Ο Μαραθώνιος κάνει καλό και στους “πρωτάρηδες”

Δρομείς που προπονήθηκαν για πρώτη φορά για τον Μαραθώνιο του Λονδίνου βελτίωσαν σημαντικά την καρδιακή τους λειτουργία

FacebookTwitterEmailShare

Τα οφέλη στην υγεία από το τρέξιμο επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμα φορά σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό, ιατρικό περιοδικό Journal of American College of Cardiology.

Μάλιστα, αυτή τη φορά το “δείγμα” των δρομέων αποτελούσαν δρομείς, άνδρες και γυναίκες, που προετοιμάστηκαν για πρώτη φορά για τον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2016 και το 2017.

Συγκεκριμένα, ερευνητές παρακολούθησαν 138 “πρωτάρηδες” του Μαραθωνίου από 21 έως 69 ετών που ακολούθησαν ένα απλό πρόγραμμα προετοιμασίας διάρκειας έξι μηνών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις προπονήσεις ανά εβδομάδα, κυρίως με συνεχόμενο τρέξιμο, με σταδιακή αύξηση του όγκου της προπόνησης.

Οι δρομείς πέρασαν από εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση και την σκλήρυνση αορτής, τόσο πριν την έναρξη του προγράμματος, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς κατά μέσο όρο το προπονητικό αυτό πρόγραμμα φάνηκε να μειώνει την πίεση (συστολική και διαστολική ή αλλιώς μεγάλη και μικρή) κατά τέσσερις και τρεις μονάδες αντίστοιχα.

Επιπλέον, βελτίωσε την ικανότητα της αορτής να διογκωθεί υπό πίεση σε ποσοστό 9%. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ισοδυναμεί με μείωση της “ηλικίας” της αορτής κατά τέσσερα χρόνια!

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τα μεγαλύτερα οφέλη εμφάνισαν αυτοί που είχαν ασχοληθεί λιγότερο με την αερόβια άσκηση στη ζωή τους, πριν από την έναρξη του προγράμματος, κι έτρεχαν σε πιο αργούς ρυθμούς!

Μάλιστα, συμπληρώνουν πως πέρα από τα ίδια τα οφέλη της άσκησης, η συστηματική ενασχόληση με το τρέξιμο κι ένας αγωνιστικός στόχος φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να είναι συνεπείς, αλλά και να βελτιώνουν κι άλλες παραμέτρους της καθημερινότητάς τους, όπως η διατροφή και ο ύπνος.

Δείτε εδώ την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Καρδιολογίας της Βρετανίας καθώς και του ερευνητικού κέντρου Barts Cardiovascular Biomedical Research Centre.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η λεγόμενη «αναιμία των δρομέων» έχει αποτελέσει αρκετά ευρύ αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων. Ποιος όμως είναι ο ρόλος του σιδήρου και πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων; Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κουρέτα και μάθετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το σίδηρο και τη σχέση του με την άσκηση.
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η άσκηση χωρίς τη βελτίωση της διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές
Η σημασία της σωστής οδοντιατρικής περίθαλψης στους αθλητές
Back to Top