Από Σεπτέμβρη!

Χρήσιμα tips για τον Αύγουστο που θα σε κάνουν δρομέα τον Σεπτέμβριο

Share

Πάει και τελείωσε, το έχεις πάρει απόφαση! Τον Σεπτέμβριο ξεκινάς το τρέξιμο. Τώρα, όμως, είναι Αύγουστος και φυσικά θέλεις να ξεκουραστείς. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να σε κουράσουμε, αλλά να σε βοηθήσουμε. Για αυτό, λοιπόν, σου δίνουμε μερικές συμβουλές και ιδέες που μπορείς να κάνεις αυτή την περίοδο, εκτός από τρέξιμο, που θα σε βοηθήσουν, όμως, να το εντάξεις πιο εύκολα στη ζωή σου… από Σεπτέμβρη!

Περπάτησε

Όχι, δεν χρειάζεται να τρέχεις από τώρα. Μπορείς, όμως, να περπατήσεις. Βάλε, λοιπόν, στο πρόγραμμά σου έναν περίπατο, διάρκειας από 20’ έως 60’. Προτίμησε ιδανικά ώρες, στις οποίες σκοπεύεις να προπονείσαι από τον Σεπτέμβρη. Προσπάθησε ακόμα να αποφεύγεις τις συχνές διακοπές και να διατηρείς ένα σταθερό και σχετικά γρήγορο ρυθμό. Αν καταφέρεις και το συνεχίσεις για έναν μήνα, θα βελτιώσεις σημαντικά τη βασική αντοχή σου και το τρέξιμο θα σου φανεί… παιχνιδάκι. Αν πάλι δεν είσαι «φίλος» της βόλτας, τότε προσπάθησε να βάλεις κάποια άλλη, πιο ευχάριστη αθλητική δραστηριότητα, στην καθημερινότητά σου για 20’ -40’, όπως ποδήλατο ή κάποιο ομαδικό σπορ.

Κολύμπησε

Ναι, ο Αύγουστος είναι ο μήνας των θαλάσσιων μπάνιων και κοίτα να το εκμεταλλευτείς. Αύξησε, λοιπόν, σταδιακά το χρόνο που περνάς μέσα στη θάλασσα, κολυμπώντας αρχικά για 10’-15’ και στη συνέχεια περισσότερο. Έτσι, θα βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και θα δυναμώσεις. Μπορείς ακόμα να διαθέσεις ένα δεκάλεπτο μες στο νερό με ασκήσεις ή τρέξιμο (δες τες πατώντας εδώ), ώστε να βελτιώσεις πιο στοχευμένα την αντοχή σου, αλλά και τη δρομική σου κίνηση.

Το «μαγικό» δεκάλεπτο

Είτε ακολουθήσεις κάποια από τις προηγούμενες συμβουλές ή και τις δύο, υπάρχει πάντα η επιλογή να αφιερώσεις ένα δεκάλεπτο την ημέρα στις λεγόμενες «ασκήσεις παραλίας». Πρόκειται για μία ακολουθία ασκήσεων ενδυνάμωσης, κυρίως των ποδιών, όπως προβολές και καθίσματα, που ακολουθούν πολλοί, ώστε να «σμιλεύσουν» όσο προ-λάβουν την τελευταία στιγμή το σώμα τους πριν βγουν στην παραλία. Συνήθως κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την εκτέλεση 2-3 τέτοιων ασκήσεων καθημερινά με συνολικά διάρκεια 5’-10’. Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι κι εσύ κάτι τέτοιο για την παραλία τώρα έχεις διπλό κίνητρο, καθώς θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις λίγο πριν το επικείμενο δρομικό σου «ντεμπούτο». Δείτε εδώ μία σειρά ασκήσεων που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στο δεκάλεπτό σας.

Μελέτησε

Καλή η πράξη υπάρχει, όμως, και η… θεωρία. Το καλοκαίρι είναι, χωρίς αμφιβολία, μία εξαιρετική ευκαιρία για διάβασμα, οπότε θα μπορούσες να το συνδυάσεις μαθαίνοντας για το τρέξιμο. Οι επιλογές είναι περισσότερες από αυτές που φαντάζεσαι, καθώς υπάρχουν αρκετά λογοτεχνικά βιβλία με θέμα το τρέξιμο που αφενός διαβάζονται ευχάριστα, αφετέρου μπορούν να σου δώσουν κίνητρο και να σε εμπνεύσουν, βιβλία προπονητικής για αρχάριους δρομείς, τα οποία είναι πιο «τεχνικά», όμως θα σε μυήσουν πιο εύκολα και θα σε βοηθήσουν να μάθεις αρκετά πράγματα για την προπόνηση, ενώ πάντα υπάρχουν και τα παλιά τεύχη του RUNNER αλλά και η επίσημη ιστοσελίδα μας runnermagazine.gr με αμέτρητα θέματα για την προπόνηση, την υγεία, τη διατροφή για νέους, και όχι μόνο, δρομείς!

Δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατώντας εδώ.

Οργανώσου

Σε περίοδο γενικότερης χαλάρωσης δεν είναι κακό, όμως, να αρχίσεις σιγά σιγά να οργανώνεσαι. Τι μπορείς να κάνεις; Να προμηθευτείς αυτά που χρειάζεσαι, όπως παπούτσια και ρούχα, αλλά και κάλτσες για το τρέξιμο (είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, άλλωστε, ενώ από πλευράς «κίνησης» είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές), αλλά και να οργανώσεις σιγά σιγά το πρόγραμμά σου για το «χειμώνα». Μπορείς ακόμα να «ξεμπερδέψεις» με άλλες υποχρεώσεις ή ασχολίες τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο, ενώ με την ευκαιρία προσπάθησε να περάσεις από έναν προληπτικό, ιατρικό έλεγχο για να ξεκινήσεις με ασφάλεια τις προπονήσεις σου από Σεπτέμβρη!

Δημοσίευση στο Runner 99, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευγένεια παντού
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Τα κλασικά… debate των δρομέων
6 απαντήσεις σε σύγχρονα μα συνηθισμένα δρομικά διλήμματα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο