Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Ερωτήσεις από αναγνώστες για τη σωστή επιλογή δρομικών μοντέλων και ενοχλήσεις στο γόνατο

Share

Η ομάδα του RUNNER απαντά σε κάθε σας ερώτηση σχετικά με την προπόνηση, την υγεία, τον εξοπλισμό, τη διατροφή και οτιδήποτε αφορά στη ζωή ενός δρομέα. Στείλτε κι εσείς τις ερωτήσεις σας στο [email protected] και οι ειδικοί του RUNNER θα λύσουν κάθε σας απορία.

Εδώ, ο Φίλιππος αναρωτιέται πώς θα βρει το κατάλληλο δρομικό μοντέλο και η Μαρία για τις ενοχλήσεις στο γόνατο.

Q:
Αγαπητό RUNNER,
Είμαι 1.70, 75 κιλά. Πώς μπορώ να ξέρω ποιο είναι το κατάλληλο μοντέλο παπουτσιών για μένα;

Φίλιππος

Α:
Αγαπητέ Φίλιππε,

Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά ενός δρομέα παίζουν μεν ρόλο στην επιλογή του σωστού μοντέλου για τρέξιμο, σημαντικότεροι όμως είναι άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος του πατήματος (αν π.χ. έχεις υπερβολικό πρηνισμό ή το αντίθετο που είναι ο υπτιασμός), οι γωνίες λειτουργίας των αρθρώσεων, το έδαφος που τρέχεις και οι αποστάσεις που συνήθως διανύεις, ο τύπος της προπόνησης που ακολουθείς, αν έχεις αγωνιστική δράση, κλπ. Σε προηγούμενα άρθρα μας (τα οποία μπορείς να βρεις εδώ κι εδώ) έχουμε δημοσιεύσει όλα όσα χρειάζεται να προσέξει κανείς για τη σωστή επιλογή. Το καλύτερο βέβαια είναι να επισκεφτείς ένα εξειδικευμένο κατάστημα για δρομείς, έτσι ώστε να σου παρέχουν την σωστή πληροφόρηση και να σε βοηθήσουν στην επιλογή σου.

Καλή συνέχεια,
RUNNER

Q:

Αγαπητό RUNNER,
Τρέχω τρεις φορές την εβδομάδα και εδώ κι έναν μήνα έχω αρχίσει να κάνω και τις πρώτες μου διαλειμματικές. Δυστυχώς όμως πριν από λίγες μέρες άρχισα να έχω κάποιες ενοχλήσεις στην εξωτερική πλευρά του γόνατος και προς τα πάνω στο δεξί πόδι ενώ έτρεχα. Από φίλους που ρώτησα μου είπαν πως πρόκειται μάλλον για σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας. Για μία εβδομάδα σταμάτησα λοιπόν και όταν ξεκίνησα να τρέχω οι ενοχλήσεις και οι πόνοι δεν υπήρχαν. Αισθάνομαι όμως το σημείο κάπως ευάλωτο και φοβάμαι να ξαναακολουθήσω το πρόγραμμά μου. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Μαρία

Α:

Αγαπητή Μαρία,

Με βάση τα όσα μας αναφέρεις και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ιατρική διάγνωση για το πρόβλημα, εικάζουμε ότι πιθανόν η αύξηση της έντασης της προπόνησής λόγω των διαλειμματικών προπονήσεων δημιούργησε έναν μικρό ερεθισμό στη λαγονοκνημιαία ταινία του ποδιού σου.
Πολύ πιθανό, ωστόσο, πέρα από την αύξηση της έντασης είναι να υπάρχει κάποιο εμβιομηχανικό πρόβλημα (συνήθως η λαγονοκνημιαία ταινία συνδυάζεται με υπερπρηνισμό στο ίδιο πόδι) ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τεχνική του τρεξίματος.
Επίσης μπορεί να οφείλεται σε μυϊκές αδυναμίες, ή δυσκαμψία των μυών. Άλλες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την καταπόνηση του ποδιού σου είναι εξωτερικοί παράγοντες όπως τα φθαρμένα παπούτσια ή οι σκληρές επιφάνειες τρεξίματος Αυτό που θα πρέπει λοιπόν να κάνεις είναι παράλληλα με το τρέξιμο να ξεκινήσεις ένα ήπιο, αρχικά, πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τα πόδια σου ενώ θα πρέπει να αυξήσεις τον χρόνο που κάνεις διατάσεις τόσο στην περιοχή όσο και στα ισχία, ώστε να βελτιώσεις την ευκαμψία τους. Πριν όμως  καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή που θα ελέγξει την κατάσταση των αρθρώσεων σου και θα κάνει μία εμβιομηχανική ανάλυσή της κίνησής σου ώστε να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργίες και θα σε οδηγήσει στη σωστή επιλογή υποδημάτων. Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να επανέλθεις σταδιακά και με έλεγχο στους κανονικούς ρυθμούς της προπόνησης.

Καλά χιλιόμετρα,
RUNNER

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τελευταίες συμβουλές
Με λιγότερες από 24 ώρες να απομένουν πριν από την εκκίνηση, σας θυμίζουμε τι δεν πρέπει να ξεχάσετε και σας δίνουμε τις συμβουλές της τελευταίας στιγμής που θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε.
Το γλωσσάρι του δρομέα
Το μίνι λεξικό των κυριότερων όρων του τρεξίματος
Προσοχή στα αντιφλεγμονώδη
Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δε θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας κίνηση όταν αισθάνεστε κάποιον μικρό πόνο.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο