Ώρα να ξεκολλήσετε!

6 αλλαγές για να πετύχετε τον στόχο σας!

Share

Καιρό τώρα προσπαθείτε να βελτιωθείτε αλλά μάταια! Αυξάνετε την προπόνηση, προσπαθείτε περισσότερο, πιέζετε τον εαυτό σας όμως παρόλα αυτά τα ρεκόρ που θέλετε να πετύχετε όχι μόνο δεν έρχονται αλλά δεν παρατηρείται και την παραμικρή βελτίωση. Δυστυχώς συμβαίνει κι αυτό ιδιαίτερα σε δρομείς που έχουν ήδη αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη τους. Δεν χρειάζεται όμως να απογοητεύεστε! Μία από τις προτάσεις που ακολουθούν θα σας φέρει πιο κοντά στον στόχο σας και θα ξεκολλήσετε!

Ξεκουραστείτε

Τις περισσότερες φορές η ξεκούραση είναι το μυστικό. Κι αυτό γιατί συχνά φορτώνουμε το σώμα μας με πολλή προπόνηση με αποτέλεσμα να μην του παρέχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να ανακάμψει. Η σωστή ακολουθία της προπόνησης είναι φορτίο, αποκατάσταση, βελτίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να γίνετε καλύτεροι δεν αρκεί να εκτελείτε συνεχώς επίπονες προπονήσεις αλλά και να ξεκουράζεστε για ένα χρονικό διάστημα μετά από αυτές (αποκατάσταση) ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός. Αν ωστόσο παρακάμψετε την αποκατάσταση ή έστω ο χρόνος της είναι σημαντικά λιγότερος από τον απαιτούμενο τότε η ακολουθία παύει να λειτουργεί και παρά τις προσπάθειες σας η βελτίωση δεν θα έρθει ποτέ. Και δυστυχώς, αυτό που επέρχεται συνήθως είναι μία συσσωρευμένη κόπωση.

Αλλάξτε την προπόνησή σας

Σε περίπτωση που εδώ και καιρό ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο εκτελώντας τις ίδιες ή παρόμοιες προπονήσεις προσπαθήστε να δώσετε νέα και διαφορετικά ερεθίσματα στον οργανισμό σας. Αλλάξτε τον σχεδιασμό της προπόνησης, και ανάλογα, προσθέστε ή αφαιρέστε χιλιόμετρα, αυξήστε ή μειώστε τον αριθμό των διαλειμματικών προπονήσεων ή ακόμα αλλάξτε εντελώς τη δομή τους. Για παράδειγμα αν εκτελείτε συχνά διαλειμματικές με μεγάλα κομμάτια σε μεσαίες εντάσεις, δοκιμάστε να μικρύνετε τα κομμάτια και το διάλειμμα ανεβάζοντας ωστόσο την ένταση. Για να κάνετε κάτι τέτοιο βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο να δεχθεί τα νέα αυτά ερεθίσματα.

Cross Training

Είναι πιθανό το σώμα αλλά και το μυαλό σας να θέλουν μία αλλαγή. Για τον λόγο αυτό δοκιμάστε να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμα σας αντικαθιστώντας, αν όχι όλες, μερικές προπονήσεις σας με cross training. Βάλτε στη ζωή σας το ποδήλατο, κάνοντας μία μεγάλη βόλτα αντί για ένα long run, δοκιμάστε την πισίνα εκτελώντας 20 λεπτά κολύμβησης, ή κάντε 30-40 λεπτά ελλειπτικό αντί για ένα συνεχόμενο τρέξιμο.

Μερικές ακόμα προτάσεις είναι η αναρρίχηση, ο χορός, καθώς και τα ομαδικά σπορ (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλλευ κ.α). Μετά από ένα διάστημα 2-4 εβδομάδων είναι πολύ πιθανό το σώμα σας να ξεμπλοκάρει κι εσείς να επιστρέψετε ανανεωμμένοι και έτοιμοι για νέα ρεκόρ.

Βελτιώστε μία μόνο παράμετρο

Μία ακόμα λύση είναι για ένα διάστημα να επικεντρωθείτε στη βελτίωση μίας μόνο παραμέτρου στην προπόνησή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, αλλάξτε το πλάνο σας βάζοντας περισσότερες προπονήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση π.χ της ταχύτητας ή της γενικής αντοχής. Κάτι τέτοιο θα ξεκουράσει κάποιους μηχανισμούς του οργανισμού που ίσως να είχαν κορεστεί, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει σημαντικά τοο «αδύνατο» σημείο σας.

Φορμαριστείτε

Αν «φορτώνετε» προπόνηση εδώ και καιρό αλλά δεν βλέπετε μεγάλη διαφορά τότε ίσως και να χρειάζεστε ένα φορμάρισμα. Ρίξτε τον όγκο της προπόνησης, ανεβάστε την ένταση και εκτελέστε πιο ειδικά κομμάτια για 1-3 εβδομάδες και τότε όλη αυτή η προπόνηση θα σας «βγει» αφού τα πόδια θα χαλαρώσουν και θα έχετε ξεκουραστεί χωρίς όμως να έχετε χάσει τις προσαρμογές σας.

Βρείτε προπονητή!

Η βελτίωση των επιδόσεων και της φυσικής κατάστασης είναι αποτέλεσμα τόσο της προπόνησης όσο και ενός σωστού προγραμματισμού. Αν δεν υπάρχει αυτός ο συνδυασμός τότε είναι πολύ πιθανό να μην δείτε τα αποτελέσματα που ονειρεύεστε – αλλά και δικαιούστε.

Η συνεργασία με έναν προπονητή σε περίπτωση που δεν συνεργάζεστε ήδη θα σας βοηθήσει να κατανείμετε σωστά τις δυνάμεις και την προπόνησή σας εκτελώντας όσα και όποτε πρέπει ώστε να δείτε τη βελτίωση που επιθυμείτε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εναλλακτικές τις ημέρες του καύσωνα
Προτάσεις για να μη χάσετε ούτε μία προπόνηση τις ημέρες με πολύ ζέστη
Επιστροφή στο τρέξιμο μετά από αποχή!
Οδηγίες και συμβουλές για την επιστροφή μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής
Σε ποια απόσταση είσαι καλύτερος;
Ένας οδηγός για να προσδιορίσεις πού είσαι καλύτερος
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο