Tρέξιμο στην πόλη: Υγιεινή ή επιβλαβής συνήθεια;

Επηρεάζει το καυσαέριο που εισπνέουμε όταν τρέχουμε την υγεία μας;

FacebookTwitterEmailShare

Οι δρομείς –πλέον– τρέχουν και μέσα στις πόλεις. Κι αυτό είναι μία κατάκτηση καθώς αρχίζουν να δηλώνουν την παρουσία τους στα αστικά κέντρα και να λαμβάνουν τον χώρο που τους ανήκει. Το μεγάλο ερώτημα όμως που μας απασχολεί όλους είναι κατά πόσο το κλίμα της πόλης είναι ένα υγιές περιβάλλον για άσκηση. Επηρεάζει το καυσαέριο που εισπνέουμε την υγεία μας; Πιο απλά, είναι υγιεινό να τρέχουμε στην πόλη;

Η απόδοση σε συνθήκες καυσαερίου είναι μειωμένη
Όταν τρέχουμε στην πόλη, το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον αέρα περνά μέσω των πνευμόνων στο αίμα όπου εκεί εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου προς τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα χρήσης του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή της αερόβιας ικανότητας. Με αυτόν τον τρόπο, οι δρομείς αυξάνουν τον όγκο του αέρα που θα πρέπει να εισπνεύσουν κάτι που τους οδηγεί ταχύτερα στην κόπωση. Έτσι, η απόδοση είναι μειωμένη ενώ ενδέχεται να υπάρχει μικρή μείωση και της νευρομυϊκής συναρμογής. Σε πόλεις μάλιστα με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση το ποσοστών των ερυθρών αιμοσφαιρίων που «απενεργοποιούνται» μπορεί να φτάσει και το 5%.

Το αργό τρέξιμο είναι χειρότερο
Θα περίμενε κανείς πως όσο αυξάνεται η ένταση της προπόνησης, τόσο μεγαλύτερη εί-ναι και η αρνητική επίδραση του καυσαερίου στην απόδοση. Κι όμως, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την εργοφυσιολόγο Λουίζα Τζίλς του Πανεπιστημίου British Columbia βρήκε ότι όταν η ένταση της προπόνησης είναι υψηλή, ο ρυθμός εισπνοής και ο όγκος του εισπνεόμενου αέρα σε δρομείς που έτρεχαν σε συνθήκες καθαρού αέρα και σε συνθήκες «καυσαερίου» δεν μεταβαλλόταν σημαντικά. Αντίθετα στις χαμηλές εντάσεις, οι δρομείς στις συνθήκες «καυσαερίου» αναγκαζόντουσαν να εισπνέουν πολύ περισσότερο, αέρα απ’ ότι θα έκαναν σε κανονικές συνθήκες.

Χρήσιμα
• Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες με προβλέψεις για τον καιρό που ενημερώνουν και για τα επίπεδα των ρύπων στην πόλη. Καλό είναι να τις επισκέπτεστε πριν από ένα τρέξιμο σε αυτή.

• Σε περίπτωση που εκτελέσετε κάποια πολύ δυνατή προπόνηση στην πόλη μην αγχωθείτε εάν οι επιδόσεις σας είναι πιο αργές απ’ ότι συνήθως καθώς η πρόσληψη του οξυγόνου μπορεί να είναι αισθητά μειωμένη.

• 6 με 7 παλμούς το λεπτό παραπάνω είχαν οι δρομείς οι οποίοι πριν από την προπόνηση τους σε περιβάλλον με καθαρό αέρα βρίσκονταν σε χώρο με υψηλή ρύπανση (σε συνθήκες ηρεμίας). Αυτό μας δείχνει πως ο οργανισμός απαιτεί λίγο χρόνο για να «καθαρίσει» από την έκθεση στο καυσαέριο.

• Βραζιλιάνοι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες, και βρήκαν ότι η έκθεση τους για 5 εβδομάδες σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχε πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία αυτών που δεν γυμνάζονταν (υψηλό οξειδωτικό στρες, φλεγμονές των πνευμόνων) απ’ότι σε αυτά που εκτελούσαν αερόβια άσκηση 5 φορές την εβδομάδα.

Do’s
• Προτιμήστε να τρέξετε είτε πολύ νωρίς το πρωί που η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή, είτε αργά το βράδυ.

• Τρέξτε σε ένα πάρκο ή σε έναν χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη ακόμα κι αν είναι μικρός.

• Επιλέξτε τους μικρότερους δρόμους και όχι τις κεντρικές λεωφόρους με μεγάλη κίνηση.

Dont’s
• Αποφύγετε να τρέχετε σε μέρη με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων τις ώρες αιχμής.
• Αποφύγετε το τρέξιμο στην πόλη ημέρες και ώρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και συνυπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και άπνοια

Δημοσίευση στο RUNNER 75

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σχόλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία συνοπτική περιήγηση στην εναλλακτική ιατρική
Μοσχαρίσιο συκώτι στο grill με κουσκούς, αρακά και κρέμα από γιαούρτι & κάπαρη
Αλήθειες και ψέματα για το αλάτι
Back to Top