Αναγνωρίστε τα εδάφη

Οδηγός για νέους δρομείς (και όχι μόνο) για να βρείτε τα καλύτερη μέρη για τρέξιμο

Share

Ξεκινήσατε για τις πρώτες δρομικές βόλτες όμως δεν ξέρετε ποιο έδαφος είναι το καταλληλότερο για τρέξιμο; Γι’αυτό είμαστε εδώ, για να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μάθετε πού και πόσο να τρέχετε! Δείτε ποια είναι τα κυριότερα εδάφη για τρέξιμο με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και επιλέξτε το κατάλληλο για τις πρώτες σας προπονήσεις!

XΩΜΑ

Θα το βρείτε: Σε στρωμένους δρόμους εντός πάρκων, σε χωματόδρομους και, σπανιότερα, σε στάδια ή δασικούς δρόμους.

Σκληρότητα: Είναι από τις καλύτερες επιλογές ιδιαίτερα όταν είναι καλοστρωμένο. Προστατεύει τα πόδια λόγω μειωμένων κραδασμών και προσφέρει ευχάριστη αίσθηση.

Μειονέκτημα: Λερώνει τα παπούτσια. Περιορισμένη πρόσβαση στην πόλη.

Συμβουλή: Προτιμήστε το στις περισσότερες προπονητικές σας εξορμήσεις με τη μοναδική προϋπόθεση ότι είναι καλοστρωμένο και δεν έχει διάφορα «φυσικά» εμπόδια (πέτρες, λακκούβες κ.ά.). Σε τέτοια περίπτωση αποφύγετέ το τουλάχιστον στις πρώτες σας προπονήσεις.


ΤΑΡΤΑΝ

Θα το βρείτε: Σε στάδια στίβου.

Σκληρότητα: Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι το ελαστικό και το συνθετικό (τύπου mondo). Το πρώτο (μπορείτε να το καταλάβετε από την πιο «άγρια» υφή του) είναι αρκετά μαλακό και κατάλληλο για τρέξιμο μεγαλύτερης διάρκεια ενώ το συνθετικό τύπου mondo (πιο ομοιόμορφη επιφάνεια) ευνοεί το γρήγορο τρέξιμο αλλά λόγω της αυξημένης του σκληρότητας δεν ενδείκνυται για τρέξιμο πολύ μεγάλων αποστάσεων, τουλάχιστον για νέους δρομείς.

Μειονέκτημα: Αρκετά σκληρό (ανάλογα με τον τύπο). Σχετικά περιορισμένη δυνατότητα χρήσης.

Συμβουλή: Μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη επιλογή. Το γεγονός, όμως, ότι τα στάδια αποτελούν ένα ασφαλές μέρος για τους νέους δρομείς σε συνδυασμό με το ότι ως έδαφος δεν κρύβει κινδύνους μπορείτε να προτιμήσετε το τώρα που είναι αρχή. Απλά, αποφύγετε τουλάχιστον στην αρχή τις προπονήσεις πολύ μεγάλης διάρκειας σε αυτό (>60’).


ΑΣΦΑΛΤΟΣ

Θα το βρείτε: «Παντού» στις πόλεις.

Σκληρότητα: Είναι σκληρό έδαφος που βοηθάει γρήγορο τρέξιμο παρέχουν πολύ καλή αίσθηση του δρόμου. Προσομοιάζει πολύ τις συνθήκες αγώνων, καθώς οι περισσότεροι διεξάγονται στην άσφαλτο, ενώ είναι και από τα πιο εύκολα σε πρόσβαση.

Μειονέκτημα: Υψηλή σκληρότητα.

Συμβουλή: Σίγουρα κάποια στιγμή, είτε το θέλετε είτε όχι, θα τρέξετε σε άσφαλτο καθώς μονοπωλέι τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία. Φροντίστε μόνο να φορέσετε παπούτσια ειδικά για τρέξιμο, να μην τρέξετε για πολύ ωρά αλλά και να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας με πολλές διατάσεις, κυρίως για τις γάμπες.


ΧΟΡΤΟ

Θα το βρείτε: Σε στάδια, σε πάρκα, στην ύπαιθρο.

Σκληρότητα: Είναι από τα πιο μαλακά εδάφη για τρέξιμο που θα συναντήσετε καθώς απορροφά τους κραδασμούς σε μεγάλο βαθμό. Είναι ιδανικό για μεγάλης διάρκειας και χαμηλής έντασης προπονήσεις.

Μειονέκτημα: Πολύ περιορισμένη πρόσβαση. Υψηλή πιθανότητα κακής ποιότητας. «Αργό» στις πιο γρήγορες προπονήσεις.

Συμβουλή: Σε περίπτωση που έχετε πρόσβαση σε μέρη για τρέξιμο που έχουν χορτάρι, επιλέξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Προσέξτε μονάχα να είναι ομαλό, να μην κρύβει λακούβες αλλά και να μην είναι πολύ «παχύ» γιατί τότε θα «βαρύνει» πολύ τα πόδια σας και ίσως σας οδηγήσει σε κάποιον απρόσμενο τραυματισμό.

Δημοσιεύθηκε στο RUNNER 84 – Στα Γρήγορα / Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βάρος…  μίας καραντίνας!
Οι επιπτώσεις της στο σώμα και τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών και αθλούμενων και τρόποι επανένταξης
Δώρα σχετικά με το τρέξιμο για δρομείς
Ιδέες και συμβουλές για ένα δρομικό χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό σας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο