Τρέξιμο στο χιόνι

Συμβουλές και οδηγίες για ασφαλές τρέξιμο σε χιονισμένες επιφάνειες

Share

Χιόνισε; Να πώς να μη χάσεις το τρέξιμο σου

Είναι πολύ πιθανό να βγεις σήμερα για τρέξιμο στο αγαπημένο σου στάδιο, στο πάρκο ή στον δρόμο και ξαφνικά να είναι όλα χιονισμένα. Αν δεν σου συμβαίνει συχνά, δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις.

Ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες για την ασφάλειά σου, μπορείς να απολαύσεις την προπόνησή σου σε ένα ξεχωριστό τοπίο και να κάνεις μία προπόνηση που θα θυμάσαι για αρκετό καιρό.

Οι χρυσές συμβουλές/οδηγίες

-Προτίμησε το φρέσκο χιόνι (εφόσον γνωρίζεις ήδη τον δρόμο) αντί για κομμάτια με πάγο ή πατημένο χιόνι. Το φρέσκο χιόνι είναι πιο μαλακό ενώ δεν έχει παγώσει. Θα πρέπει φυσικά να γνωρίζεις τον δρόμο, ώστε να μη πέσεις σε κάποια παγίδα (λακκούβα, εμπόδιο κλπ.).

-Επίσης, προτίμησε επιφάνειες με χώμα ή χόρτο αντί για πλακάκι και άσφαλτο.

-Απόφυγε τις μεγάλες ταχύτητες, τον μεγάλο διασκελισμό και τις συχνές και έντονες εναλλαγές ταχύτητας (επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις). Προτίμησε μικρό σταθερό διασκελισμό και “χαμηλό” τρέξιμο.

-Όταν δεν είσαι σίγουρος για το έδαφος, προτίμησε να περπατήσεις. Δεν έγινε και τίποτα να ρίξεις λίγο τον ρυθμό σου μπροστά στην ασφάλειά σου.

-Αν έχεις προγραμματίσει μία διαλειμματική ή tempo run καλύτερα να αναπροσαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Προτίμησε ένα ελεύθερο συνεχόμενο και απόλαυσε το χιόνι.

-Προσπάθησε να έχεις όλο το σώμα σου “ενεργοποιημένο” καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να γλιστρήσεις και να κινδυνέψεις να χάσεις την ισορροπία σου. 

-Μείνε συγκεντρωμένος, έχε τα μάτια σου στον δρόμο, απόλαυσε το τρέξιμο σου. Δεν είναι μέρα ούτε για πολύ κουβέντα (στην προπόνηση) ούτε για να βυθιστείς στις σκέψεις σου.

-Στη σπάνια περίπτωση που έχεις ειδικό εξοπλισμό για το χιόνι (εκτός αν το χιόνι είναι μέρος της καθημερινότητάς σου) χρησιμοποίησε το, μόνο, όμως, όταν τρέξεις πάνω στο χιόνι.

Τρέξιμο σε κάθε έδαφος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντάσεις και προσαρμογές στην προπόνηση
Η επίδραση διαφόρων τύπων προπόνησης σε βασικές φυσιολογικές παραμέτρους που καθορίζουν την απόδοση στους δρόμους αντοχής
Πολύτιμη πληροφόρηση
Το τρέξιμο είναι σίγουρα η απλούστερη αθλητική δραστηριότητα για το σημερινό άνθρωπο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και γενικότερα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής. Για όσους όμως “ψάχνοντα锨λίγο περισσότερο, η βοήθεια της επιστήμης μέσω ενός εργοφυσιολογικού ελέγχου μπορεί να κάνει τη διαφορά!
5 λόγοι για να τρέξετε την πρώτη μέρα του χρόνου
Γιατί ποτέ δεν σταματάμε να τρέχουμε!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο