

Share

Ξηροστομία: ένα δρομικό πρόβλημα
Η ξηροστομία ή η αίσθηση ξηρού στόματος αποτελεί αποδεδειγμένα πρόβλημα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται σε λόγους που συνδέονται με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, στρες κ.ά.) ή άλλες παθήσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική ζωή αλλά και να προκαλέσει δυσφορία στην καθημερινότητα.

Ξηροστομία και δρομείς
Οι δρομείς αποτελούν μία ομάδα που προσβάλλεται αρκετά συχνά από την ξηροστομία και το αίσθημα του ξηρού στόματος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή μετά από μεγάλης διάρκειας προπονήσεις ή αγώνες.

Τις περισσότερες φορές αιτία είναι η κακή ενυδάτωση σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις του οργανισμού για υγρά αλλά και τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.

Έτσι κατά τη διάρκεια μίας κοπιαστικής προπόνησης, όπως ένα long run, μίας διαλειμματικής ή ενός αγώνα αντοχής δημιουργούνται συνθήκες ξηρασίας στο στόμα που αδειάζει από σάλιο με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία.

Μία ακόμα πιθανή αιτία εμφάνισής της στους δρομείς είναι το άγχος, ιδιαίτερα πριν από έναν αγώνα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και συνεπώς ακόμα περισσότερο άγχος.

Φυσικά, όπως και με τον κοινό πληθυσμό έτσι και για τους δρομείς, οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, το στρες ή κάποια φαρμακευτική αγωγή αποτελούν αρκετές φορές την αιτία εμφάνισής της ξηροστομίας.

Η αντιμετώπιση
Αναμφισβήτητα η καλή ενυδάτωση πριν την άσκηση αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να προληφθεί το φαινόμενο της ξηροστομίας ή του ξηρού στόματος. Ωστόσο, υπάρχουν στην αγορά εξειδικευμένα προϊόντα που μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και να προσφέρουν μία ευχάριστη και δροσερή αίσθηση στο στόμα επανακτώντας τη λειτουργία του σάλιου ή αντικαθιστώντας το.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραβδομυόλυση: Μία παρανέργεια της υπερβολής!
Ο Νίκος Μαρκέας μας ενημερώνει για τη ραβδομυόλυση, έναν σπάνιο αλλά επικίνδυνο εχθρό των δρομέων. Στο άρθρο αναλύονται τα αίτια, τα συμπτώματα, μέσα πρόληψης και τρόποι θεραπείας της ραβδομυόλυσης.
Διαβάστε τον αιματοκρίτη σας
Όλες οι απαντήσεις που χρειάζεστε για έναν σημαντικό δείκτη του αίματος
Οι πραγματικές αιτίες των μεταγωνιστικών ασθενειών
Είναι ο οργανισμός μας πιο ευάλωτος όταν προπονούμαστε έντονα; Μία νέα επαναστατική θεωρία!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο