Αναζητώντας το καταλληλότερο!

Ειδικές συμβουλές για την επιλογή των σωστών trail μοντέλων!

Share

Το βουνό δεν είναι απλή υπόθεση. Για να σε ανταμείψει αλλά και για να το απολαύσεις θέλει τη σωστή προετοιμασία, τον κατάλληλο σεβασμό αλλά και τα κατάλληλα… παπούτσια. Με τη βοήθεια του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, του Έλληνα πρωταθλητή του mountain running, σας δείχνουμε τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του επόμενου (ή του πρώτου) σας trail running μοντέλου, και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για να χαρείτε περισσότερο και με ασφάλεια τις ορεινές σας διαδρομές. Στις ορεινές καταβάσεις όταν τα παπούτσια είναι μικρά τα δάχτυλα βρίσκουν στο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού με αποτέλεσμα να τραυματίζονται. Αν λοιπόν οι αναβάσεις και οι καταβάσεις είναι στο κύριο μενού των προπονήσεων σας προσπαθήστε να το υπολογίσετε πριν προβείτε στην αγορά του επόμενου σας μοντέλου.

Ένα trail μοντέλο είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να διαθέτει μεγαλύτερη προστασία στο πέλμα αλλά και στο κύριο σώμα του ποδιού. Τα εμπόδια και οι κίνδυνοι στα μονοπάτια άλλωστε είναι πολλοί και διαφορετικοί με αποτέλεσμα το ζήτημα προστασία να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην επιλογή. Ας δούμε όμως ένα-ένα όσα πρέπει να προσέξει κανείς κατά την αγορά ενός trail μοντέλου.

Πρόσφυση
Ίσως είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα στο βουνό. Το ιδανικό μοντέλο λοιπόν πρέπει να διαθέτει αδρές και μεγάλες αυλακώσεις ώστε να μη σας προδίδει στις ανηφόρες αλλά ούτε στις κατηφόρες. Μπορεί κάποιες φορές να προσδίδουν επιπλέον βάρος και όγκο στο παπούτσι σας όμως θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στο βουνό. Τέλος, επιλέξτε το μοντέλο με την κατάλληλη πρόσφυση ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των διαδρομών που συνήθως κινείστε.

Κορδόνια
Δεν είναι τυχαίο που αρκετές εταιρείες μοντέλων βουνού έχουν εισάγει νέους, διαφορετικούς τρόπους επίδεσης. Κι αυτό γιατί όταν τα κορδόνια προεξέχουν είναι πηγή κινδύνου για πτώσεις και τραυματισμούς αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να «κολλήσουν» σε ένα εξωτερικό εμπόδιο (ρίζες δέντρων, βράχια, πέτρες κ.ά.). Για τον λόγο αυτό φροντίστε το «εκλεκτό» σας μοντέλο να διαθέτει ένα καλό σύστημα επίδεσης έτσι ώστε να μην «περισσεύουν» τα κορδόνια σας όταν τρέχετε.

Το κατάλληλο
Υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες για τα μοντέλα του βουνού. Εκδόσεις για γρήγορο τρέξιμο, ενισχυμένες εκδόσεις για μέγιστη προστασία σε απαιτητικές διαδρομές, μοντέλα για τρέξιμο στα χιόνια, στη λάσπη ή σε πετρώδεις διαδρομές ή για hiking. Για να επιλέξετε το καταλληλότερο θα πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ή έστω να καταγράψετε αυτά που κάνετε ήδη στο βουνό ώστε να επιλέξετε το ιδανικό μοντέλο βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες. Όσοι έχετε έντονη αγωνιστική δράση και στόχους στο βουνό τότε ίσως πρέπει να στραφείτε στην προμήθεια ενός μοντέλου προπόνησης κι ενός αγωνιστικού μοντέλου βουνού, ανάλογα με τα είδη του αγώνα που συμμετέχετε (υπεραποστάσεις, vertical, μικρής απόστασης κ.ά.). Ένα ακόμα δίλημμα που θα προκύψει είναι αν το μοντέλο που σκέπτεστε να αγοράσετε θα πρέπει να είναι αδιάβροχο όχι. Κι αυτό γιατί τα αδιάβροχα μοντέλα διαθέτουν ειδικές τεχνολογίες που εμποδίζουν την εισροή του νερού στο εσωτερικό του παπουτσιού κάτι που σημαίνει ότι θα έχει και σημαντικά περιορισμένη ικανότητα διαπνοής. Γι’ αυτό «ζυγίστε» τι είναι αυτό που επιθυμείτε περισσότερο, διαπνοή ή προστασία από το νερό, και αποφασίστε αναλόγως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα μυστικά της κατηφόρας
Συμβουλές για να τις κατακτήσετε
Ώρα για mountain running!
Προπονητικές οδηγίες για να γίνετε «ορεινοί τύποι»
Τρέξτε τον τέλειο ημιμαραθώνιο
Αναλυτικό πρόγραμμα προπόνησης για την ημιμαραθώνια απόσταση για όλους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο