Τραυματίστηκες; P.OL.I.C.E!

Ένας πολύτιμος οδηγός άμεσης αντιμετώπισης τραυματισμών

Share
τραυματισμός
Τραυματίστηκες; P.OL.I.C.E! Ένας πολύτιμος οδηγός άμεσης αντιμετώπισης τραυματισμών.

Οι δρομικοί τραυματισμοί είναι δυστυχώς κάτι το σύνηθες. Σχεδόν κάθε δρομέας θα έρθει αντιμέτωπος με κάποιον τραυματισμό κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με το τρέξιμο. Οι περισσότεροι είναι τραυματισμοί υπέρχρησης, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που οφείλονται σε κάποια οξεία κάκωση. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε δρομέα να γνωρίζει τί πρέπει, ή τί μπορεί, να κάνει τις πρώτες εκείνες ώρες μετά από έναν τραυματισμό. Ευτυχώς για εμάς, οι αγγλόφωνοι φίλοι μας δημιούργησαν ένα ακρωνύμιο το οποίο μας διευκολύνει, υπενθυμίζοντάς μας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουμε μετά από έναν τραυματισμό. Το ακρωνύμιο αυτό δεν είναι άλλο από το POLICE. 

Πριν δούμε τι ακριβώς σημαίνει το ακρωνύμιο POLICE, αξίζει να αναφέρω πως είναι πάντα προτιμότερο να έρθουμε σε επαφή με κάποιον επαγγελματία υγείας προτού κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να απειλήσει την υγεία του τραυματισμένου ιστού.

Protection ⇢ Προστασία

Τις πρώτες εκείνες ώρες μετά από έναν τραυματισμό είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε τους τραυματισμένους ιστούς. Προστασία σημαίνει αποφόρτιση, απομάκρυνση, δηλαδή, των φορτίων με στόχο τη μείωση της αιμορραγίας (π.χ. θλάση ή διάστρεμμα) και του κινδύνου περαιτέρω τραυματισμού. Η αποφόρτιση για έναν δρομέα μπορεί να σημαίνει την παύση του τρεξίματος για 2-3 ημέρες μέχρι να ηρεμήσει ο τραυματισμός και η έντονη φλεγμονή που δημιουργείται. Η προστασία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ανάπαυση. Η απόλυτη ανάπαυση (δεν  σηκώνομαι από το κρεβάτι όλη μέρα) έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δύναμη και την ποιότητα των ιστών του σώματος.

Optimal Loading ⇢  Βέλτιστη Φόρτιση

Η βέλτιστη φόρτιση σημαίνει αντικατάσταση της απόλυτης ανάπαυσης με ένα ισορροπημένο και σταδιακό πρόγραμμα αποκατάστασης, όπου η πρώιμη δραστηριότητα ενθαρρύνει την πρώιμη ανάρρωση. Κάθε τραυματισμός είναι διαφορετικός και κατά συνέπεια δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική ή συγκεκριμένη δοσολογία που να ταιριάζει σε κάθε δρομέα. Το πλάνο αποκατάστασης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις μοναδικές καταπονήσεις που δέχεται ο τραυματισμένος ιστός κατά τη διάρκεια λειτουργικών δραστηριοτήτων (π.χ. τρέξιμο) οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ιστού και την ανατομική περιοχή. Σε αυτό το στάδιο ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο φυσικοθεραπευτής, η καθοδήγηση του οποίου έχει εξέχουσα σημασία για την πορεία του τραυματισμού.

τραυματισμός - θέμα police

Ice ⇢  Πάγος

Αν και τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή πάγου μετά από έναν τραυματισμό έχει αμφισβητηθεί, η χρήση του στους αθλητικούς κύκλους είναι ακόμα ευρεία. Η κριτική απέναντι στη χρήση πάγου έγκειται στο γεγονός πως η φλεγμονή που δημιουργείται μετά από έναν τραυματισμό αποτελεί σημαντικό μέρος της επουλωτικής διαδικασίας και συνεπώς η προσπάθεια καταπολέμησής της μέσω της χρήσης πάγου είναι μάλλον άτοπη. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως η χρήση πάγου δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τη φλεγμονή και συνεπώς δεν είναι λάθος να γίνεται. Κατά την άποψή μας η χρήση πάγου θα πρέπει να γίνεται με στόχο τη μείωση του πόνου (το κρύο έχει σημαντική αναλγητική δράση) και μόνο. Συνίσταται η εφαρμογή πάγου για 12-15 λεπτά ανά 2 ώρες για τις πρώτες 2-3 ημέρες.

Compression ⇢ Συμπίεση

Η εξωτερική συμπίεση, χρησιμοποιώντας είτε κάποιον επίδεσμο, είτε ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, βοηθούν στην ελάττωση του οιδήματος (πρήξιμο), καθώς και στη μείωση της αιμορραγίας των μαλακών ιστών (π.χ. μύες). Συνεπώς, μετά από κάποιον τραυματισμό μπορούμε να δέσουμε με έναν επίδεσμο το τραυματισμένο σκέλος, το οποίο σε συνδυασμό με τον πάγο και την ανύψωση θα μειώσουν σημαντικά το οίδημα καθώς και τον χρόνο αποκατάστασης.

Elevation ⇢  Ανύψωση

Η ανύψωση του τραυματισμένου σκέλους στοχεύει στην απομάκρυνση του οιδήματος και γενικότερα του υγρού (αιμάτωμα ή εκχύμωση) που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα του τραυματισμού. Το τραυματισμένο σκέλος θα πρέπει ανυψωθεί σε σημείο το οποίο βρίσκεται ψηλότερα από την καρδιά έτσι ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει τη φλεβική επιστροφή και την απομάκρυνση του οιδήματος.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κάθε τραυματισμός αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση για κάθε δρομέα, επαγγελματία ή μη. Οι πρώτες ώρες μετά από αυτόν έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελούν την αρχή της επουλωτικής διαδικασίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να επαναφέρει τον τραυματισμένο ιστό στην πρότερή του κατάσταση. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα βοηθάμε σημαντικά τον οργανισμό και μειώνουμε τον χρόνο επανένταξής μας στο τρέξιμο. Πάντα με προσοχή και πάντα με τη σωστή καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία υγείας.

Δημοσίευση στο Runner 131, του Κώστα Κουλίδη Φυσικοθεραπευτή recoveryphysio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Lentile salad
Σαλάτα με παντζάρια, φακές & αχλάδια
Αποφορτιστείτε
Ξεκουράστε τα φορτωμένα από χιλιόμετρα πόδια σας με τρεις κινήσεις
Mείνετε νέοι (και στα μυαλά) τρέχοντας
Έρευνα δείχνει πως η άσκηση κρατά “νέο” τον εγκέφαλο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο