Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα;

Μία πρόσφατη έρευνα δίνει την απάντηση

Share

Τα ιδανικά βήματα ανά ημέρα

Μία μετα-ανάλυση 15 δημοσιευμένων ερευνών με δεδομένα από 50.000 ανθρώπους από 4 ηπείρους μας δίνει νέα στοιχεία, κυρίως, για τον αριθμό των ημερησίων βημάτων που βελτιώνει την υγεία και ενισχύει την μακροζωΐα ανάλογα με την ηλικία.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών του University of Massachusetts Amherst με επικεφαλής την Amanda Paluch (Daily steps and all-cause mortality: a meta-analysis of 15 international cohorts) η αύξηση του αριθμού των βημάτων την ημέρα βοηθά στη μείωση του κινδύνου πρόωρων θανάτων ιδιαίτερα για όσους δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, για ανθρώπους άνω των 60 ετών ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου φαίνεται να περιορίζεται για όσους εκτελούσαν 6.000 με 8.000 βήματα την ημέρα. Μάλιστα όσα βήματα παραπάνω και αν έκαναν οι συμμετέχοντες δεν φάνηκε να είχαν κάποιο περαιτέρω όφελος σχετικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διαφορά που να σχετίζεται με την ένταση, δηλαδή την ταχύτητα που κινούνταν οι συμμετέχοντες κατά το περπάτημα.

Η ανάλυση αυτή συμφωνεί με τα δεδομένα έρευνας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο JAMA Network Open που βρήκε ότι το περπάτημα με 7.000 βήματα ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους μεσήλικες.

Το κυριότερο εύρημα είναι πως τείνουμε να αποδείξουμε ότι ακόμα και η μικρή καθημερινή κίνηση, ιδίως για όσους δεν κάνουν καθόλου άσκηση, είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία. Τα περισσότερα βήματα την ημέρα είναι καλύτερα για την υγεία, ιδανικά, σε ό,τι αφορά τον πρόωρο θάνατο, και είναι κοντά στα 6.000-8.000 για τους γηραιότερους και στα 8.000-10.000/ημέρα για τους νεότερους ενήλικες” υποστήριξε η επικεφαλής της ανάλυσης, Amanda Paluch.

Πως “προέκυψαν” τα 10.000 βήματα

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο της μετα-ανάλυσης, υπάρχει μία γενική αντίληψη πως τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ο ιδανικός αριθμός για όλους. Ωστόσο, σύμφωνα, με τους ερευνητές, ο αριθμός αυτός έχει καθιερωθεί λόγω… μάρκετινγκ από γνωστή εταιρεία ποδομετρητών που ανέφερε αυτόν τον αριθμό ως τον ημερήσιο στόχο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόνος στο ισχίο. Όταν το ισχίο αρχίζει και... χτυπά!
Πόνοι στο Ισχίο; Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ τρέχετε ακούτε διάφορους ήχους να βγαίνουν από το σώμα σας.
Η άσκηση το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού
Ένα ακόμα από τα οφέλη της άσκησης φροντίζει για την υγεία των γυναικών
Το τρέξιμο μας επιλέγει ή το επιλέγουμε;
Απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα, αλλά και το μυστικό για να κρατάτε ψηλά το ενδιαφέρον σας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο