Καφεδάκι για τον…πόνο

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η καφεΐνη περιορίζει τον πόνο κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης και μάλιστα το φαινόμενο είναι εντονότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Share

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η καφεΐνη περιορίζει τον πόνο κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης και μάλιστα το φαινόμενο είναι εντονότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Η έρευνα είχε ως στόχο την καταγραφή των αποτελεσμάτων της αίσθησης του μυϊκού πόνου των ποδιών σε συνθήκες σωματικής άσκησης.
Στο πείραμα συμμετείχαν 11 νεαρές γυναίκες κάνοντας ποδήλατο για 30 λεπτά στο 60% του VO2max. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε 3 φορές με διαφορετικές δόσεις καφεΐνης (5mg/kg, 10mg/kg, placebo). Η άσκηση ξεκινούσε μία ώρα μετά τη λήψη της δόσης καφεΐνης, ενώ η αίσθηση του μυϊκού πόνου καταγραφόταν κάθε πέντε λεπτά σε μια κλίμακα 0-10 (0: καθόλου πόνος, 10:πολύ έντονος πόνος).

Η μέση τιμή των αποτελεσμάτων είχε ως εξής:
• 1,3 για 5mg/kg
• 1,6 για 10mg/kg
• 2,4 για placebo.

Είναι φανερό, ότι η χρήση καφεΐνης περιορίζει το μυϊκό πόνο αφού σε κάθε περίπτωση η καταγραφόμενη τιμή είναι μικρότερη από αυτή του placebo. Οι ερευνητές καταγράφουν αυτήν τη σημαντική διαφορά και επισημαίνουν ότι αύξηση της δόσης δεν οδηγεί απαραίτητα σε μείωση του πόνου. Το αντίστοιχο φαινόμενο στους άντρες δεν είναι τόσο έντονο και αυτό δημιουργεί ενδιαφέρον για τη διερεύνηση του μηχανισμού επίδρασης της καφεΐνης στα δύο φύλλα. Επιπρόσθετα αξίζει να εξετασθεί το κατά πόσο η αίσθηση του μυϊκού πόνου συνδέεται με τις επιδόσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε
Ερωτήσεις από αναγνώστες για τη σωστή επιλογή δρομικών μοντέλων και ενοχλήσεις στο γόνατο
Προσοχή στα αντιφλεγμονώδη
Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δε θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας κίνηση όταν αισθάνεστε κάποιον μικρό πόνο.
Χρήσιμες απαντήσεις σε καθημερινά διατροφικά ερωτήματα
Η Ειρήνη Χριστάκη απαντά σε ερωτήσεις δρομέων
Back to Top