Η άσκηση το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού

Ένα ακόμα από τα οφέλη της άσκησης φροντίζει για την υγεία των γυναικών

Share

Από την αρχή της έκδοσης του Runner Magazine δεν έχουμε σταματήσει να αναφερόμαστε στα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο, και η άσκηση γενικότερα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε ασκούμενου. Καλύτερη διάθεση, πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων, γερά κόκκαλα, πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, ρύθμιση της χοληστερίνης, βελτίωση της άμυνας του οργανισμού, διατήρηση ιδανικού βάρους, παροχή καλύτερης ποιότητας ύπνου είναι μόνο μερικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάθε αναβλητικό σε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Υπάρχει, όμως, ένα όφελος που αφορά όλες τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο…

Πολέμησε κάθε στάδιο του καρκίνου του μαστού με όπλο την άσκηση

Τα πιο ευχάριστα νέα, όμως, που αφορούν τον καθένα μας, έρχονται από την ιατρική κοινότητα καθώς όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τη θετική επίδραση της άθλησης τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση πολλών ειδών καρκίνων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο καρκίνος του μαστού, ο πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες στον δυτικό κόσμο. Και το σημαντικότερο; Η επίδραση της άσκησης έχει προληπτική και θεραπευτική δράση, προστατεύοντας ακόμα και από μεταστάσεις.

Η αξία της πρόληψης

Μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το American Institute of Cancer Research κ.ά. που ασχολούνται με την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου αναφέρουν ότι «η πρόληψη είναι η θεραπεία πριν την ασθένεια». Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα πάντα για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Ειδικά στο κομμάτι της άθλησης η διεθνής ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει ότι για να προστατευτούμε από τον καρκίνο του μαστού χρειάζεται να εκτελούμε τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση (όπως το γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα, είτε 75-150 λεπτά έντονης άσκησης, αλλά και συνδυασμό τους. Για πιο ολοκληρωμένη άσκηση καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης.

Μπορούμε να έχουμε σαν στόχο να μένουμε σε κίνηση για το ελάχιστο του προτεινόμενου χρόνου την εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσουμε αυτό το χρόνο μετατρέποντας την άθληση όχι μόνο σε συνήθεια, αλλά σε μία πράξη αγάπης για τον εαυτό μας.

Δες πώς θα ξεκινήσεις το περπάτημα κάνοντάς το πιο ασφαλές, ευχάριστο και αποδοτικό

Μειώνοντας τα συμπτώματα

Ακόμα και αν ο καρκίνος του μαστού κάνει την εμφάνισή του η άσκηση μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα βελτιώνοντας την καθημερινότητα κάθε γυναίκας που νοσεί.

Συγκεκριμένα κατά την παρακολούθηση ασθενών που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης υπό επίβλεψη κατά τη διάρκεια επικουρικής χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού, κατέγραψε:

-βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

-καλύτερη φυσική λειτουργικότητα και μυϊκή δύναμη

-λιγότερη ναυτία, έμετο ή κόπωση

-λιγότερο πόνο

-ταχύτερη επιστροφή στην εργασία

Επιπλέον, οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού οι οποίες ασκούνται, έχουν 28% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού και 48% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία!

Έχεις το περπάτημα; Δες πώς θα έχεις και το τρέξιμο!

Με τη βοήθεια των ειδικών

Η έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας σε μία ασθενή ή πρώην ασθενή με καρκίνο μαστού θα πρέπει να γίνεται με τη συγκατάθεση της θεραπευτικής της ομάδας (χειρουργός μαστού, παθολόγος ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος, καρδιολόγος) και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις προτιμήσεις της ασθενούς. Εδώ το περπάτημα και το τρέξιμο φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος καθώς αποτελούν τις πιο απλές μορφές άσκησης, που δεν προϋποθέτουν πολύπλοκο εξοπλισμό (εκτός από ένα καλό μοντέλο παπουτσιών για περπάτημα ή για τρέξιμο) και μπορούν να γίνουν παντού και οποιαδήποτε ώρα. Ακόμα και για τις μέρες εκείνες που ο χρόνος της καθημερινότητας είναι περιορισμένος ο καθένας μπορεί να βρει τρόπους που θα του επιτρέψουν να αυξήσει την κίνησή του, όπως να πάει με τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσει ασανσέρ, να κατέβει μερικές στάσεις πριν την εργασία του ή το σπίτι του, αν χρησιμοποιεί τη δημόσια συγκοινωνία, να κάνει με τα πόδια τα ψώνια του στη γειτονιά του αποφεύγοντας τη χρήση αυτοκινήτου κ.ά.

Άσκηση… με συνταγή

Το 2019 το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αποδέχθηκε τις προτάσεις του καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας και πρόεδρου του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Άσκησης στην Ιατρική, Μιχάλη Κουτσιλιέρη, σχετικά με τη συνταγογράφηση της θεραπευτικής άσκησης στην Ελλάδα, και είμαστε σε αναμονή για το επόμενο βήμα, για τη δυνατότητα, δηλαδή κάλυψη της συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται ήδη σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Αγγλία, την Γερμανία και στις ΗΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω και στη χώρα μας δεν γίνεται να μείνεις στην αδράνεια.
Πάτησε εδώ και μπες και εσύ στον κόσμο του τρεξίματος.

Αν νιώθεις την ανάγκη να λάβεις την ώθηση του κόσμου για να κάνεις το επόμενο βήμα δες μόνο τους χιλιάδες συμμετέχοντες που τρέχουν ή περπατούν κάθε χρόνο στον αγώνα Greece Race for the Cure που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου θα μεταφέρουμε το μήνυμα ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού.
Αν ακόμα το σκέφτεσαι μία βόλτα το πρωί της Κυριακής στο Ζάππειο βλέποντας το κλίμα που επικρατεί θα σε πείσει και εσένα να μπεις… σε κίνηση!

Μάθε τα πάντα για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και τις δράσεις του στο https://almazois.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιπποφαές, ένα θαυματουργό φυτό με μεγάλη ιστορία
Η ιστορία του αλλά και η μεγάλη διατροφική αξία του
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι κίνδυνοι που κρύβουν
Η Ειρήνη Χριστάκη, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη φύση των μεταλλαγμένων τροφίμων αλλά και να δούμε τους κινδύνους που κρύβουν πίσω από τις… ετικέτες τους.
Πλησιάζοντας προς το μεγάλο γεγονός
Τεχνικές και συμβουλές για να τερματίσετε με επιτυχία στον αγώνα σας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο