Νέα έρευνα: Η άσκηση μετά τον εμβολιασμό ενισχύει τα αντισώματα

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την άσκηση και τον εμβολιασμό

Share

Σύμφωνα με έρευνα που προδημοσιεύθηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό “Brain, behavior and immunity” η άσκηση αμέσως μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα του οργανισμού!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έβαλαν ασκούμενους να εκτελέσουν ήπια άσκηση διάρκειας 90 λεπτών σε κυκλοεργόμετρο (ποδήλατο εργαστηρίου) ή περπάτημα ή τζόγκινγκ σε εξωτερικό χώρο.

Παράλληλα μία άλλη ομάδα δεν έκανε κάποια μορφή άσκησης μετά τον εμβολιασμό και λειτούργησε σαν “ομάδα ελέγχου”.

Τα αποτελέσματα

4 εβδομάδες αργότερα, η πρώτη ομάδα, όσοι ασκήθηκαν δηλαδή, έδειξαν να έχουν αυξημένη ανοσιακή δράση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε όμοιο πείραμα με τρωκτικά.

Επιπλέον, δεν φάνηκε η άσκηση να ενισχύει τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου.

Μελέτησαν μάλιστα και ένα ακόμα μοντέλο με 45′ λεπτά άσκησης μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ήπιας έντασης άσκηση λίγο μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή αντισωμάτων τόσο για τη γρίπη όσο και για τον COVID-19.

Ωστόσο, υποστήριξαν πως το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης γενικότερα, αλλά και σε ό,τι αφορά τον συνολικό χρόνο άσκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρδιά αθλητή: μύθοι και αλήθειες
Ποιες οι αλήθειες και ποια τα… παραμύθια γύρω από την καρδιά του αθλητή;
Τι τρέχει με το σίδηρο;
Η λεγόμενη «αναιμία των δρομέων» έχει αποτελέσει αρκετά ευρύ αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων. Ποιος όμως είναι ο ρόλος του σιδήρου και πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων; Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κουρέτα και μάθετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το σίδηρο και τη σχέση του με την άσκηση.
Υψηλό λίπος vs χαμηλοί υδατάνθρακες
Αναλύοντας το νέο μοντέλο διατροφής για αθλητές υπεραποστάσεων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο